- Oruç ibadetinin önemi ve yararlari

Adsense kodları


Oruç ibadetinin önemi ve yararlari

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
sumeyye
Thu 12 August 2010, 04:19 pm GMT +0200
ORUÇ İBADETİNİN ÖNEMİ VE YARARLARI



Oruç, her eyden önce bir ibaadettir İbadet, Allah için yapılır, O'nun rızasını kazanmaktan başka bir amaç taşınmaz Müslüman kimse de ibadetini bu amaçla yapar Ancak Yüce Allah , insana buyurduğu şeyleri insana yararlı olduğu için emretmiş; menettikleri şeyleri de insana zararlı olduğu için haram kılmıştır Bu durum Kur'an-ı kerim'de şöyle anlatılır “ O,onlara iyilikte emreder ve onları kötülüken alıykoyar; temiz hoş şeyleri kendileri için helâl, kötü ve pis şeyleri üzerlerine haram kılar” Bu sebeple oruç ibadetinin tespit edilebilen yararları şunlardır:
* Oruç, nefsi kontrol altına almayı sağlar İnsan, yeme, içme ve cinsel istek gibi arzularına hakim olabildiği orada olgunlaşır Çünkü İmam Gazali'nin de dediği gibi oruç, insanın düşmanı olan şeytanı kahreder Şeytanın kullandığı araç şehvettir Şehvet de yemek ve içmekle kuvvetlenir İşte oruç ibadeti, şeytanın bu aracını zayıflatır Yeme, içme ve cinsel isteklerindeki aşırılıklardan insanı kurtarır Yazın socağına ve günün uzunluğuna bakmadan, kışın soğuğuna aldırmadan Allah'ın emrini yerine getirmek için oruç tutan kimse, irade eğitimini başarıyla kazanmış bir Müslüman'dırOruç ibadetiyle iradesine hakim olan bu kimsenin ahlâkı da güzelleşir Esasen oruç ibadeti, nefsi kontrol altına almak ve ona hakim olabilmek için emredilmiştir Orucun bu amacını, orucun farz bir ibadet olduğunu bildiren ayeti kerimenin sonundaki “ Ola ki sakınıp korunursunuz” İfadesini açıklar
* Oruç, insanı kötülüklerden korur Kötülükler, Allah'ı unutmak suretiyle sorumluluk duygusunu kaybetmekten doğarlar Oruç tutan insan, ibadet hâlindedir ve Yüce Allah'ı anıp durmaktadır Bu sebeple kötü şeylerden uzak durur Sevgili Peygamberimiz orucun bu yönünü, savaşlarda insanı düşman saldırısından koruyan kalkana benzeterek anlatmış ve şöyle buyurmuştur: “Allah Âdem oğlunun işlediği her hayır iş kendisi içindir Fakat oruç böyle değildir Oruç sırf benim için yapılan bir ibadettir Onun mükafatına da ben veririm” buyurdu Oruç bir kalkandır Herhangi biriniz oruç tuttuğu zaman, artık o kimse kötü söz ve iş yapmasın, düşmanlık veya bağırma da yapmasın Eğer bir kimse ona söver yahut onunla dövüşürse hemen: “Ben oruçluyum” desin Muhammed'in nefsi elinde bulunan Allah'a yemin ederim ki, oruçlu kimsenin ağız kokusu, Allah yanında misk kokusundan daha hoş ve daha temizdir Oruçlu kimsenin iki sevinci vardır: birisi orucunu açıp iftar ettiği zaman sevinir; öbürü de Rabbine kavuştuğu zaman orucu(nun mükâfatı) ile sevinir”
Orucun insanı kötülüklerden koruduğu ve iyiliklere yönelttiği için oruç ibadetinin tutulduğu ramazan ayında suç oranları düşer Polisiye olayları önemli oranda azalır Bunu Peygamber Efendimiz bir hadislerinde şöyle anlatır: “Ramazan geldiğinde cennet kapıları açılır, cehennem kapıları kapanır, şeytanlar da bağlanır”
* Oruç ibadeti paylaşmayı öğretir Açlığı hiç yaşamamış vrlıklı insanlar, yoksul kimselerin içinde bulundukları sıkıntıları bilemezler, anlayamazlarAncak oruç tutan kimse, açlığın ne olduğunu yaşayarak öğrenir Bu durum onda yoksullara karşı şefkat ve merhamet duygularının kabarmasına yol açar Merhamet duygularını geliştirir Elindekilerden yoksullara da vererek onların sıkıntılarını ggidermeye çalışır Böylece oruç ibadetini yaparken insan, Allah'ın kendisine verdiği nimetleri bunlardan yoksun kimselerle paylaşır Orucun bu yönü sebebiyle ramazan ayında toplum içinde sosyal yardımlaşma zirveye ulaşır Yıl içinde tutulan nafile oruçlar, bu yardımlaşma ve paylaşmanın sene boyunca unutulmamasını sağlar


