- Ölüyü Defnetmek Üzere Başka Yere Nakletmek

Adsense kodları


Ölüyü Defnetmek Üzere Başka Yere Nakletmek

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
sumeyye
Sun 2 September 2012, 01:14 pm GMT +0200
Ölüyü Defnetmek Üzere Başka Yere Nakletmek: [525]

(a) Hanefî Mezhebine göre, ölüyü öldüğü yerde  defnetmek müstehaptır, kokmasından  endişe duyulunca,  defin   öncesinde başka yere defnedilmesinde bir sakınca yoktur, definden sonra çı­karılması ve nakli -toprak gasbedilmiş veya defin sonrasında şuf a hakkı olarak alınmış olmadıkça- haramdır.

(b) Şafiî Mezhebine göre, -bozulmasından emin olunsa bile- ölüyü definden önce,  öldüğü  yerden başka  yere   nakletmek -gelenekleri başka yere  nakil  olmadıkça- haramdır.  Mekke,  Me­dine, Beyt-i Makdis veya salih kişilerin makberesine yakın yerde ölenlerin, buralara nakledilmesi -kokmasından emin olunca- mesnundur, kokma endişesi olunca haramdır. Zaruret olmadıkça, definden sonra nakil de, haramdır. Bütün bunlar, ölüm yerinde yıkanması, tekfini ve namazın kılınması tamamlanınca geçerli olur, bundan öncesi ise mutlak olarak haramdır.

(c) Maliki Mezhebine göre, ölüyü -definden önce veya sonra- üç şartla nakil caizdir:

(1) Nakil sırasında dağılmaması,

(2) Naklinden dolayı saygısızlık sayılan  bir halin  mey­dana gelmemesi,

(3) Naklin ailesine yakınlık, ziyaretini  sağlama vb. bir mazeret dolayısıyla yapılması. Bunlar bulunmadan  nakil  ha­ramdır.

(d) Hanbelî Mezhebine göre, ölünün -salih bir adamın yanma defnedilmesi, şerefli bir yere gömme vb. sahih gayeyle bir yere ta­şınmasında bir sakınca yoktur. Naklin definden önce veya sonra olmasında bir sakınca yokken, kokma endişesinin  bulunmaması şarttır.