- Ölen Kimsenin Kefenini Güzel Yapmak

Adsense kodları


Ölen Kimsenin Kefenini Güzel Yapmak

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
saniyenur
Tue 13 December 2011, 07:13 pm GMT +0200
15- Ölen Kimsenin Kefenini Güzel Yapmak



859- Câbir b. Abdullah (r.a)'tan rivayet edilmiştir:

“Peygamber (s.a.v.) bir gün hutbe okudu. Hutbe sırasında sahabilerinden birisinin vefat edip bedenini tam örtmeyen bir kefen içerisine sarılıp geceleyin gömüldüğünü söyledi.

Bunun üzerine bir kişinin buna mecbur kalması hslini hariç tutup kişinin gecele­yin namazı kılınıp gömülmesini men etti ve:

“Sizden birisi din kardeşini kefenlediği zaman onun kefenini güzel yapsın” buyurdu. [1207]

Açıklama:

Hadiste, yasaklanmak istenen, namazı kılınmış olan bir ölünün geceleyin defnedilme-sidir. Namaz kılınmayan bir ölünün ise geceleyin gömülmesinin yasak olduğu gibi, gündüzün defnedilmesinin de yasak olduğu bilinen bir gerçektir. Binaenaleyjı, bu hadis-i şeriften “Na­mazı kılınmayan bir ölünün geceleyin kabre konulmasının yasak olup da gündüzün defne­dilmesinin caiz olduğu” manâsını çıkarmak doğru değildir.

Geceleyin cenaze defnedilmesinin nehiy buyuruiması, bazılarına göre: Geceleyin onu teşyî'e ve namazını kılmaya pek az kimseler gelebileceği içindir. Gündüzün defnedilirse, bit­tabi cemaat kalabalık olur. Ulemâdan bazıları, ashab-ı kiram işe yarayacak kefenlik bulama­dıkları için cenazelerini geceleyin defne deb İldiklerin i söylemişlerdir. Zira karanlık olduğu için geceleyin kefenin iyisi kötüsü seçilemez.

Kefen meselesine önem göstermek ve kefeni güzel yapmaktan maksat; krfrnin en nefis ve en pahalı kumaştan yapılması değil, temiz olması, sade bir görünüme sahip olması ve vücudu örtmesidir. Çünkü bütün işlerin en hayrlısı, orta halli olduğuna göre kefenliği de orta halli bir kumaştan seçmek, en doğru bir harekettir.


[1207] Ebu Dâvud, Cenaiz 29-30, 3148; Nesâî, Cenaiz 37, 89; Ahmed b. Hanbel, Müsned, 3/295.