Mehmet DOĞRU / Emekli Eminönü Müftüsü

Rukiye Çekici
Tue 11 November 2014, 03:55 pm GMT +0200
Selamün ALEYKÜM bu yazı çok yaralı olmuş

burcu113
Wed 12 November 2014, 03:50 pm GMT +0200
selamün aleyküm bana çok yardımcı oldu

sultan aktay
Mon 22 December 2014, 02:59 pm GMT +0200
oruç her şeyden  önce bir ibadettir.bu ibadeti allah içn yprz. allhn rızasnı kznmktn bşka bir sebp yktur.oruç nefsi kontrol etmeyi sağlar.yeme,içme,susuzlk gibi şeylere bünyenein dayanmsıdr.allah bazı şeyleri hARam kılmıştır.bu durum kuranı kerimde şöle ifade edilir"O,onlara iyilikte emreder ve onları kötülüken alıykoyar; temiz hoş şeyleri kendileri için helâl, kötü ve pis şeyleri üzerlerine haram kılar" die buyrmuştr.Bu sebeple oruç ibadetinin tespit edilebilen yararları şunlardır;
*oruç nefsi kontrol altına alır. insan yeme ,içme,cinsel arzulardn sakınır
Oruç, insanı kötülüklerden korur Kötülükler, Allah'ı unutmak suretiyle sorumluluk duygusunu kaybetmekten doğarlar Oruç tutan insan, ibadet hâlindedir ve Yüce Allah'ı anıp durmaktadır Bu sebeple kötü şeylerden uzak durur Sevgili Peygamberimiz orucun bu yönünü, savaşlarda insanı düşman saldırısından koruyan kalkana benzeterek anlatmış ve şöyle buyurmuştur: “Allah Âdem oğlunun işlediği her hayır iş kendisi içindir Fakat oruç böyle değildir Oruç sırf benim için yapılan bir ibadettir Onun mükafatına da ben veririm” buyurdu Oruç bir kalkandır Herhangi biriniz oruç tuttuğu zaman, artık o kimse kötü söz ve iş yapmasın, düşmanlık veya bağırma da yapmasın Eğer bir kimse ona söver yahut onunla dövüşürse hemen: “Ben oruçluyum” desin Muhammed'in nefsi elinde bulunan Allah'a yemin ederim ki, oruçlu kimsenin ağız kokusu, Allah yanında misk kokusundan daha hoş ve daha temizdir Oruçlu kimsenin iki sevinci vardır: birisi orucunu açıp iftar ettiği zaman sevinir; öbürü de Rabbine kavuştuğu zaman orucu  ile sevinir”
Orucun insanı kötülüklerden koruduğu ve iyiliklere yönelttiği için oruç ibadetinin tutulduğu ramazan ayında suç oranları düşer Polisiye olayları önemli oranda azalır Bunu Peygamber Efendimiz bir hadislerinde şöyle anlatır;“Ramazan geldiğinde cennet kapıları açılır, cehennem kapıları kapanır, şeytanlar da bağlanır”
ALLAH SİZDN RAZI OLSN ENES HOCAM :D

