- Öne çıkanlar

Adsense kodları


Öne çıkanlar

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
hafiza aise
Tue 31 July 2012, 09:15 am GMT +0200
Öne çıkanlar/Vitrin
Mustafa Fuat ER • 82. Sayı / KİTAP


Öne Çıkanlar:

Murat Belge
Militarist Modernleşme: Almanya, Japonya ve Türkiye
İletişim, 2011, 830 s.


Militarist Modernleşme, farklı coğrafya ve tarihsel/siyasal deneyimler içinde biçimlenmiş ulus-devlet örnekleri arasında, hamasî vaazların, “kan ve demir”le gerçekleşeceği iddia edilen projelerin, disiplin ve itaatin, tarihi ve toplumu ancak “şiddet”le kavrayabilen bir dünya görüşünün nasıl hâkimiyet kurabildiği sorusuna cevap arıyor. Murat Belge, Militarist Modernleşme’de Almanya, Türkiye ve Japonya’da yaşanan militarist modernleşme sürecini karşılaştırmalı örneklerle ele alıyor: Almanya örneğini İtalya, Japonya örneğini Hindistan ve Türkiye örneğini Yunanistan ile karşılaştırıyor. Belge, yalnızca orduların modernizasyonuyla sınırlı kalmayan, tüm toplumun askerî disiplin ve itaat yöntemleriyle “terbiye” edildiği farklı modernleşme deneyimlerinin tarihsel ve toplumsal yönlerine odaklanıyor.

Editör: Arnd - Michael Nohl
Göç ve Kültürel Sermaye 
Çeviri: Türkis Noyan
Kitap yay., 2011, 447 s.


Türkiye tarihinde önemli bir yer tutmasına karşın, göç olgusuna ilişkin toplumsal süreçlerin bilimsel olarak çözümlenmesi için sarf edilen çabalar henüz çok yeni. Türkiye’deki araştırmacılar uzun yıllar daha çok “misafir işçi” ya da “Almancı” adı altında Avrupa’ya göç etmek üzere ülkeden ayrılanlarla ilgilendiler ya da Batı Anadolu’nun süratle büyüyen metropollerinin tablosunu değiştiren iç göç sorunlarını ele aldılar. Türkiye’ye yönelik göç hareketlerinin tartışılması ancak 2000’li yıllarda gündeme geldi. Göçmenlerin, özellikle de yüksek vasıflıların deneyimlerine çok az ilgi gösterildi. Göç ve Kültürel Sermaye göçmenlerin dört ayrı ülkedeki (Türkiye, Büyük Britanya, Kanada ve Almanya) yaşam seyirlerini karşılaştırıyor ve yüksek vasıflı göçmenlerin yönelim ve deneyimlerini ayrıntılı mülakatlar yoluyla çözümlemeye çalışıyor.

Ekrem Buğra Ekinci
Hukukun Serüveni
Arı Sanat, 2011, 568 s.


Hukukun Serüveni, okuyucusunu, Antik Mısır’dan başlayıp, Mezopotamya’ya, Hititlere, Japonya ve Çin’e, Arabistan ve Türkistan’a, İran ve Hindistan’a, Yunan ve Roma’ya, Yahudilik ve Hıristiyanlık’tan İslâmiyet’e uzanan, nihayet Avrupa’da sona eren bir yolculuğa çıkarıyor. Bu yolculukta birçok ilginç sahneyle karşılaşıyoruz: Düello, kız kaçırma, çok kadınla evlilik, borcu sebebiyle kölelik, seyyar hâkimler, cezalandırılan hayvan ve eşyalar, kast sistemi, hâkimliğin parayla satılması, kanunları ezberleyip her sene halka okuyan kanun sözcüleri ve daha niceleri. Bu yönüyle Hukukun Serüveni, yalnızca bir hukuk tarihi kitabı değil, aynı zamanda bir dünya tarihi serüveni de. Ki zaten hukukun tarihi insanlığın tarihi değil midir?


Vitrin:

Marc Nichanian 
Edebiyat ve Felaket
Çeviri: Ayşegül Sönmezay
İletişim, 2011, 262 s.

Carter Vaughn Findley
Modern Türkiye Tarihi
Çeviri: Güneş Ayas
Timaş, 2011, 527 s.

Fatih M. Şeker
Modernleşme Devrinde İlmiye: Cevdet Paşa-İbnülemin Örneği
Dergâh, 2011, 168 s.

Umberto Eco
Prag Mezarlığı
Çeviri: Eren Yücesan Cendey
Doğan Kitap, 2011, 496 s.

Ulrich Beck
Risk Toplumu: Başka Bir Modernliğe Doğru
Çeviri: Bülent Doğan, Kazım Özdoğan
İthaki, 2011, 391 s.