- Ölü Hayvan Derilerinin Tabaklanması

Adsense kodları


Ölü Hayvan Derilerinin Tabaklanması

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
saniyenur
Thu 22 December 2011, 10:25 pm GMT +0200
25- Ölü Hayvan Derilerinin Tabaklamak Suretiyle Temizlenmesi


269- Abdullah İbn Abbâs (r.anhümâ)'dan rivayet edilmiştir:

“Meymûne'nin azadlı bir cariyesine, bir koyun sadaka olarak verilmişti. Bir süre sonra koyun öldü. Resulullah (s.a.v.), koyunun yanından geçerken:

“Onun derisini alsanız da tabaklayıp sonra da ondan faydalaıısanız ya!” buyurdu. Oradaki sahabiler:

“Bu koyun kendiliğinden ölmüştür” dediler. Resulullah (s.a.v.):

“Ölmüş hayvanın ancak etini yemek haramdır” buyurdu.[409]

Açıklama:

Bu hadis; ölmüş bir hayvanın sadece etini yemenin haram olduğunu, derisinin ise ta­baklanmak suretiyle helal olduğunu belirtmektedir.

Ayrıca bu hadise hükümce aykırı olan hadisler de rivayetler edilmiştir. Bu iki tür rivayet arasındaki zıtlığı gidermek için; olumlu rivayetler, tabaklandıktan sonra kullanılmasının helal olduğuna ve olumsuz mahiyetteki rivayetlerin ise tabaklanmadan önce faydalanma ile kulla­nılmasının yasak olduğu şeklinde yorumlanmıştır.

Ayrıca bu hadis, ölmüş bir hayvanın bütün kısımlannın haram olduğunu ifade eden;

“Size ölmüş hayvan (=leş) haram kılındı” [410] mealindeki ayetin genel olan hükmünü tahsis ederek tabaklanmış derisini kullanmanın helal olduğunu bildirmektedir.

Ebu Hanîfe'ye göre; domuzdan başka bütün hayvanların leşlerinin derileri tabaklanmak suretiyle temizlenmiş olur.

270- Ebu'l-Hayr'dan rivayet edilmiştir:

“İbn Va'le es-Sebâiyye üzerinde bir kürk görmüştüm. Ona dokundum. İbn Va'le der ki:

“Ona neden dokunuyorsun? Ben, Abdullah İbn Abbâs'a (bunu) sorup:

“Biz, Mağrib'te bulunuyoruz. Yanımızda Berberiler ile Mecusiler'de var. Bazen onların kestikleri bir koçu bize getirip veriyorlar. Biz de onların kes­tiklerini yemeyiz. Yine bize, içine hayvan yağı koydukları tulumları da getiri­yorlar. Bu tulumlardan bir şeyler yiyip içebilir miyiz?” dedim. Bunun üzerine Abdullah İbn Abbâs şu cevabı verdi:

“Biz bu meseleyi Resulullah (s.a.v.)'e sorduk.” O da:

“Derinin tabaklanması, onun temizlenmesidir” buyurdu. [411]

Açıklama:

Tabaklama, yaş derinin üzerine toprak döküp veya deriyi toprağa gömüp yada güne­şe koyup veyahut değişik bir şekilde kurutup murdar kokusunu gidermek ve onu fesat hük­münden çıkarmakla olur.

Tabaklama suretiyle deri, temizlenmiş olur. Tabaklanmamış deri, pis ve necistir. Ebu Hanife'ye göre; domuz dışında ölmüş bütün hayvanların derileri, tabaklanmak suretiyle derisi temizlenmiş olur.


[409] Buhârî, Zekat 61, Büyü' 101, Zebâih 30; Ebu Dâvud, Libas 41, 4120, 4121; Tirmizî, Li­bas 7, 1727, 1728; Nesâı, Fera' 9; İbn Mâce, Libas 25, 3609; Muvatta', Sayd 17; Dârimî, Edahi 20, 1991, Büyü' 35, 2574; Ebu Avâne, Müsned, 1/211; İbn Hibbân, Sahih, 1282.

[410] Bakara: 2/173, Mâide. 5/3, Nahl: 16/115.

[411] Ebu Avâne, Müsned, 1/212
.


sumeyye
Sun 6 January 2013, 03:29 pm GMT +0200
s.a.. ; Peygamber Efendimiz s.a.v bizleri bu konuda da aydinlatti elhamdulillah.Değerli bir konu..Rabbim c.c razi olsun.