- Öne çıkanlar

Adsense kodları


Öne çıkanlar

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
hafiza aise
Thu 16 August 2012, 02:37 pm GMT +0200
Öne çıkanlar/Vitrin
Ahmet BİRLER • 89. Sayı / KİTAP


Öne Çıkanlar

Bülent Ata
İnsan Aldanır
2012, Şule, 94 s.


Mostar okurları Bülent Ata’nın çocuklar için yazdığı kitapları mutlaka biliyorlardır. Bülent Ata’nın bunlar dışında hikâye ve şiir kitapları da bulunuyor. Ata, son dönemde yazdığı şiirlerini İnsan Aldanır başlığı altında topladı. Bülent Ata’nın şiirleri, çocuk dünyasıyla yetişkin dünyasının birbirlerine baktıkları bir hattan sesleniyor. Bu şiirleri okurken, yetişkinler için bir önceki hayat kadar uzak bir dönemin, çocukluk döneminin, neredeyse tamamen unutulmuş köşeleri, bucakları yeniden hatırlanıyor. Belli ki hepimiz unutmuşuz, ama Bülent Ata bunları unutmamış. “Çocukluğun dünyasına duyarlı bakış” gibi özetleme, bu şiirleri tek başına açıklamaya yetmez elbette. Bu şiirler, aynı zamanda kederli ve sesinin duyulup duyulmadığından kuşkulu bir şehirlinin gizli güncesi gibi de hüzünlü.

Mustafa Kutlu
Anadolu Yakası
2012, Dergâh, 207 s.


Geçtiğimiz günlerde kendisiyle ilgili bir sempozyumun yapıldığını da bildiğimiz usta hikâyeci Mustafa Kutlu’nun yeni bir kitap yayınlaması şu tekdüze hayatımızı hareketlendirmeye yetecek bir hadise. Kutlu, genellikle sonbaharda çıkartıyordu yeni kitabını ama sanırım bu kuralı da değiştirdi. “Uzun hikâye” adını verdiği bir türde, roman ebatlarında olsa da teknik nitelikleri bakımından hikâye olmayı sürdüren kitaplar yazıyor. Son kitabı Anadolu Yakası, nehir söyleşi alt başlığıyla çıktı. Nehir söyleşilerin, başarı odaklı bakışına alttan alta bir eleştiri de içeren bu tercih, okura orijinal bir hikâye de vaat ediyor. Taşralı bir girişimcinin, küçük çaplı bir tv kanalı patronluğuna giden hikâyesi, bir dönemin ve bir tipin ustaca tasviriyle veriliyor.

İlknur Arslanoğlu
Tıp Bu Değil
2012, İthaki, 288 s.


Tıp Bu Değil başlıklı bu kitap, adından da anlaşılacağı üzere, modern tıbba yönelik bir eleştiri. Modern tıbba yönelik eleştiriler yeni değil. Neredeyse elli senedir tıp, özellikle Batı’da ilaç kullanımı, hastayı bütüncül ele almaması, parayı hasta menfaatlerinin üstünde tutması gibi nitelikleri bakımından eleştirildi. Bu kitapta da, en iyi doktorun hastaneye en çok para kazandıran doktor olduğu, tıbbın, paranın ve medikal tekellerin ihtiyacını karşılayan “çeyrek şarlatanlık” olduğu gibi sert yollu eleştirilere yer veriliyor. Tıbbın bugününe yönelik eleştirileri derli toplu okumak isteyenlere önerilir.

Vitrin

Sadık Yalsızuçanlar
Birdenbire
2012, Timaş, 352

Octavien Dalvimart
Osmanlı Kostümleri
2012, İş Bankası, 350 s.

Ercan Yıldırım
Edebiyatta Türk’ün Düşüncesi
2012, Elips, 420 s.

Stefan Zweig
Santranç
2012, Turkuvaz, 80 s.

Jean-Louis Roger Gaetani
Aşk ve Hikmet Yolu Tasavvuf
2012, İnsan, 320 s.