- Namazı kaza etmenin şekli

Adsense kodları


Namazı kaza etmenin şekli

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
sidretül münteha
Fri 28 January 2011, 04:44 pm GMT +0200
B- Namazı Kaza Etmenin Şekli:   



Kaza kaç çeşittir ve nasıldır, mevzuuna gelince: Namazın kazası -tama­mını kaza ve bir kısmını kaza olmak üzere- iki çeşittir. Birinci çeşit kazaya-dair bahsimizde, bu kazanın keyfiyetini, şartlarını ve hangi vakitlerde kılına-bildiğini araştıracağız:

Namazın tamamı kaza edildiği zaman, eğer kaza da edanın vasfında ise kaza da tıpkı eda gibidir. Yok eğer hazarda unutulup da yolculukta hatırla­nan veyahut yolculukta unutulup da hazarda hatırlanan namaz gibi- eda ile kazanın vasıflan değişik ise bu kazanın keyfiyetinde üç görüş vardır. Kimisi, hatırlama vaktini nazara almayıp «Geçen namazın vasfı ne ise o vasfa göre kaza edilir» demiştir [425]. îmam Mâlik ile tabileri bunu benimser. Kimisi «Ge­çen namazın vasfı ne olursa olsun hep hazar namazı olarak kaza edilir» de­miştir. Bu da îmam Şafii'nin görüşüdür. Kimisi de, kişinin içinde bulunduğu durumu nazara alarak «Geçen namaz hazarda hatırlanırsa hazar namazı gibi, yolculukta hatırlanırsa yolculuk namazı gibi kaza edilir» demiştir. «Kaza da eda gibidü» diyenler, sıhhatte iken geçirdiği namazı hastalıkta veya hasta iken geçirdiği namazı sıhhatte hatırlayan kimseye kıyas yaparak içinde bulu­nulan durumu nazara alıp hükmü, duruma göre vermişlerdir. «Kaza borç gibidir» diyenler, kaza edilen namaza, unutulmuş olan namazın vasfını ver­mişlerdir. «Unutulmuş olan namazın vasfı ne olursa olsun hep hazar namazı olarak kaza edilir» diyenler ise, namazın birinde vasfı, birinde durumu naza­ra almışlardır. Yani, hazarda unutulan namazın yolculukta hatırlandığı za­man kaza edilen namazın vasfım, yolculukta unutulan namazın hazarda ha­tırlandığı zaman da kişinin durumunu nazara almışlardır ki bu görüş, eğer ihtiyat için böyle söylenmemişse- kıyasa uymayan tutarsız bir görüştür ve ancak, namazın kasır (kısaltma) cevazını yolcuya gösterilen bir ruhsat ve ko­laylık olduğunu düşünenlere göre düşünülebilir. [426]


[425] Ebû Hanife bu görüştedir.

[426] İbn Rüşd Kadı Ebu'l-Velid Muhammed b. Ahmed b. Muhammed b. Rüşd El-Hafîd, Bidayetü’l-Müctehid ve Nihayetü’l-Muktesid, Beyan Yayınları: 1/367.


ceren
Tue 28 January 2020, 05:38 pm GMT +0200
Esselamu aleykum.kazaya bırakılan namazını da ilk anda ve hakkıyla ihya edenlerden olalım inşallah...

Sevgi.
Wed 29 January 2020, 05:26 am GMT +0200
Aleyküm selâm. Rabbim bizleri namazını herzaman vaktinde kılanlardan eylesin inşaAllah
Bilgiler için Allah razı olsun

Bilal2009
Thu 30 January 2020, 02:58 pm GMT +0200
Ve aleykümüsselam Rabbim paylaşım için razı olsun