- Onikinci Mektup

Adsense kodları


Onikinci Mektup

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
derya
Thu 14 January 2010, 12:02 am GMT +0200
ONİKİNCİ MEKTUP

Mürşidin (Hazret) (Kuddise sirruh) halifesi Şeyh Mahmuda, halifesi olan Molla Sâlih ile bâzı tâbîlerinden kızdığı için, onları af etmesi talebinde bulunması, onlardan darılması, halknı bu tarikata karşı nefret etmelerine ve sâdâtın (tarikat ulularının) kahrına sebeb olacağına ve bu konu ile ilgili mesele hakkındadır.

ALLAH'IN ADIYLA BAŞLARIM

Bütün hamdler, yaptığı işlerden sorumlu olmayan Allah'a mahsustur. Salât ü selâm, efendnniz, âleme rahmet için. peygamber olarak gönderilen Muhammed'in, (Sallâllahü aleyhi ve sellem) âl ve ashâbının üzerine olsun!

Sonra, bu mektub zelil, lûtfunuza muhtaç olan kuldan, Allah yolun­dâki kardeşi, Allah'a giden yolun mürşidi, sevgili şeyh Mahmud'adır. Her iki dünyada şerefi çoğasın!

Bu köle efendisinin saş elini öpmekle müşerref olup, duasını ve hüsnü tevecühünü rica eder. Zâtı âlinizin, bütün ev halkınızın, hayırlı dostların sıhhat ve âfiyetlerinden sual eder. Muhammed İsâ ile karde­şinin (Allah onları koruyup güzel evlâd olarâk yetiştirsin..) gözlerinden öper, hepsinden sâlih dualar dilerim. Onlara, hususi olarak Molla Alâeddin'e, Molla Raşid'e, Molla Âbdülbàki'ye, güzel selâın ve senâlar hediye ederiz. Meclisinizden uzak olduğum için üzülüyorum. Adlar. geçen­lerin hepsine dua eder, hepsinin dualarını dileriz.

Sonra şu arz edilir ki: Molla Sâlih ile bâzı tàbilerden darıldığınızın hâberi, bu fakirin kulağına geldi. Bunu garib bir şey saydı ve doğru olduğu tâkdirde ki, (ondan Allâh'a sığınırım) çünkü, darılmanız bu fakire de sirayet edeceğinden korktu. Çünkü rızânızı, duanızı taleb etmek üzere emrinize muhalefet etmemek, daima sizi ziyaret için bir çok def'alar Molla Sâlih'e söyledim. Demek ki iş, bu fakirin düşündüğü fikrin hilâfına oldu şiir:

«İnsan her temenni ettiği şey'e ulaşamaz. Rüzgârlar istedikleri cihete gemileri sevkeder.» Güzel ahlâk sahibi ve temiz kalbli Molla Sâlih, Molla Reşid ve daha başkaları gibilerden darılmayan yüce zàtlardan olduğunuzu. itikad ederim. Molla Sâlih'ten darılmanızın se'bebinin bildirilmesi rica edilir ki, yaptığı hatayı kendisinden kabul etıneyip, onu te'dib edeyim. Kendisini af edip ondan ve onlardan darıldığınız bâzı arkadaşlardan râzı olmanız umulur. Tâ ki, bu durumunuz yayilmayıp halk bu yüce tarikattan nefret etmekle sâdâtı kiramın (Kuddise sirruhüm) kahrına sebe'b olmasın. Çünkü biz ve sizler, hazretin (Allah bizi ve sizi onun sırlarıyla kutlasın) tâbileriyiz. Tarikatımız birdir. Biz seydaya m'ensub olan kapı eşiğinin hizmetçisiyiz. Sizin gibilerden sonra, bu miskine iltifat ve kabul gözü ile bakmanızdır. Eğer kendisinden Allah'ın (Celle ve alâ) rızâsına muhalif bir şey veya sâdât ile yollarına aykırı bir şey sâdır olsa, hemen ondan yüz çevirmemek emsalinize lâyıktır. Hattâ ondan sâdır olan bu gibi hatâdan dolayı, kendisini uyarmanız lâzımdır ki, davasında doğru ise, yaptığı hatasından dönsün, doğru değilse, yalanı meydana çıksın. Çünkü kendisi pîrinizin. hizmetçilerindendir. Kendine ondan başıka bir şey bilmemektedir. Farsça şiir:

Molla Muhammed ile Molla Reşid'den darımanız hakkında aradakilerin hepsi hiç bir hatâları olmadığına şâhidlik ediyorlar ve Muhammed İsâ'nın ahlakı herkesce malümdur, derler. Allah, nebi ve resüllerin hepsine, bilhassa peygamberlerin sonuncusuna Aleyhimüsselàm) âl ve sahâbesinin hepsine salât ü selàm eylesin. Receb El Asamm. 3.l359