- Namazında Bozukluk Bulunana İktida

Adsense kodları


Namazında Bozukluk Bulunana İktida

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
sumeyye
Thu 27 September 2012, 12:41 pm GMT +0200
Namazında Bozukluk Bulunana İktida:

 

Şafiî Mezhebine göre -muktedînin itikadınca bile olsa- namazında bozukluk bulunana -meselâ sabah namazında Kunûtu terkedene, rükûdan önce Kunût okuyana veya birinci teşehhüdde Hz. Peygamber'e salavâtı terk edene- uymak sehiv secdesini gerektirir. Bu durumda sa­dece imamın selâmından sonra, kendi selâmından önce sehiv secdesi ya­pılır.[262]

 
24. Yapılması:

 
Hükmü.[263]

 
Sebeblerine Göre:

 

Sehiv secdesinin hükmünü, gerektiren sebeplere ve mükelleflere bağlı olarak ele almak uygundur.

 
Hükmün Sabit Olması:

 

Sehiv secdesi Hanefî Mezhebine göre vacip, Maliki Mezhebine göre ise sünnettir.

 
Vacip Olduğu:

 

a) Hanefî Mezhebine göre, sehiv secdesi vaciptir; bazı hanefî hu­kukçular sünnet olduğu görüşündeyse de, sahih olan birinci görüştür. Se­hiv secdesinin vacip olması için, vaktin namaza elverişli olması gerekir. Bu sebeble, sabah namazından sonra güneş doğar veya ikindi namazındayken güneşin rengi kırmızılığa girerse, namaz sonrasında namaza de­vam etmeye engel bir iş yapılırsa -meselâ kasıtlı olarak abdest bozulur­sa, konuşulursa, camiden çıkılırsa- sehiv secdesi düşer, namazın yeni­den kılınması gerekmez; ancak namaza aykırı iş, kasıtlı olarak yapılırsa namazın iadesi gerekir.

b) Caferi Mezhebine göre, gerektiren hallerin meydana gelmesi du­rumunda sehiv secdesi yapmak vaciptir. İhtiyat olan, namazda ilgili ye­rinde hatırlamadığı her fazlalık ya da eksiklik için secde yapılmasıdır, ancak hatırlanmayanlar için kuvvetli olan secdenin vacip olmayışıdır.

 
Sünnet Olduğu:   

 

Maliki Mezhebine göre, imam ve münferid, bazı hanefî hukukçulara göre bütün namaz kılanlar için sehiv secdesi yapmak sünnettir.




[262] Cezîrî, Fame, c. I, s. 461.