- Namazı Geciktirenler Ve Kaçıranlar

Adsense kodları


Namazı Geciktirenler Ve Kaçıranlar

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
sidretül münteha
Mon 24 October 2011, 12:57 pm GMT +0200
5. Namazı Geciktirenler Ve Kaçıranlar


21. Abdullah b. Ömer'in (r.a.) rivayetine göre, Resûlullah (s.a.v.): «ikindi namazını kaçıran kimse, ailesini ve malını zayi etmiş gibidir» buyurdu.[23]
 
22. Yahya b. Saîd rivayet eder:
Ömer b. El Hattab (r.a.) ikindi namazından dönerken, nama­za gelmeyen birine rastladı ve:
«ikindi namazına niçin gelmedin?» dedi. Adam özür beyan et­ti. Bunun üzerine Hz. Ömer de: «Ziyandasın!» dedi. [24]
Yahya der ki: imam Malik, "Ziyandasın" ifadesini açıklamak üzere şöyle der: "Her şeyin bir karşılığı ve ziyanı vardır, denir."
 
23. însan namazı vaktinde de, vakti geçmiş olarak da kılar. Vakti kaçmış namazı kılması, aile efradı ve malından daha üstün ve faziletlidir.
Yahya'ya göre îmam Malik der ki: Seferde unutarak nama­zını geciktiren kimse, vakit çıkmadan evine gelirse namazı tam kılar. Vakit çıktıktan sonra gelirse, sefer namazı yani iki rek'at olarak kılsın. Çünkü kazaya bıraktığı gibi kılar.
Malik der ki: Memleketimizde (Medine'de) halkın ve ulemâ­nın böyle yaptıklarını gördüm.
Malik der ki: Şafak (akşam şafağı), bata ufkundaki kırmızılık­tır. Akşamdan sonra batıda gözüken kırmızılık kaybolduktan sonra, akşam namazının vakti çıkmış, yatsının vakti girmiş olur.
 
24. Nafi rivayet eder: Abdullah b. Ömer (r.a.) bayıldı, kendin­den tamamen geçti. Ayıldıktan sonra da namazını kaza etmedi.
îmam Malik der ki: Kanaatime göre -Allah bilir- bütün vakit baygın kalmıştır. Yoksa namaz vakti çıkmadan aydan kimse mut­laka namazını kılmalıdır.[25]


[23] Buhari, Mevakitu's-Salat, 9/14; Müslim, Mesâcid, 3/200; Şeyban-î, 222.
[24] Yani seferde iken kılamadığıdört rekatlık bir namazı, evinde iki rek'at, evinde kazaya bıraktığı namazı, seferde dört rek'at kılar. Yani seferde iken kılamadığıdört rekatlık bir namazı, evinde iki rek'at, evinde kazaya bıraktığı namazı, seferde dört rek'at kılar.
[25] Ebû Hanife'ye göre, bir gün ya da daha az bir süre baygın kalan bir kişi, bay­gın haldeyken geçen namazları kaza eder. Daha fazla baygın kalmışsa ge­çirdiği namazları kaza etmez. (Bâcî, Münteka, c.l, s.24)


sumeyye
Sat 18 October 2014, 05:30 pm GMT +0200
s.a.. , namazin bos yere vaktini geçirmek ve dahasi kaçirmak ne büyük bir kayip..Ne büyük bir ziyan..Insaallah namazlarimizi güzel bir sekilde eda edip ve husu içerisinde kilanlardan oluruz.Rabbim c.c ebeden razi olsun kardesim.

Rüveyha
Sat 18 October 2014, 06:53 pm GMT +0200
Ve Aleykümüsselam..Amin ecmain kardeşim..Rabbim huşu ve hudu içerisin de namazlarımızı hakkıyla, samimi gönülle ihya etmeyi nasip etsin inşaAllah..Mevlam yardımcımız olsun..

cerendemir
Sat 18 October 2014, 07:54 pm GMT +0200
Ve aleykümselam.Rabbim razı olsun paylaşımdan inşallah.Rabbim bizleri namazımızdan,imanımızdan etmesin inşallah....

saniyenur
Sat 18 October 2014, 08:13 pm GMT +0200
Rabbim tadil-i erkana riayet ederek, vaktinde namazlarımızı eda edebilmeyi nasib etsin bizlere.