- Nefis ,Nefsin Yapısı ve Özellikleri

Adsense kodları


Nefis ,Nefsin Yapısı ve Özellikleri

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
yagmur_7-c
Wed 10 June 2015, 07:04 pm GMT +0200
                            Nefis ,Nefsin Yapısı ve Özellikleri

17. yrm. muhsin iyi diyor ki:
30 Eylül 2011, 20:26


İnsan iki öğeden meydana gelmektedir. Birincisi ruhtur. Ruh Allah’tandır. Onda bütün güzellikler ve faziletler vardır. İyilik ruhtan gelir. İkincisi nefistir. Nefsin temel kaynağı anasır-ı erbadır (toprak, su, ateş, hava). Anasır-ı erba Allah’ın emri ile yoktan yaratıldığı için bütün kötü olan şeyler bunlardan kaynaklanır. Çünkü yokluk bütün kötülüklerin kaynağıdır. Ayrıca kötü anılar da kompleks olarak nefsin nasırları olarak işlev görür. Onlara basıldığı zaman sıkıntılar yaşanır. Bir de tabii nefsin içgüdüleri vardır ki nefis bu yönü ile hayvanlarla ortak bir dünyaya sahiptir. Bunların da usulüne göre doyurulması gerekir. Yani nefis bütün çirkinlikleri ve rezillikleri barındırır. İnsan, ruhu ile nefsi arasında bir denge kurarak yaşamaya çalışır. Bazen nefsine meyleder bazen de ruhunun sesine kulak verebilir.


...
Çağdaş bilimler, özellikle psikoloji ve psikanaliz (nefis çözümleme iken ruh çözümleme diye yanlış dilimize çevrilip terim olarak kullanılmaktadır), insanı sadece nefis yönü ile tanırlar ve tanıtırlar. Ruhu tamamen inkâr ederler. Psikolojik savunma mekanizmaları ve psikolojik hastalıklar olarak tarif ettikleri şeyler tamamen nefisle ilgili şeylerdir. Nefse bilinçdışı veya bunun organı veya yeri olarak kabul ettikleri bilinçaltı (id) derler. Onlara göre insan insanın kurdudur. Bir insanın diğer bir insana menfaatsiz iyilik yapması imkânsızdır. İnsanın yaptığı bütün iyiliklerin altında bir çıkar vardır. Faziletler bu çıkar ilişkilerinden doğar. Allah rızası diye bir kavramı algılamaları imkânsızdır. Zira Allah dini bir kavramdır. Bilimsel düşüncede dine yer yoktur. Onlara göre din de dinsel kavramlar da insanların çıkarları için uydurdukları zihinsel zincirlerdir. Onlarla birbirlerini bağlarlar. Yine onlara göre insanın diğer bir insana âşık olması bilinçsizce bir şehvet hissidir. Şehvet duygusundan uzak bir aşk söz konusu olamaz. Platonik aşk bir psikolojik rahatsızlıktır.

....

http://www.islamdergisi.com/

ceren
Thu 11 June 2015, 08:50 pm GMT +0200
Esselamu aleyküm.Rabbim bizleri nefsine hakim olan ve nefsini Allah rızası için terbiye eden kullarından eylesin.Rabbim razı olsun paylaşımdan kardeşim...

Melek Nur Çelik koü
Wed 4 September 2019, 01:59 pm GMT +0200
Rabbim nefsimize uydurmasın inşallah yolundan ayırmasın..

gulsahkilicaslan
Thu 5 September 2019, 10:29 am GMT +0200
Faydalı bir paylaşım olmuş...Allah razı olsun selam dua ile

Bilal2009
Thu 5 September 2019, 04:16 pm GMT +0200
Ve aleykümüsselam Rabbim paylaşım için razı olsun

Sevgi.
Fri 6 September 2019, 12:47 am GMT +0200
Rabbim bizleri razı olmıcağı her türlü kötü işlerden uzak durmayı nasip etsin inşaAllah