- Öğrencilik Yıllarında Alınan Mükâfatların Öğretmen­liğe Etkisi

Adsense kodları


Öğrencilik Yıllarında Alınan Mükâfatların Öğretmen­liğe Etkisi

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
Eslemnur
Sat 30 October 2010, 01:58 pm GMT +0200
5- Öğrencilik Yıllarında Alınan Mükâfatların Öğretmen­liğe Etkisi



Öğretmenlere sorulan "Öğrencilik yıllarında almış olduğu­nuz mükâfatlar bugün öğretmenliğinizi hangi yönde etkilemek­tedir?" sorusuna aşağıdaki cevapları vermişlerdir:

1. Öğrenciliğimde almış olduğum mükâfatlar beni olumlu yönde etkilediği için ben de öğrencilerimi çeşitli şekillerde mükâfatlandırıyorum. (% 43)

2. Mükâfatın olumsuz etkisini yaşamış biriyim,bu yüzden öğrencilerimin şımarmaması ve gevşeklik göstermemeleri için ben bunu ihtiyatla uyguluyorum. (% 7)

3. Mükâfatın olumlu etkilerini yaşadım.Fakat ben eği­timde mükâfat yerine ceza prensibinin daha etkili olacağına inanıyorum. (-)

4.
Öğrencilik yıllarımda almış olduğum  mükâfatların etki­siyle değil, yerine ve zamanına göre ben öğrencilerimi  mükâ­fatlandırmayı uygun buluyorum. (% 47)

5. Başka. (% 3)

"Başka" seçeneğini işaretleyen üç öğretmenin görüşleri ise şöyledir: "Öğrenci iken herhangi bir maddî mükâfat alma­dım. Ancak sözle taltif edildiğimi hatırlıyorum. Onun için ben de bu şeklin doğru olacağına inanıyorum/ Türkiye şartlarında genellikle mükâfatın bazen de dayağın gereğine inanıyorum" görüşündedirler.

Buna göre, öğretmenlerin % 47'si öğrencilik yıllarında al­mış oldukları mükâfatların etkisiyle değil, mükâfatın gereğine inandıkları için bunu uyguladıklarını ifade ederken, % 43’ü ise, öğrencilik yıllarında mükâfatın olumlu etkisini yaşayan kişiler oldukları için mükâfatı tercih ettiklerini belirtmişlerdir. Bu da öğrencilik yıllarında alınan mükâfatın ileriki yıllarda kişinin öğ­retmen olması durumunda bundan önemli ölçüde etkilenebile­ceğinin göstergesidir.