- Necaset bulaşmış bir elbiseyi, namaz vakti içinde?

Adsense kodları


Necaset bulaşmış bir elbiseyi, namaz vakti içinde?

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
mevlüdekalınsaz
Mon 16 February 2015, 07:34 pm GMT +0200
Necaset bulaşmış bir elbiseyi, namaz vakti içinde suyla yıkama imkanı bulunmazsa nasıl temizlenir?

Kumaş türünden giysilerde bulunan pislik/necaset, kurumuş meni ise ovalama yoluyla temizlenebilir. Ancak diğer necasetleri mutlaka su ile yıkamak gerekir. Zira Hz. Peygamber (s.a.s.), Esma binti Ebi Bekir’e elbisesini hayız kanından temizlemesi için su ile ovalayarak yıkamasını emretmiştir (Buhari, Vüdu’, 63; Müslim, Tahare, 105, 110; İbn Nüceym, el-Bahru’r-raik, Daru’l-Marife, Beyrut, ts. , I, 233, 236).

Bir elbiseye necaset-i galiza bulaşmış ise ve bu necaset katı ise, dirhem miktarı (yaklaşık 2. 8 gram) olanı; sıvı ise el ayasının büyüklüğünde bir alana yayılmış olanı, namazın geçerliliğine engel olur. Necaseti hafife ise, elbisenin ¼’inden fazlasına bulaşması halinde namaza engel olur. Bu miktarlardan az olan necaset ise namaza mani değildir. Fakat bu pislikleri temizlemek mümkünse bunlarla namaz kılmak mekruhtur (İbn Abidin, Reddu’l-muhtar, I, 209-210).

Söz konusu sınırları aşan bir necaset elbiseye bulaşmış ise, namaz kılarken onu değiştirip başka bir elbise giymek gerekir. Şayet, kişinin, namaz vakti içinde ulaşabileceği başka bir elbisesi yok ise ve avret yerini kapatacak kadar da olsa temiz bir elbise bulamaz ise bakar; şayet elbisenin en az dörtte biri temiz ise bu elbise ile namazını kılar. Elbisenin dörtte biri de temiz değilse, bu elbise ile namaz kılmak veya çıplak olarak oturup ima ile namaz kılmak arasında muhayyerdir. Evla olan, söz konusu elbise ile namaz kılmasıdır. Burada anlatılanlara uygun kıldığı bir namazı, daha sonra kaza etmesi gerekmez ( Mevsili, İhtiyar, Mektebetü Pamuk, İstanbul, I, ts. , 45-46; İbn Nüceym, Bahru’r-raik, Daru’l-marife, Beyrut, ts. , I, 288).

Allah(c.c) bize vesile olan hocamıza rahmet eylesin

Kaynak: Dini Soruları Cevaplandırma Platformu

Rüveyha
Mon 16 February 2015, 07:54 pm GMT +0200
Esselamu Aleykum ve rahmetullah.Mevlam razı olsun kardeşim.Önemli bir konu.İnşaAllah maddi temizliğe geren önemi verenlerden oluruz.

RAMAZAN 7/D
Fri 7 August 2015, 10:30 pm GMT +0200
Ve Aleykümüs Selam . Namaz kılarken elbisemizdeki pislik veya kiri temizlemeliyiz . İnşAllah Allah (c.c.)'nun huzuruna temiz bir şekilde çıkarız .

ALLAH (c.c.) razı olsun .

[Muhammed]
Wed 7 October 2015, 06:43 pm GMT +0200
Ve Alleykümselam Ve Rahmetullah Ve Berekatuh...Namaz kılan bir kişinin elbisesine necaset bulaşmışsa bu konuda yapılması gerekenler belidir.Rabbim c.c razı olsun İnşaAllah...

melda 6D
Tue 26 January 2016, 06:22 pm GMT +0200
Selamün aleyküm. Allah c.c razı olsun Mevlüde abla detaylı bir şekilde öğrenmiş olduk. Ama en güzeli maddi manevi temiz olarak namaz kılmak. Sonuçta Rabbimizin huzuruna çıkıyoruz. Allah razı olsun.

Sümeyye Şahiner7B
Tue 26 January 2016, 07:03 pm GMT +0200
Esselamu Aleykum , Necasetten taharet adabı ve temizlik .... Namaz kılmadan önce bu maddelerede dikkat etmek gerekir . Namaza bir engeli olabilir . Namaza hiç mani olamasa bile sonuçta biz namazda Allah'ın huzuruna çıkıyoruz . Temiz olmak gerekir . Ama durum yok ve elbisenin 4'te 1'i bile temiz değilse namazın kazası gerekmez . Allah c.c razı olsun .