- Ölünce nelerle karşılaşacağız?

Adsense kodları


Ölünce nelerle karşılaşacağız?

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
halim
Sat 10 December 2016, 09:35 am GMT +0200
Ölünce nelerle karşılaşacağız? Kabir hayatı hakkında biraz bilgi verirmisiniz?

Uykuyla, hislerimiz bu dünya ile ilgilerini keser kesmez, rüya aleminde ayrı şeyler gördüğümüz, farklı konuşmalar dinlediğimiz,.. gibi, ölümle bedenden ayrılan ruhumuz, kabir alemi dediğimiz bir yeni alemle tanışır.

Ölüm anında Azrail aleyhisselamı gören insan, bu yeni alemde sorgu melekleriyle karşılaşılır. Müminin güzel amelleri, sevgili birer arkadaş gibi onunla bu yeni hayatta birlikte olurlar.

Kabir hayatı dünya hayatıyla ahiret arasında bir köprüdür. Bu yüzden bu hayata berzah hayatı da denilir. Bu alem her insan için farklı bir şekilde kendini gösterir. Şehitler bu hayatı "öldüklerini bilmez bir hâlde" geçirirken, ilim tahsili üzere ölenler bu alemde de ilme devam ederler. İnançsızlar için ise bu alem cehennem azabının ilk numunelerinin tattırıldığı bir azap ülkesidir.

Ölüm, ruhun bedenden ayrılmasıdır. Yaşadığımız âlemden kabir âlemine yolculuktur. Ruh, Azrail Aleyhisselam vasıtasıyla "berzah alemi"ne götürülür. Bu alemde göreceğimiz ilk melek Azraildir. O, en kıymetli cevherimiz olan ruhumuzu gönül rahatlığıyla teslim edebileceğimiz güvenilir bir emanetçidir. Ölüm anında, ruh, beden hapsinden kurtulur; fakat bütün bütün çıplak kalmaz. Çünkü, "misali bir cesetle" başka bir tabirle "latif bir gılaf" ile kuşatılmıştır.

Dünyada kaldığı sürece bedene bağlı olan ruh, ölüm sebebiyle bir derece serbest kalır. Bedendeyken görmek için göze, işitmek için kulağa, düşünmek için beyne muhtaçken, artık bu aletlerin varlığına gerek duymadan görür, işitir, düşünür ve bilir. Rüyada olduğu gibi…

Berzah, "geçit" demektir ve berzah alemi, dünya ile ahiret arasında bulunan bir "bekleme salonu"dur. Ruhlar, orada kıyameti ve dirilişi beklerler. "Münker ve Nekir taifesinden" olan sorgu melekleriyle karşılaşma, ilk mahkeme, ilk ceza ve ilk mükafat burada gerçekleşir.

Berzah, başka bir tabirle kabir hayatı, hadisin ifadesiyle, "ya cennet bahçelerinden bir bahçe" veya "cehennem çukurlarından bir çukurdur." Ancak, burada azabın veya lezzetin muhatabı, cisimden mahrum kalan ruhtur. Kabir hayatından sonra, "mahşer"de, yeniden yaratılan bedenine döner, dünyada yaptıkları için o "büyük mahkeme"de hesap verir. Sonrası, ebedi cennet veya cehennemdir. Bu menzillerde lezzet de elem de, hem cisimle hem de ruhla tadılır; dünyada olduğu gibi.

Kabir hayatını yeniden diriliş takip edecektir. Ruh zaten ölmediğinden diriliş beden için söz konusudur. Ba’s (diriliş) ile ruhlar yeni bedenlerine kavuşurlar ve hesaba çekilmek üzere mahşer meydanına çıkarlar. Orada vakfe denilen bir süre kalındıktan sonra mizan safhasına geçilir. İman ile ölen ve bu mizanda sevapları günahlarından ağır gelenler, ebedi saadet menzili olan cennete sevk edilirler. Küfür üzere ölenler, Allah’ın azap diyarı olan cehenneme giderler. Günahları sevaplarından daha ağır gelen müminler de bu günahlarının temizlenmesi için o dehşetli cehennem azabını tadarlar. Daha sonra onlar da cennete ulaşırlar...

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet


HALACAHAN
Sat 10 December 2016, 12:55 pm GMT +0200
Rabbim dunya hayatimizda kendine layik kul habibine layik ummet eylesin ..Ahiret hayatimizda da bizlere merhamet eyle ..

Bilal2009
Sat 10 December 2016, 03:29 pm GMT +0200
Rabbim bizleri dünyada ve ahirette hüsrana uğrayanlardan eylemesin Rabbim bizleri dünya ve ahirette afiyette olanlardan eylesin Rabbim paylaşım için razı olsun

ceren
Sat 10 December 2016, 03:33 pm GMT +0200
Aleykumselam.Rabbim bizleri manli yasayan ve imanli ölüp hayırla ölen ve kabir azabindan kurtulan kullardan olalim inşallah....

Mustafa/Samed
Thu 26 January 2017, 04:31 am GMT +0200
Ve Aleykümüsselam. Rabbim bu dünyadada öteki dünyadada mutlu olmamızı nasip eylesin. Paylaşım için Rabbim razı olsun.

Sevgi.
Thu 26 January 2017, 06:42 am GMT +0200
Aleyna Ve Aleykümüsselăm. Kişi bu dünyada ki yaşam sürecini doldurduğu vakit ruhu Azrail Aleyhisselam’ın vasıtası ile canını alır. Ölüm ruhun bedenden ayrılmasıdır. Yani bir nevi yaşadığımız alemden kabir yani gerçek hayata yolculuktur. Kişinin yaşam süresince yapmış olduğu sevap ve günahları ile yüzleşme zamanıdır.
   Eğer halen hayatta isek bunun kıymetini bilip Allh'ın emir ve yasaklarına uyup ibadetlerimizi vaktinde ve hakkıyla huşu içinde yapmalıyız. Herdaim bu gerçeklerin farkında olarak yaşar isek Ahirette de Allah'ın huzurunda mahcup olmamış oluruz inşaAllah.  Mevlam bizleri kendine lâyık kul olabilmeyi nasip etsin.  Amiinn ecmain.

HALACAHAN
Thu 26 January 2017, 02:11 pm GMT +0200
İnsaallah kabrımız cennet bahcelerınden bır bahce olur