sumeyye
Fri 31 August 2012, 01:29 pm GMT +0200
İKİNCİ AYIRIM ORUÇ SUÇ VE CEZALARI
11. Orucun İnkârı:
Oruç, zarurat-i diniyyedendir. Farz olduğunu bilerek veya hafife alarak orucu terkedenler, icma ile kâfir olur, kendisine mürtedle ilgili hükümler uygulanır. Bu bakımdan, orucu gericilik alâmeti sayanların veya oruç tutanları alaya alanların yanıldıklarım belirtmek, bu konunun önemiyle ilgili olarak onları bilgilendirmek gerekir.
12. Oruçtan Kaçınma: [651]
Oruç tutmayan kişi, öldürülmez, Ramazan ayı boyunca ye-mek-içnıekten alıkonur, ta’zir cezası verilir. Oruç tutacağını söylerse, bırakılır ve tutması kendi sorumluluğuna bırakılır. Yeniden yerken görülürse, ta’zir cezası” uygulanır, öldürülmez.
Ahmed b. Hanbel’den, Meymuni’nin rivayetine göre, orucun farz olduğunu kabul edip tutmayanın tevbe etmesi istenir, tevbe etmezse boynu vurulur. Ebu Talib ve Esrem’in rivayetlerine göre ise, orucu, namaz ve zekât gibi kabul etmemiştir.
Muhtesib, oruç tutmayan kişiyi Ramazan’da yerken görürse, hemen cezalandırma yoluna başvurmaz. Durumu net olmadığında, yeme sebebini sorar, çünkü, hasta veya yolcu olabilir. Şüphe işaretleri varsa, durumu sorar. Mazereti kabul edilebilir türdense, onu cezalandırmaz, kendisini töhmete düşürmemesi ve mazeretini başkalarından ayırdedemeyen bilgisizlerin örnek almaması için, gizlice yemesini emreder. Sözünden şüphe duyulursa, yemin ettirilmez, çünkü oruç tutması kendi sorumluluğuna bırakılmıştır. Oruç tutmayan, herhangi bir mazeret söylemezse, durumunu hemen engeller ve onu te’dip eder.
13. Oruçta Usulsüzlük:
Oruçta usulsüzlük; orucu bozan ve bozmayan hal ve hareketler ile oruçluya mekruh olup olmayan hareketlerden ibarettir.Bunu ayrıca incelemekte yarar görüyoruz.