- Nefy ve Teşbih Kalp Hastalıklarındandır

Adsense kodları


Nefy ve Teşbih Kalp Hastalıklarındandır

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
saniyenur
Tue 10 January 2012, 08:28 pm GMT +0200
Nefy ve Teşbih Kalp Hastalıklarındandır


Nefy ve teşbih kalp hastalıklarındandır. Çünkü kalbî hastalıklar iki türdür. Şüphe hastalığı ve şehvet (arzu) hastalığı. Her ikisi de Kur’ân-ı Kerîm’de söz konusu edilmiştir.

Yüce Allah şöyle buyurmaktadır: "Edalı ve yumuşak söylemeyin. O takdirde kalbinde hastalık bulunan kimse umutlanır." (el-Ahzab, 33/32) Bu şehvet hastalığıdır.

Bir başka yerde Yüce Allah: "Kalplerinde hastalık vardır. Allah da hastalıklarını arttırdı." (el-Bakara, 2/10) diye buyurmaktadır. Bir başka yerde de: "Kalplerinde hastalık bulunanlara gelince, onların murdarlıklarına murdarlık katıp arttırdı." (et-Tevbe, 9/125) Bu da şüphe hastalığıdır ve şehvet hastalığından daha aşağılatıcıdır, Çünkü şehvet hastalığının şehvetinin gereğini yerine getirmekle şifa bulacağı umulabilir. Şüphe hastalığının ise -eğer Yüce Allah o kimseye rahmetiyle yetişmeyecek olursa-şifası yoktur.

Sıfatlar ile ilgili meseledeki şüphe hastalığı ise sıfatların nefyedilmesi ve teşbihidir. Nefy şüphesi de teşbih şüphesinden daha aşağlılık bir şüphedir. Çünkü nefy şüphesi hem Rasûlün getirdiklerini yalanlamak, hem de reddetmektir. Teşbih şüphesi ise Allah Rasûlünün getirdiklerinde aşırıya gidip, haddi aşmaktır. Yüce Allah’ın yaratıklarına benzetilmesi ise bir küfürdür, çünkü O: "O’nun gibi hiçbir şey yoktur" (eş-Şûrâ, 42/11) diye buyurmaktadır. Sıfatların nefyedilmesi de küfürdür, zira Yüce Allah: "O herşeyi işitendir, herşeyi görendir" (eş-Şura, 42/11) diye buyurmaktadır.

 


ceren
Mon 3 May 2021, 09:17 pm GMT +0200
Esselamu aleyküm.islami hakkıyla yaşayan ibadetlerini hakkıyla yapan ve kalbini nefsani hastalıklardan kurtaran kullardan olalım inşallah.rabbim razı olsun paylaşım dan kardeşim...

Sevgi.
Tue 4 May 2021, 11:49 pm GMT +0200
Aleyküm selam. Rabb'im bizleri herzaman rızasına uygun şekilde yaşayan ve rızasına erişen kullarından eylesin inşaAllah