- Organ Naklinde Etik Kurul Devre Dışı

Adsense kodları


Organ Naklinde Etik Kurul Devre Dışı

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
melek24
Sun 4 October 2009, 09:37 pm GMT +0200
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, organ nakli merkezlerinin bünyelerindeki yerel etik kurulların onay verdiği akraba dışı nakillerin durdurulduğunu açıkladı.


Bakan Akdağ,  ''bütün meseleler net olarak ortaya çıkıncıya kadar'', bu tür nakillerin yerel ve bölgesel etik kurullarla Ulusal Koordinasyon Kurulu'nun tümü tarafından uygun bulunması halinde yapılabileceğini bildirdi.

Habertürk televizyonunda canlı yayına katılan Akdağ, organ nakli ticaretinin önlenmesi amacıyla bugün toplanan Sağlık Bakanlığı Organ Nakli Bilimsel Danışma Kurulu'nun aldığı kararları açıkladı.

Bilim Kurulunun, hastanelerin bünyesindeki yerel etik kurulların onay verdiği nakillerin durdurulmasını kararlaştırdığını bildiren Akdağ, ''Artık yerel etik kurullar akraba dışı nakiller için karar veremeyecek. Daha önceki kararları artık geçerli değil. Yerel etik kurul kararları bölgesel etik kurullara, bunlar da uygun bulursa Ulusal Koordinasyon Kurulu'na gönderilecek. Yani bütün meseleler net olarak ortaya çıkıncıya kadar üçlü bir garanti mekanizması uygulanacak'' diye konuştu.

Bugüne kadar hastanelerin etik kurullarının gerekli incelemeyi yaparak, menfaat ilişkisi bulunmadığına karar verdikten sonra nakil kararı aldığını hatırlatan Akdağ, bundan sonra incelemenin sırasıyla yerel etik kurul ve bölgesel etik kurullarda yapılacağını, nihai kararı da Ulusal Koordinasyon Kurulu'nun vereceğini söyledi. Akdağ, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Çok açık konuşuyorum; sadece bu alış verişlere komisyonculuk yapanları düşünmemek lazım. Bir taraftan da bu işlerin yapıldığı hastaneler ve etik kurullar var. Eğer bu etik kurul içinde veya hastanelerde herhangi biçimde bu ticarete yol açabilecek göz yumma veya ihmaller varsa, bunlar için de çok ağır yaptırımlar uygulayacağız. Bu tür yanlışlar yapmış merkezleri tespit edersek bir defa buraların organ nakli yapma haklarını derhal ellerinden alacağız ve savcılıklara da suç duyurusunda bulunacağız. Organ nakli gerektiren, ihtiyacı olan bir vatandaşın Türkiye'de yasak olsa da birinden parayla organ almak istemesini insan birazcık anlayabiliyor, 'çaresiz kalmış' diyorsunuz, ama buna komisyonculuk yapanlar, hele hele hastanelerden veya etik kurullardan buna karışanlar olursa çok ağır yaptırımlarımız olacak. Bu husus şu anda müfettişlerimiz tarafından inceleniyor. Kısa sürede oradan da bir sonuç alacağımıza inanıyorum.''

Akdağ, bir soru üzerine, kadavradan organ nakillerinin çok sağlam ve hakkaniyetli bir sisteme göre yapıldığını vurgulayarak, vatandaşların bu tür bağışlar konusunda hiç bir endişelerinin bulunmaması gerektiğini belirtti.

Organ ticareti amacıyla çocuk kaçırıldığı iddialarına da değinen Akdağ, Türkiye'de şu ana kadar emniyet ve savcılıklar tarafından tespit edilen böyle bir olay bulunmadığını, bu tür nakillerin de pratikte mümkün olmadığını kaydetti.

-DOMUZ GRİBİ-

Domuz gribi salgınıyla ilgili soruları da yanıtlayan Akdağ, ''Dünya büyük bir salgın riskiyle karşı karşıya. Biz Türkiye'de, bilim adamlarımızın yaptığı tahminlere göre, Aralık ayının ikinci haftasından itibaren bir salgın başlangıcı bekliyoruz. Bütün Kuzey Yarımküre'de de Aralık ayından itibaren bir salgın beklentisi var. Büyük bir salgın olacak dünyada'' diye konuştu.

Salgının boyutunun aşılama ve bulaşmayı yavaşlatacak tedbirlerle küçültülmesinin mümkün olduğuna işaret eden Akdağ, 3 aşı firmasıyla görüştüklerini, 25-35 milyon arasında aşı almayı planladıklarını, bunların bu ayın 3. haftasından itibaren Türkiye'de olmasının beklendiğini bildirdi.

Aşıların ruhsatlandırma süreci bulunduğunu anlatan Akdağ, bu sürecin Kasım ayına kadar biteceğini, Kasım ayından itibaren aşıların risk gruplarına sırasıyla uygulanmaya başlanacağını söyledi.

Firmaların piyasada satılacak kadar aşı üretimi yapamadıklarını belirten Akdağ, domuz gribi aşısının öncelikle hamileler, sağlık çalışanları, kronik hastalığı olanlar ve 6 ay-3 yaş arasındaki çocuklara yapılacağını kaydetti.

Bunlardan sonra da sıranın okul öncesi ve okul çağı çocuklarına geleceğini bildiren Akdağ, ''Bizim niyetimiz üniversite öğrencileri dahil en riskli grupların tamamını aşılamaktır. Bunun için çalışmalarımızı yoğunlukla sürdürüyoruz'' dedi.

AA