Hafsa Nur 6.D
Wed 31 December 2014, 05:09 am GMT +0200
Ve Aleykümüsselam Rahmetullahi Ve Berekatüh;
Allah’ın emir ve yasakları elbetteki kulların iyiliği içindir.Allah’ın yapılmasını istediği şeylerde kullar için çok büyük faydalar, yasakladığı şeylerde ise büyük zararlar bulunduğu kaçınılmaz bir gerçektir.Oruç ibadetinin temel hedefi insanları TAKVAYA eriştirmektir.Bu bizzat Kur’ân-ı Kerîm’de “Ey iman edenler! Allah’a karşı gelmekten sakınmanız ve takvaya erişmeniz için oruç, sizden öncekilere farz kılındığı gibi, size de farz kılındı (…)” (Bakara: 2/183–184) şeklinde ifade edilmektedir.
İnsanı manevi bir eğitim sürecine taşıyan oruç,insanın, kısa sürede kalbi ve ruhu üzerinde birikmiş günah tortusundan sıyrılmasını sağlar.Bu, nefsini kötülüklerden arındıranın, kurtuluşa erdiğinin bir ifadesidir.Nasıl ki sadaka ve zekât, inananları günahlardan temizler, onları arındırıp, yüceltirse (Tevbe: 9/103) bedenin zekâtı olan oruç da insanı nefsinin hâkimiyeti altında ezilmekten kurtarır.Oruç tutan kişi, nefsinin zincirlerini kırarak Allah’ın ipine sarılmış olur.Nefis insanı bencilleştirip yalnızlığa iterken, insan Allah’ın ipine sarılmakla sağlam bir kulpa sarıldığını iyiden iyiye hisseder.
Oruç ayı olan ramazan boyunca toplu hâlde yapılan ibadetler birlik duygusunu ruhlara işler. Zengin, fakirle aynı safta namaz kılar, aynı sofrada yemek yer, zekât, fitre ve fidyeler gelir dağılımındaki dengesizliğe adeta can suyu olur.
Oruç, nefsin isteklerine iradi olarak uzak durma olması yönüyle bir irade eğitimine, açlık ve susuzluğun verdiği sıkıntıya dayanma yönüyle de sabır eğitimine dönüşmektedir.
Kişinin yaşam sürecinde başarılı bir periyoda sahip olabilmesi şüphesiz irade eğitiminden geçmektedir. İradesi zayıf insanlar hayatta başarılı olamadığı gibi, uhrevî açıdan da sonları iyi değildir. Çünkü ibadetler hemen hemen bütünüyle iradesi güçlü insanların ifa edebileceği bir konum ve nitelik arz etmektedirler.Bu noktada oruç, nefsin isteklerinin kontrol altına alınmasında, ruhun arındırılıp yüceltilmesinde etkili olmaktadır.
Oruç ibadetiyle kanaat, tekrar kapımızdan evlerimize girer. Açlık çeken insan yoksulun, muhtacın durumunu anlar ve kanaat etmenin önemini daha iyi kavrar. Artık israf edemez olur.
Oruç ibadeti, insana iftar ve sahur ile, kılınan teravih namazlarıyla, diğer ibadetlerle hayatı disipline etme imkanı tanır.
Oruç ayı olan ramazan ayı kulun Rabbine iltica ederek, günahlarının bağışlanması için hayat yoluna yerleştirilmiş fırsat ve hazinelerle doludur. Kişi, Kur’an üzerinde daha fazla düşünme imkânı yakalar.

selinay 7b
Fri 10 April 2015, 04:03 pm GMT +0200
oruç ramazan ayında tutulması farz olan bedeni bir ibadettir.Peygamberimiz 'in    (s.a.v) hicret etmesinden birbuçuk yıl sonra farz kılınmış olup islamın beş sartından biridir.

orucun farz olduğunu bildiren ayet-i kerimede yüce Allah şöyle buyuruyor:
"Ey iman edenler ! Oruç sizden öncekilere farz kılındığı gibi sizede farz kılındı.Umulurki korunursunuz..."

