- Ölen Kimsenin Gözlerini Kapatma

Adsense kodları


Ölen Kimsenin Gözlerini Kapatma

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
saniyenur
Tue 13 December 2011, 07:38 pm GMT +0200
4- Ölen Kimsenin Gözlerini Kapatma Ve Can Boğaza Geldiği Zaman Ona Duada Bulunma


832- Ümmü Seleme (r.anhâ)'dan rivayet edilmiştir:

“Resulullah (s.a.v.), Ebu Seleme'nin yanına girdi. Gözleri açık kalmıştı. Onları kapadı. Sonra da:

“Doğrusu ruh alındığı zaman göz onu takip eder” buyurdu.

Derken Ebu Seleme'nin ailesinden bazı kimseler, Ebu Seleme'nin ölümü üzeri­ne bağırıp çağırdılar. Bunun üzerine Resulullah (s.a.v.):

“Kendinize hayrdan başka dua etmeyin! Çünkü melekler söylediklerini­ze: “Amin” derler” buyurdu. Daha sonra da:

“Allahümme'ğfir li-Ebî Selemete ve'rfa'” derecetehu fi'1-mehdiyyîne ve'hlufhu fî akıbihi fî'1-ğâbirîne ve'ğfir lenâ ve lehu Yâ Rabbe'l-Âlemîne ve'f-sah lehu fî kabrihi ve nevir lehu fîhi (Allahım! Ebu Seleme'yi affet. Derecesini, hidayete eren kimselere yükselt. Arkasında bıraktığı ailesinin baki kalanlar: arasında onun işini üzerine al. Bizi de onu da bağışla. Ey alemlerin Rabbi! Kabrini genişlet ve orada onu nurlandır)” buyurdu. [1172]

Açıklama:

Hadis, ölünün gözlerinin açık kalmasının sebebini belirtmekte ve ölünün gözlerinin ka­patılmasının müstehab olduğunu göstermektedir. Ölünün gözlerini kapatmanın faydası, ba­kıldığı zaman çirkin görülmemesidir.

Gözlerin ruhu takip etmesinden maksat; ruh cesetten çıktığı zaman göz de gitmiş olur. Artık açık kalmasında bir fayda yoktur.

Ölen kimsenin yanında, onun çoluk-çocuğunun dünya ve ahireti için hayrlı duada bu­lunmanın müstehab olduğu da bu hadisten anlaşılmaktadır.


[1172] Ebu Dâvud, Cenaiz 16-17, 3118; İbn Mace, Cenaiz 6, 1454.