- Odalara Gırılırken İzin İstenmesi

Adsense kodları


Odalara Gırılırken İzin İstenmesi

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
Eslemnur
Tue 8 March 2011, 12:39 am GMT +0200
Müslümanlara, Kendi Ve Akraba Çocukları İle Kölelerinin,
Odalarına Girmek İçin Üç Vakitte İzin İstemelerinin Emredilmesi


Nûr sûresinde Yüce Allah şöyle buyurmaktadır:

Ey îmân edenler! Sağ ellerinizin mâlik olduğu kimseler {yani, köle ve cariyeler} ve içinizden henüz baliğ olmayanlar {yani, hür olup ergenlik yasına gelmemiş çocuklar} sizden izin istesinler {yani, odalarınıza girmek için sizden izin istesinler} üç vakitte: salâtu'l-fecrden {yani, sabah nanıazmdan! önce, örtüsüz olabileceğiniz öğle sıcağı vaktinde (yani, gün ortasında} ve yatsı namazından sonra! (Nûr/58)

Bu üç vakitte Müslümanların bulundukları odalara çocuklarının, küçük yaştaki akrabalarının, büyük yaştaki kölelerinin izin almaksızın girmemesi gerekir.

Yüce Allah şöyle devam etmektedir:           

Bunlar sizin Örtüsüz olabileceğiniz üç vakittir {yani, bunlar sizin olup bitenin farkında olmayacağı­nız vakitlerdir: Erkek bu vakitlerde, hammıyla başbaşa kalır}. (Nûr/58)

Bu vakitlerin dışında Yüce Allah onlara ruhsat vere­rek şöyle buyurmaktadır:

Bunların dışında {yani, elbisesiz bulunabileceğiniz bu üç vaktin dışındaki vakitlerde} birbirinizin ya­nına girip çıkmanızda size {yani, hane sahiplerine} ve onlara {yani, çocuklara, köle ve cariyelere} bir cünah fyani, harec/darlık} yoktur. Böylece Allah si­ze âyetleri beyan ediyor {yani, söz konusu edilen el-;; bisesiz olabileceğiniz üç vakitte çocuklar ve kölele­rin izin istemesiyle ilgili âyetlerini bildiriyor}. Al­lah alimdir, hakimdir (yani, bu âyetlerde sözü edi­len hükümler hikmetinin bir gereğidir}. (Nûr/58)

Sonra Yüce Allah, hür çocukları söz konusu edip köle ve cariyeleri oldukları hal üzere bırakarak şöyle buyur­maktadır:

Sizden olan çocuklar {yan.., hür olanlardan sizin ya da akrabanızın küçük olan çocukları} baliğ olduklarında {yani, ihtilâm olduklarında} kendilerinden Öncekilerin {yani, kişinin kendisinin yahut akrabasının büyük çocuklarının} izin istedikleri gibi izin istesinler {yani, hem sözü geçen üç vakitte, hem de bunların dışında kalan gece-gündüz tüm vakitlerde babalarının yanına girmek istediklerinde izin istesinler}. Böylece Allah size âyetlerini beyan ediyor {yani, bu âyetlerle hükümlerini bildiriyor}. Allah alimdir, hakimdir {yani, izin istemeyle

ilgili hükmünde hikmetlidir}. (Nûr/59) [257]


[257] Mukatil B. Süleyman, Ahkam Ayetleri Tefsiri, İşaret yayınları: 269-270.