- Niçin Sadece Ay Takvimi

Adsense kodları


Niçin Sadece Ay Takvimi

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
saniyenur
Thu 23 August 2012, 01:05 pm GMT +0200
Niçin Sadece Ay Takvimi?

Herkes İslâm'ın dinî ihtiyaçlardan ötürü ay {kamerî) takvimi kullandığını bilir. Bu takvi­me göre oruç ayı olan Ramazan ve hac ayı olan Zilhicce sırayla farklı mevsimlere düşer. İslâm öncesi Arabistan'ında ay yılına gün ila­vesi yapılarak güneş yılı yakalanırdı. İslâm Peygamberi, bu uygulamayı son haccı sı­rasında, vefatından sadece üç ay önce değiş­tirdi. Bu yürürlükten kaldırma, meselenin esasını bilmeyenin kafasını karıştırır ve aşa­ğılık kompleksine yakalandığı için başkaları­nı daima körü körüne izlemek isteyen kimseleri hayrete düşürür. Bu İslâmî reformun pek çok yararlarından burada üç tanesi vurgula­nabilir:

a- Oruçla ilgili hususta bu reform çok yararlı­dır. Çünkü bütün mevsimlerde yeme ve içme mahrumiyetine alışma imkânı sağlar. Yani ne her zaman katılık, ne de her zaman kolaylık.

b- İslâm bütün dünyayı hedeflediğinden, çe­şitli bölgelerin farklı iklimleri göz önünde bulundurulmalıydı. Eğer orucun, güneş takvi­minin belli bir ayında, yani belli bir mevsim­de tutulması emredilseydi, tabiat beklenen hedefe imkân tanımaz ve maddî olarak da ye­rine getirilmesi mümkün olmazdı. Gerçekten de, kuzey yarımkürenin, ekvatorun kuzeyinde yer alan ülkelerin yazı, güney yarımkürenin, ekvatorun güneyindeki ülkelerin kışına denk düşer. Bundan başka, ekvator bölgelerinde hoş bir mevsim olarak görülen kışın kutup bölgelerinde bir dehşet olarak algılanması mümkündür. Çeşitli ülkelerin Müminleri ara­sındaki bu ayırım ay takvimi benimsenerek kolayca bertaraf edilebilir. Böylece herkes Ramazan ayında sırayla bütün mevsimleri tatmış olacaktır.

c- Mevsimlere ve mahsullere bağlı olan tarım ürünleri üzerinden alınan vergiler hâriç, ta­sarruflardan, ticaretten, vb. alınan zekât ver­gileri, kameri yıldan Ötürü, hiç farkına varıl­madan artırılmış olur. Çünkü her otuz üç ay senesinde otuz iki güneş yılı vardır. Onun için bu süre içinde bir yıllık fazladan vergi ödenmiş olur. Devletin bütün halkının refahı, özellikle de yoksulların refahı için, bu vergi­lerin sadece zenginlerden alındığını bir kere daha hatırlatalım. (M. Hamidullah, Introduc-tion to islam [islâm'a Giriş, Fransızca'dan çev. Cemal Aydın, TDV yayınlan, Ankara 1996]).