- Ödeme Türleri

Adsense kodları


Ödeme Türleri

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
sumeyye
Mon 30 July 2012, 04:14 pm GMT +0200
Ödeme Türleri:


Yemin keffaretinin ödenme türleri;  doyurma, giydirme, köle azadı ve oruçtur:
 
Doyurma:
 
Miktarı: [836]
 
a) Hanefi Mezhebine göre, fitre miktarına eşit olan, bir sa' (1040 dirhem) buğday, yarım sa' arpa veya hurma, ya da bunların değeri ödenir. Sabahlı-akşamlı doyurma da bunun yerine geçer.
b) Şafiî Mezhebine, İbnu'l-Kasım ve Medinelilere göre, her fa­kire Hz. Peygamber'in mudduyle bir mudd (1.3 rıtl, Rıtl=128, 6 dir­hem) buğday ödenir; Şafiî Mezhebine göre, fitredeki gibi, galip yiye­cek maddesi ödemede esastır, ayrıca her fakire tam bir mudd ödeme yapılır.
c) Malik'e göre, mudd, sadece şehirdekilere mahsustur, diğer yerlerde oturanlar, fitredeki gibi, nafakalarına uygun orta seviyede ödeme yaparlar. İbn Rüşd, bunda ülke çapındaki orta seviyenin esas alınacağını belirtir; mutemed görüş de budur.
d) Hanbelî Mezhebine göre, -küçük de olsalar- hür ve müslüman on fakiri bir mudd (ki bir mudd, 1.3 rıth-ırakî, bir rıtl-ı ırakî de 128 dirhemdir) buğday veya yarım sa' hurma, arpa, kuru üzüm veya donmuş sütle doyurmak gerekir. Fakirleri, ekmek veya ayıplı buğdayla doyurmak caiz değildir.
e) Malikî Mezhebine göre, hisselerini tam vererek her fakire fitre mallarından orta seviyede iki el dolusu olan bir mudd vermek gerekir Râcih görüşe göre, katıksız ekmek de verilebilir.  Fakirler, -aralıklı da olsa, ancak bazıları yakın olmalarını şart koşar-  iki öğün -msl., öğle-akşam, iki öğle veya iki akşam- duyurulabilir.


[836] Cezîrî, Fame, c. II, s. 80, 81, 82-83; İbn Rüşd, BM, c. I, s. 338, 339; Serahsî, age, c. VIII, 8. 149.