- Namazın Farz Oluşunun Delîli Ve Farz Namazların Sayısı

Adsense kodları


Namazın Farz Oluşunun Delîli Ve Farz Namazların Sayısı

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
ezelinur
Tue 26 January 2010, 11:42 pm GMT +0200

Beş vakit namaz,, Mirâc gecesi, yani hicretten bir sene önce Mekke-i Mükerreme´de belirli vakitler için farz kılınmıştır. Belirli olan bu beş va­kit; öğle, ikindi, akşam, yatsı ve sabah vakitleridlir. Peygamber (s.a.s.) Efendimiz, bunlardan ilk olarak öğle namazını kılmıştır. Bu anılan farz namaz­ların kılınmaması durumunda kişinin müslümanlığının gerçekleşemeye­ceği hususuna gelince; bu, Kitab, Sünnet ve din âlimlerinin İcmâ´ıyla sa­bit olmuş bir husustur. Bunların farzlığını inkâr eden İslâm´dan çıkar. Bu­nun kesinliği hususunda herhangi bir ihtilâf yoktur. Yüce Allah, Kur´an-ı Kerîm´deki şu âyet-i kelimeyle bunların mâna ve ehemmiyetini özlü bir şekilde izah etmiştir:

“Şüphesiz namaz, Mü’minler üzerine vakitlenmiş bir farz oldu.” [148]

Bu namazlar, belirli vakitlerde müslümanlara farz kılınmıştır ki, Yüce Allah da bunu açıklaması için Rasûllah (s.a.s.) a emir vermiştir. Ayrıca Mü’minlerin namaz kılmakla yükümlü oldukları, Kur´an-ı Kerîm´in birçok âyetlerinde belirtilmiştir. Bazıları; “Allah´ın Kitab´ında sâbiî olan bildiriye göre namaz, sadece farz olarak bildirilmiştir. Ama beş vakit olması ve özel bir keyfiyetle kılınması hususunda Kur´an´da bir delîl mevcut değildir” di­yebilmektedirler. Bunlara verilecek cevabımız şudur: Kur´an-ı Kerîm Ra­sûlullah (s.a.s.)’a, Mü’minlere farz olarak Allah katından indirilen hükümle­ri açıklamasını ve insanların da Peygamber tarafından verilen emirlere uy­malarını âmir birçok hükümleri içermektedir. Nitekim Yüce Allah:

“Peygamber size ne verdiyse onu alın. Size ne yasak ettiyse ondan sakının” [149]buyurmaktadır.

Rasûlullah (s.a.s.) in Allah katından getirmiş olduğu hükümlerin tümü bu açıdan Kitab´ta sabittir.

Beş vakit namazların farz oluşunun sünnetteki deliline gelince, bu hu­susta tevatür derecesinde birçok hadîs-i şerifler mevcûd olup bunlara bir-iki örnek vermekle yetineceğiz:

Rasûlullah (s.a.s.) buyurdu ki:

“Sizden birinizin kapısının önünden bir nehir geçse de her gün bu nehirde beş kez yıkansa bu adamın üzerinde kirden bir şey kalır mı? Ne dersiniz?” Dediler ki:

“Hayır. Kirlerinden bir şey kalmaz.” Bunun üzerine Rasûlullah dedi ki:

“İşte beş vakit namaz da bu nehir gibidir. Allah bunlarla günahları giderir.” [150]


Şu hadis de namazların beş vakit olduğuna açıkça delâlet etmekte­dir. Edu Hureyre (r.a.) de Rasûlullah (s.a.s.) in şöyle buyurduğunu rivayet eder:

“Beş vakit namazla cumadan cumaya kılınan cuma namazları, ara­da büyük günahlara teşebbüs edilmedikçe, küçük günahlar için kefarettir.”[151]

Sonuç olarak müslüman din liderleri, farz namazların beş vakit oldu­ğu hususunda ittifak etmişlerdir. Bunlar da öğle, ikindi, akşam, yatsı ve sabah namazlarıdır. Bu liderler, beş vaktin belirlenmesi hususunda gö­rüş ayrılığına düşmüşlerdir. Bazıları, sözgelimi vaktin zarurî ve ihtiyarî olmak üzere iki kısma ayrıldığını söylemişlerdir. Ki bunlar Mâlikîlerdir. Ba­zıları da, öğle vakti her şeyin gölgesinin kendi boyunun misline var­masına kadar devam eder demişlerdir. Bazıları da derler ki: Herşeyin göl­gesi, kendisinin iki misline varıncaya kadar devam eder.[152]