Sevgili peygamberimiz'in (s.a.v) orucun önemini anlatan pek çok sözü vardır. bunlardan birkaçı şöyledir:
1." kim inanarak  ve mükafatını Allah'tan (c.c) bekleyerek ramazan orucunu tutarsa geçmiş günahları bağışlanır."
2. Yüce  Allah rızası için bir gün oruç tutan kimseyi Allah teala bu bir günlük oruçu sebebiyle cehennemden yetmiş yıl  uzak tutar."
3. " oruç bir kalkandır.Oruçlu  kimse kötü söz söylemesin ve kavga etmesin biri kendisine söver yada çatarsa ben oruçluyum desin."

Allah razı olsun...

Haktan7/b
Fri 10 April 2015, 04:12 pm GMT +0200
Ve Aleyküm Selam .
Oruç, nefsi kontrol altına almayı sağlar . İnsan, yeme, içme ve cinsel istek gibi arzularına hakim olabildiği orada olgunlaşır . Çünkü İmam Gazali'nin de dediği gibi oruç, insanın düşmanı olan şeytanı kahreder . Şeytanın kullandığı araç şehvettir . Şehvet de yemek ve içmekle kuvvetlenir İşte oruç ibadeti, şeytanın bu aracını zayıflatır . Paylaşım İçin Allah Razı Olsun ...

MELİKE 7D
Fri 10 April 2015, 04:13 pm GMT +0200
oruç tutmamz farz kılınmıştır.orucuda ibadet ve ALLAH için tutmalıyız

sumeyye
Fri 19 June 2015, 05:53 am GMT +0200
s.a.. , kardeslerim oruç ibadetinin önemi ve yararlari hususunda yalnizca bir kismi bu kadar daha bir çok sevap ve faydalari mevcuttur elhamdulillah..

RAMAZAN 7/D
Fri 19 June 2015, 10:05 am GMT +0200
Ve Aleykümüs Selam. Rabbimiz’in tüm hükümlerinde olduğu gibi, içerisinde büyük sır ve hikmetler barındıran ve birçok faydası olan, en önemli emirlerinden biri de hiç şüphesiz oruç ibadetidir. Yüce Rabbimiz ve Peygamber Efendimiz (S.A.V.) oruç ibadetini övmüştür . Mevlana Hazretlerinin oruç hakkındaki şu sözlerini sizlerle paylaşmak isterim :

“Orucun bazı zorlukları varsa da, yüzlerce çeşit hüneri de vardır. Oruç; şeytanı ve nefsi güçsüz ve etkisiz hale getirir, maddî ve manevî açıdan temizliği gerçekleştirir, gönlü bedenî isteklerin tahakkümünden kurtarır, nefsi kirlerinden arındırır, ruhu özgürleştirir, gönül gözünü açar, manevî görüşü artırır, sabrı öğretir, bedenî hastalıklardan korunmanın yollarını öğretir, insanın insanlığı olgunlaşır, manevî rızıklara ulaştırır, Allah’a yakınlaştırır.” Hz. Mevlânâ [k.s]

mevlüdekalınsaz
Fri 19 June 2015, 11:12 am GMT +0200
Ve aleykumusselam ver ahmetullah;oruç çok karlı bir ibadet gerçekten.gün boyu aç kaldığımız halde hem ruha hem de bedene faydalı oluyor,onları doyuruyor..orucu tutarkenki  sıkıntı bile hoş geliyor insana.
Allah razı olsun güzel paylaşımınız için.

ceren
Sat 20 June 2015, 05:51 pm GMT +0200
Aleykümselam.Rabbim razı olsun paylaşımdan Sümeyye abla.Oruç insanın hem bedenini,hemde ruhunu tazeleyen,temizleyen bir ibadettir.Rabbim faziletine eren kullarından eylesin bizleri inşallah....