- Öne çıkanlar

Adsense kodları


Öne çıkanlar

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
hafiza aise
Tue 26 June 2012, 03:53 pm GMT +0200
Öne çıkanlar/Vitrin
Ahmet TERZİOĞLU • 65. Sayı / KİTAP


Öne çıkanlar

Odile Moreau
Reformlar Çağında Osmanlı İmparatorluğu
Çeviri: Işık Ergüden
İstanbul Bilgi Ünv. Yay., 302 s.


Odile Moreau, Reformlar Çağında Osmanlı İmparatorluğu’nda bir yandan Nizam-ı Cedit hareketinden başlayarak Osmanlı ordusunun geçirdiği yapısal değişiklikleri incelerken, diğer taraftan da askerî eğitimin okullaşma sürecini ele alıyor. Ayrıca, çeşitli portrelerden yola çıkarak, Osmanlı ordusunda subayların ve askerlerin mikro dünyasından hareketle, imparatorluğun son döneminde ordu içindeki karşı çıkışlara yer veriyor. Bunun yol açtığı değişiklikleri ve toplumsal hayat üzerindeki etkilerini değerlendiriyor. Kitap, bugün çağdaş Türk ordusunun gelişimi ve bu gelişimin sosyal ve siyasal rolünü incelemek isteyen herkes için kaynak kitap niteliğinde. Moreau bu çalışmasıyla genel kabul gören dönemlendirmeleri yeniden değerlendirmeye olanak sağlayacak önemli bir bakış açısı sunuyor.

Önder Kaya
Cihan Payitahtı İstanbul
Timaş, 2010, 367 s.


İstanbul, 2500 yıllık tarihi boyunca defalarca harap edildi, yağmalandı, görmezden gelindi, türlü afetler, sayısız badireler atlattı. Ancak her defasında küllerinden yeniden doğmayı bildi. Önder Kaya, Cihan Payitahtı İstanbul’la bizi, 20. yüzyılda büyük göçlere ve bilinçsiz imar politikalarına direnmeye çalışan istanbul'un 2500 yıllık tarihine gravürler, fotoğraflar ve resimler eşliğinde bir göz atmaya çağırıyor. Bunu yaparken de yer yer isyanlara, “küçük kıyamet” diye anılan depremlere, şehir içinde bina edilen saraylara, hanlara, kilise ve camilere kronolojik bir silsile ve sistemli bir bütünlük içinde yer vermeyi hedefliyor.

Hamdi Özdiş
Osmanlı Mizah Basınında Batılılaşma ve Siyaset (1870- 1877)
Libra, 2010, 262 s.


Son yıllarda tarihçilikte gelişen farklı yaklaşımlar, farklı kaynaklara yönelme olgusunu da beraberinde getirdi. Bu nedenledir ki daha önceden edebiyat tarihçilerine ve kısmen etnologlara bırakılan mizah araştırmaları artık tarihçilerin de ilgi alanına girmeye başladı. Mizah ve mizah basını tarih araştırmaları açısından vazgeçilemez bir kaynak özelliğine sahip. Osmanlı mizahıysa sunduğu zengin malzemeyle araştırmaya açık bakir bir alan olarak duruyor. Osmanlı Mizah Basınında Batılılaşma ve Siyaset, 1870-1877 dönemi Osmanlı mizah basınında yer alan “Şark meselesi”, “kapitülasyonlar”, “ilk mebus seçimleri”, “Kanun-ı Esasi”, “terakki-i medeniyet” (batılılaşma) gibi temalar üzerinden memleket meselelerine karikatüristlerin ve yazarların bakışını merkeze alarak yapılan ilk araştırmalardan biri.



Vitrin

Bülent Parlak
Sevgili Huzursuzluğum
Selis Kitaplar, 2010, 72 s.

Mazhar Bağlı
Modernizme Direnen Estetik
Kapı, 2010, 196 s.

Dücane Cündioğlu
Düşünce Düşlenir
Kapı, 2010, 152 s.

Afaf Lutfi Al-Sayyid Marsot
Mısır Tarihi
Çeviri: Ayşegül Sönmezay, Ela Gültekin
Tarih Vakfı Yurt Yay., 2010, 400 s.

Esat Korkmaz
Simgeler Sözlüğü
Anahtar Kitaplar, 2010, 1339 s.