- Nazil İsnad

Adsense kodları


Nazil İsnad

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
sidretül münteha
Fri 24 June 2011, 04:32 pm GMT +0200
Nazil İsnad:




Bk. Nazil

Nebbe'enâ:

“Bize haber verdi” demek olup eda sigalarındandır. Belli bir tahammül şekli için kullanılmaz. Ancak ilk devir alimlerine göre ahberanâdan farkı yoktur. Ahberanâ, daha çok semâ veya sema'a delalet eden rivayet metotlarından biriyle rivayette kullanıldığından nebbe'enâ da en fazla ravinin işiterek aldığı hadislerin rivayetinde kullanılmıştır.
Bununla birlikte İbn hacer'in açıkça belirttiğine göre son devir muhaddisleri nebbe'enâ lafzını “an” gibi icazetle alınan hadislerin rivayetinde kullanmışlardır. 967Sonraları en çok kullanıldığı yer de burası olmuştur.

Nebbe'enâ Fulân Bi-Kırâ'atî Aleyh:

“Bize fülanca kendisine benim okumamla rivayet etti” manasına gelir. Arz veya kıra'at ale'ş-şeyh yoluyla alınan hadislerin rivayeti sırasında kullanılan eda sigalarındandır.
Bir hadisin isnadında ravisi tarafından söylenen nebbe'enâ fulânun bi-kırâ'ati aleyhi eda lafzı kullanılmışsa o hadisi o ravi tarafından şeyhe bizzat okunmak suretiyle arzedilerek rivayet edilmiştir. Aynı manada nebbe'enâ fulan kıra'aten aleyhi lafzı da kullanılır.

Nebbe'enâ Fulan Kıra'aten Aleyh:

“Falanca kendisine okumak suretiyle bize haber verdi” anlamını verir. Nebbe'enâ fulan bikırâ'atî aleyhi eda lafzının çok az farklı şeklidir. Aynı yerde kullanılır. İlk devir alimleri nebbe'enâ lafzının daha çok semâ'a delalet eden hadis rivayet metotlarından biriyle alman hadislerin rivayetinde kullanılması gerektiği görüşündedirler. Arz veya kıraat ale'ş-şeyh denilen metot da semâ'a delalet eder. Şu da var ki Hadis Usulü alimleri semâ'a delalet eden semi'tudan başka bütün eda lafızlarının rivayet usulünü belirleyen bir ayn lafızla birlikte kullanılması gerektiğini söylemişlerdir. Bu yüzden nebbe'enâ eda lafzına “kıra'aten aleyhi” kaydı eklenmiştir ki bu kayıt kıra'ati tasrih etmektedir.

Nebevî Hadis:

Bk. Hadis.

Nehâ:

“Men etti” demektir. Cezm sigalarındandır. Hz. Peygamber (s.a.s)'in bir hususu men ettiğini, o hususun işlenmesini yasakladığını ifade eder ve kesinlik bildirir.

Nekâret:

Sözlük bakımından zorluk, güçlük, münkerlik gibi değişik anlamları bulunan nekâret, hadis usulünde bazı muhaddislerce hadisin münker olmasına sebep teşkil eden illet manasına kullanılmıştır. Münker hadisin özellikleri göz önünde tutulursa bu deyimin bir ravinin kendisinden daha üstün bir diğer raviye muhalefeti karşılığı kullanılmış olduğu söylenebilir; zira münkerin en önemli ve bariz özelliği ravisinin kendisinden daha güvenilir durumda olan ravi ya da ravilere aykırı olarak rivayette bulunmasıdır.

Neseb:

Bk. Ensâb.

Nese'î:

Bk. Sünen Nese'î.