- Niyet

Adsense kodları


Niyet

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
sidretül münteha
Sat 29 January 2011, 05:18 pm GMT +0200
8. Niyet


Fıkıh âlimleri, niyetin namazın sıhhati için şart olduğunda müttefiktir­ler. Zira namaz, şeriatın emrettiği şeyler arasında mânâ ve hikmetleri bilin­meyen taabbüd(kulluk) lerin başıdır. Ancak imamın arkasında namaz kıla­nın niyette de imama uyması gerekir mi gerekmez mi, yani imam hangi na­maza niyet etmişse, arkasmdakilerin de aynı namaza niyet etmeleri şart mı­dır diye ihtilâf etmişlerdir. Şayet şartsa tabiidir ki öğle namazının farzını kılmak isteyen kimse, ikindinin farzını kılan imama ve öğlenin sünnetini kıl­mak isteyen de, öğlenin farzını kılan imama uyamaz.

İmam Mâlik ile îmam Ebû Hanife: «Muktedînin(imama uyanın) niyeti­nin, imamın niyetine uyması gerekir», İmam Şafii ise: «Gerekmez» demiş­lerdir.

Bu ihtilâfın sebebi; Peygamber (s.a.s) Efendimiz'in,

«İmam, kendisine uyulsun diye imam edilmiştir» [136] hadisinden anlaşılan mânânın, Muaz b. Cebel'in Peygamber (s.a.s) Efendimiz'le birlikte namaz kıldıktan sonra kavminin yanına dönüp onlara aynı namazı kıldırdığı yolunda rivayet olunan hadisin [137] mefhumu ile çelişmesidtr. Bunun Muaz'a mahsus olup «İmam, kendisine uyulsun diye imam olmuştur» hadisindeki umumun niyete de şamil olduğunu söyleyen­ler, imama niyette de uymanın şart olduğunu söylemişlerdir. Muaz'a verilen bu iznin, diğer mükelleflerin de bu hususta izinli olduğu anlamına geldiğini söyleyenler ise- ki asıl da budur- iki gruba ayrılmışlardır.

Kimisi: «Bu hadisteki umum niyete şamil değildir. Çünkü zahir olan, imamın hareketlerine uymaktır ve böyle olursa iki hadis arasında çelişme de bulunmaz» demiştir.

Kimisi de: «Niyete de şamildir ve bu hadis diğer hadisin umumundan bir istisnadır» demiştir.

Niyet mevzuunda, Mantuk (hükmü belirtilen) ile ilgisi bulunmayan bir-

takım mes'eleler daha varsa da o mes'elelerden bahsetmemeyi daha uygun buluyoruz. Çünkü ta başta söylediğimiz gibi- bizim maksadımız, yalnız şe­riatta mantuk ile ilgisi bulunan mes'elelere yer vermektir. [138]

 

23.  Namazın Rükünleri Olan Okuyuş ve Hareketler
 

Farz namazlarda bu okuyuş ve hareketler, değişik durumlara göre aza­lıp çoğalmaktadır. Bunlar, tek başına ve cemaatle kılınan namazlarda, Cum'a namazı ile diğer namazlarda, yolculukta ve hazerîlikte kılınan na­mazlarda, emniyetteyken ve korkulu zamanlarda kılınan namazlarda ve sıh­hat hali ile hastalık halinde kılınan namazlarda hep aynı değildir. Biz de bun­ları, usûle uygun ve sıralı olarak anlatmak istiyorsak, önce hepsi arasında müşterek olanları toplu olarak, sonra her birine has olanları birer birer veya­hut baştan herbirini ayn ayn ele almalıyız. îkinci şekil her ne kadar tekrarla­mayı gerektiriyorsa da daha kolay ve fukahanın izleyegeldiği bir usûl olduğundan biz de bu usûlde fukahaya uyup bu bölümü altı bab'a böleceğiz yani hazerîlikte, emniyette, sıhhatte ve tek başına kılınan namazın hükümlerini birinci bab'ta, cemaatle kılman namazın hükümlerini ikinci bab'ta, Cum'a namazının hükümlerini üçüncü bab'ta, yolculuk namazının hükümlerini dördüncü bab'ta, korku namazının hükümlerini besince bab'ta ve hastalık ha­li namazının hükümlerini de altıncı bab'ta anlatacağız. [139]



[136] Buharı, Ezan, 10/82, no: 732.

[137]  Buhâri, Ezan, 10/60, no: 700; Müslim, Satât, 4/36, no: 465.

[138] İbn Rüşd Kadı Ebu'l-Velid Muhammed b. Ahmed b. Muhammed b. Rüşd El-Hafîd, Bidayetü’l-Müctehid ve Nihayetü’l-Muktesid, Beyan Yayınları: 1/267-268.

[139] İbn Rüşd Kadı Ebu'l-Velid Muhammed b. Ahmed b. Muhammed b. Rüşd El-Hafîd, Bidayetü’l-Müctehid ve Nihayetü’l-Muktesid, Beyan Yayınları: 1/269.