sumeyye
Wed 3 October 2012, 01:13 pm GMT +0200
Şartları:[164]
Namazın Bitimine Kadar Örtülü Kalmak:
Namazın Bitimine Kadar Örtülü Kalmak:
Namaz kılarken setr-i avretin baştan sona bulunması gerekir:
a) Hanefî Mezhebine göre, herhangi bir dış tesirle avret olan organlardan birisinin dörtte biri açılır ye bu bir rüknü yerine getirecek kadar sürerse namaz bozulur; Ebu Yusuf ise, avret sayılan organın en az yarısının açılmasını şart koşar. Avret organlarının çeşitli yerleri açıldığında, toplamı dörtte birine ulaşınca da namaz bozulur. Kasıtlı olarak açma halinde, bu ne kadar sürerse sürsün, namaz bâtıl olur.
b) Şafiî Mezhebine göre, örtme güç ve imkânı olduğu halde avret yerinin açılması halinde namaz bozulur. Fakat rüzgârın esmesi veya sehven açılması halinde, hemen örtülürse namaz bozulmaz. Bunlar dışındaki sebeplerde namaz bozulur.
c) Mâliki Mezhebine göre, herhangi bir şekilde -örtme imkânına sahip olduğu ve bunu bildiği halde- mugallaza olarak nitelendirilen avret yeri açık olarak kılınan namaz bâtıldır; namaz mutlaka yeniden kılınır. Muhaffefe avret yeri açık olarak namaz kılmak mekruh ise de, daha sonra yeniden kılınmaz.
d) Hanbelî Mezhebine göre, avret yerini kasıtlı açmak namazı bozar. Fakat kasıtsız olarak açılır ve bu çok olursa derhal örtülünce namaz bozulmaz, uzun sürerse bozulur.
e) Caferi Mezhebine göre, elde olmayan bir sebeple açılır veya namazın başından itibaren bilmediği halde açıksa, namaz sahih olur, ama derhal örtmeye çalışılır, ihtiyat olan tamamlamak, sonra yeniden başlamaktır.
[164] Şafiî, Umm, c. I, s. 61; Nevevî, Mecmu, c. III, s. 1898; İbn Kudâme, Mugnî, c. I, s. 593-598; Kâsânî, BS, c. I, s. 116-117; Cezîrî, Fame, c. I, s. 190-191; Humeynî, Zubdetu'l-Ahkâm, s. 48(1-7).