- Okula giden her 10 çocuktan 2 si obez

Adsense kodları


Okula giden her 10 çocuktan 2 si obez

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
ehlidunya
Mon 11 July 2011, 09:01 am GMT +0200
Okula giden her 10 çocuktan, 2’si obez   
   
MİLLÎ Eğitim Bakanlığı verilerine göre, Türkiye’de çocuk obezitesi, son 20 yılda 3 kat arttı. Bölgelere göre değişmekle birlikte çocukların yüzde 21’i fazla kilolu veya obez. Okul çağındaki her 10 çocuktan 2’si ise obez.

 
ÇOCUKLARDA  obezite tehlikesi
Çocukluk obezitesi ilerleyen yaşlarda, kalp ve diyabet hastalığı, yüksek kolesterol ve kan basıncı, kanser ve felç gibi ciddî sağlık sorunlarına sebep oluyor. Ancak uzmanlar çocuklarda görülen obezitenin her zaman aşırı yeme ve haraket eksikliğinden kaynaklanmadığına dikkat çekiyor. Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Endokrinolojisi Uzmanı Prof. Dr. İlknur Arslanoğlu, özellikle çocuk obezitesinde hormonların dengesiz çalışmasına bağlı olarak görülen kilo alımının dikkatle incelenmesi gerektiğine dikkat çekti: “Çocuk obezitesi yalnızca çok yeme ve hareketsiz yaşama bağlı olarak çıkmıyor. Bazen tiroid, böbreküstü bezi ve hipofiz gibi birtakım organların doğuştan bozukluğu veya hastalığı da obeziteye neden olabiliyor.” Ancak topluma yayılan çocuk ve yetişkin obezitesi, ağırlıklı olarak aşırı yeme, dengesiz beslenme ve hareketsiz hayattan kaynaklanıyor. Arslanoğlu “Çocuk obezitesini engellemek için ailece doğru beslenme ve doğru yaşam tarzı hakkında bilgi edinip, uygulamak gerekli” dedi. Araştırmalar, çocukluk çağında obez olanların yüzde 60’ının yetişkinlik döneminde de obez olduğunu gösteriyor.
1970’lerde inceydik
Obezitenin artışına paralel olarak gelişen çocuk obezitesi, 1970’lerle kıyaslandığında dünyada da yaklaşık 10 kat arttı. Fazla yemek ve hareketsizliğe bağlı olarak gelişen çocukluk obezitesi, klâsik yöntem olan haraketi arttırmak, doğru ve dengeli beslenmeyle ilgili ailelerin bilinçlendirilmesiyle çözüme ulaştırılabiliyor. Ancak uzmanlar çocuklarda genetik ve hormonal problemler dolayısıyla oluşan obezitenin altında yatan sebeplerin çok iyi araştırılması gerektiğine dikkat çekiyor. Çocuklukta obezite ilk 2 yılda ortaya çıkıyor. Aileler çocuklarını, aile hekimi ya da bir uzmana götürerek yaşına uygun olan boy, kilo ve baş çevresi ölçümlerini yaptırırıp büyüme ve gelişimlerini takip ettirmeli. Vücudun fazladan aldığı her 7 bin kalori, 1 kg yağ olarak depolanıyor. Çocuklarda günlük kalori ihtiyacı ise cinsiyet, yaş ve hareket durumuna göre değişiklik gösteriyor. 3 yaşındaki bir çocuk için günlük kalori miktarı 1200-1300’ken, ergenlik dönemindeki erkek çocuğun ihtiyaç duyduğu kalori miktarı 2 bin 500-2 bin 800’e kadar çıkabiliyor.

Fruktoz ve nişasta bazlı şekerden uzak durulmalı
“GENETİK ve hormonal problemler nedeniyle oluşan obezite vakalarının, hiçbir şekilde aç kalarak zayıflaması beklenemez, çünkü büyüme hormonu, insülin, leptin ya da kortizon gibi hormonlarda bir problem var demektir. Çocukluk dönemine obezite sorunu olan çocuklara, düşük kalorili açlık diyeti, karbonhidratı düşük, proteini yüksek diyet asla önermiyoruz. Çünkü bu tip diyetler vücutta kas dokusunun kaybına neden oluyor ve çocuğun büyümesi, gelişimi duruyor. Önemli olan dengeli ve sağlıklı beslenme biçimini ailece uygulamak. Çocukları obeziteden korumak için, aileler de glisemik endeksi düşük gıdalar tüketmeli. Beyaz pirinç yerine bulgur, beyaz ekmek yerine kepek, çavdar ve tahıllı ekmek tüketilmeli. Kolalı içecekler, hazır meyva suyu yerine, meyve yenmeli. Kızatma ve fast food türü hazır yiyecekler yerine, kuru fasulye, nohut ve mercimek gibi bakliyatları tercih etmeli.”
 
Çaresi günde 15 dakika egzersiz yapmak
HER gün 15 dakika düzenli egzersiz yapmanın, obeziteyi önlediği açıklandı. Kanadalı uzmanlar, düşük kaliteli ve bilinçsiz diyetlerin obeziteyi tetiklediğine işaret edildi. Kanada Sağlık Bilgileri Enstitüsü ile Kanada Halk Sağlığı Ajansı’nın ortaklaşa gerçekleştirdikleri çalışma, ülkedeki her 4 yetişkinden biri ve yine her 11 çocuktan birinin obez olduğunu ortaya koydu. Kanada Sağlık Bilgileri Enstitüsü Araştırma ve Analizlerden Sorumlu Başkan Yardımcısı Jeremy Veillard, ‘’Bu çalışma bize, sağlıklı beslenme ve fiziksel aktivitelerin, insanların sağlığı üzerindeki olumlu etkilerini bir kez daha gösterdi. Her gün 15 dakika temel fiziksel egzersizleri düzenli olarak yapmak, ülkedeki 1 milyonu aşkın yetişkinin obezite sorununu ortadan kaldıracaktır’’ dedi. Düşük kaliteli ve bilinçsiz diyetlerin obeziteyi tetiklediğine işaret edilen raporda, Kanada genelinde 646 bin yetişkin obez kadın ve 405 bin de yetişkin obez erkek bulunduğu belirtildi. ‘’Bilinçsiz ve düşük kaliteli diyetler, yetişkin kadınlarda 97 bin ve yetişkin erkeklerde de 265 bin ilâve obez vak'ası anlamına geliyor’’ denilen raporda ayrıca, obeziteye sebep olan diğer etkenlerin de, fiziksel egzersiz ve aktivitelerle ortadan kaldırılabileceğine dikkat çekildi.

YENİŞAFAK