- Namazın sünnetleri

Adsense kodları


Namazın sünnetleri

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
hafiza aise
Fri 26 November 2010, 01:49 pm GMT +0200
Namazın Sünnetleri
 

Namazın sünnetleri 'kavİî/sözlü ve fiilî/uygulamalı' olarak İki kısımdır.

 
Kavli / Sözlü Sünnetler
 
1. Fâtiha'dan Sonra Kıraat:
 

İlk iki rekâtta Fatiha'yı okuduktan sonra bir sûre okumak -âlimlerin icmâsıyla- sünnettir. Aynı şekilde üçüncü ve dördüncü rekâtlarda da -bazen- okumak sünnettir.

Hanefî mezhebine göre, farz namazların ilk iki rekâ­tında, vitir ve nafile namazların her rekâtında Fâtiha'dan sonra bir küçük sûre, ya da üç kısa veya bir uzun âyet okumak vaciptir. [449]

Ebû Katâde (radiyaliâhu anh) anlatıyor; 'Peygamber (sallal-lâhu aleyhi ve seîlem) öğle ve ikindi namazının ilk iki rekâtında fatiha ve bir sûre okurdu. Bazen ayetleri bize işitürirdi. Son iki rekâtta ise Fatiha okurdu.[450]

Üçüncü ve dördüncü rekâtlarda kıraatle ilgiii olarak, Ebû Sâîd (radiyaliâhu anh)'den şöyle rivayet edilmiştir; 'Peygamber (sallaliâhu aleyhi ve sellem) öğle namazının ilk iki rekâtının her rekâtında otuz ayet kadar okuyordu. Son iki rekâtında ise on beş ayet kadar okuyordu .[451]

Bu hadisten, ilk iki rekâttaki kıraatin, son iki rekâttaki kıraat­ten daha fazla olmasının müstehap olduğu anlaşılmaktadır.

Aynı zamanda bu hadisten, namazdaki kıraati, tertii [452] İle manasını düşünerek yapmanın müstehap; acele ve hızlı oku­manın mekruh olduğu anlaşılmaktadır. Bu konuda âîimîer icmâ etmiştir. Çünkü Yüce Allah 'Kuranı tertii ile yavaş yavaş oku [453] buyurmuştur.

Rahmet ve azap ayetleri okunduğunda; rahmet ayetle­rinde istekte bulunmak, azap ayetlerinde sığınmada bulunmak müstehaptır.

Huzeyfe (radiyaliâhu anh) anlatıyor; 'Peygamber (sallaliâhu aleyhi ve sellem) ile birlikte bir gece namaz kıldım. Bakara ile başladı. ... yavaş yavaş okuyordu. Teşbih âyeti geçtiği zaman, teşbih ediyor; istek ayetleri geçtiği zaman istekte bulunuyor; sı­ğınma ayetleri geçtiği zaman da sığınıyordu. Daha sonra da rükû yaptı.[454]

Namazda 'Sebbih İsme Rabbike'l-A'lâ I Yüce Rabbinin adını teşbih et' [455] âyeti okunduğu zaman 'subhânallah' demek müstehaptır.

Eleyse zâlike bi kadirin alâ en yuh'yiyel-meutâ Bunları yapan ölüleri diriltmeğe gücü yetmez rni? [456] ayetini okuduğun zaman 'Subhaneke belâ / Evet, Senin Sânın Yücedir' demek m üste haptır.

Bu iki âyet-i kerime okunduktan sonra böyle söylenmesini bildiren deliller vardır.

Eleyse'llâhu bi ahkemi'l-hâkimîn /Allah, hakimler haki­mi değil midir? [457] ayeti okunduğunda 'belâ ve ene ala zâlike mine'ş-şâhidîn / evet, ben buna şahitlik edenlerdenim' demek meşru değildir.

Müellif her ne kadar bu konuda hadis bulunmadığını gerekçe göstererek, 'belâ ve ene ala zâlike mine'ş-şâhidîri denilmesinin meşru olmadığın: ileri sürmüş ise de, imam Kurtubî, tefsirinde İbn Abbâs ve Ali bin Ebî Tâlîb (radi-yallâhu anhumâ)'nın Eleyse'llâhu bi ahkemi'l-hâkimîn' âyetini okuduktan sonra 'belâ ve ene alâ zâîike mine'ş-şâhidîn' dediklerini zikretmektedir. Ayrıca İmam Tirmîzî, Ebû Hureyre (radiyallâhu anh)'ten şu rivayeti naklet-miştir; 'Her kim, «Ve't-Tîni ve'z-Zeytûn» sûresini okuyup Eleyse'llâhu bi ahkemi'l-hâkimîn' âyetini söylerse, 'belâ ve ene alâ zâlike mine'ş-şâhidîn efesin.[458]

Fe bi eyyi hadîsin ba'dehû yu'minûn / Kufân'dan başka hangi söze inanacaklar [459] âyetini okunduğu zaman 'âmenna biüâh / Allah'a iman ettik' demek meşru değildir.

İmam, 'lyyâke na'budu ve iyyâke nes'taîn / yalnız sana kulluk eder, yalnız senden yardım dileriz' ayeti okunduğu zaman "ısteantu billah /Allah'tan yardım dilerim' demek meşru değil­dir.

Çünkü bu ayetler okunduğu zaman, böyle denilmesini bildi­ren her hangi bir hadis sabit değildir.



[449] El-Mûsilî, el-İhtiyâr, 1/56-57.

[450] Müslim, 421; Bu rivayete benzer bir rivayet için bkz. Buhârî, 759.

[451] Müslim, 452.

[452] Tertîl: Harfleri ve kelimeleri güzel telaffuz ederek, ağır ağır ve tane tane okumaktır. (Çev.)

[453] Müzemmil, 4.

[454] Müslim, 1/536.

[455] A'lâ, 1.

[456] Kıyâme, 40.

[457] Tîn, 8.

[458] Bkz. el-Câmi'Li Ahkâmi'l-Kurân, 20/79.

[459] MüTselât, 50.


mevlüdekalınsaz
Fri 24 April 2015, 07:22 pm GMT +0200
Esselamü aleykum ve rahmetullahi; Allah razı olsun Ayşe abla.bu bölümde namazın sünnetlerinden yalnızca biri açıklanmış ama çok da güzel ve ayrıntılı açıklanmış.bilmediklerimide öğrenmiş oldum  inşAllah.

Kaan8/B
Mon 27 April 2015, 08:37 pm GMT +0200

Ebû Katâde (radiyaliâhu anh) anlatıyor; 'Peygamber (sallal-lâhu aleyhi ve seîlem) öğle ve ikindi namazının ilk iki rekâtında fatiha ve bir sûre okurdu. Bazen ayetleri bize işitürirdi. Son iki rekâtta ise Fatiha okurdu

sultan aktay
Thu 30 April 2015, 01:44 pm GMT +0200
allah razı olsun paylaşım için