- Namazda, secde ayetiyle kıraatimiz biterse, nasıl secde yapılır?

Adsense kodları


Namazda, secde ayetiyle kıraatimiz biterse, nasıl secde yapılır?

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
halim
Mon 7 November 2016, 10:57 pm GMT +0200
Namazda, secde ayetiyle kıraatimiz biterse, nasıl secde yapılır?

Bu konuda bilinen birkaç hususu tekrar etmekte fayda vardır:

Şafii mezhebinde tilavet secdesi vacip değil, sünnettir. Eğer tilavet secdesi sebebiyle cemaat şaşıracaksa, onu terk etmek müstehaptır (Mecmu; Tuhfetu’l-Muhtac, ilgili yer).

Hanefilerin dışındaki üç mezhebe göre, rüku tilavet secdesi yerini tutmaz. Rükâa varmakla tilavet secdesi yapılmış olmaz(Nevevî, Mecmu, 4/72).

Sorudaki meseleye dair Şafii Fıkıh kaynaklarından açık bir ifadeye rastlayamadık. Ancak, yukarıdaki “rüku secde yerini tutmaz” ifadesinden anlaşılıyor ki, bir Şafii Alak suresini okuduğu zaman sünnet olan hemen secdeye varması, tilavet secdesi yaptıktan sonra tekrar kalkıp “Kadir suresi"nden bir iki ayet veya hepsini okuyup sonra rükua gitmesidir. Nitekim el-Cezerî de Şafii mezhebinin görüşünü anlatırken “Namazda tilvate secdesini barındıran ayet okunduğu zaman hemen secdeye gidilir.” ifadesine yer vermiştir(bk. el-Fıkhu ala’l-mezahibi’l-arbaa, 1/469).

Namaz esnasında secdeye gidilirken dille niyet edilmez. Kalben niyet edilmesi gerekir. Cemaat imama tabi olduğu için, kalben niyet etmese de olur.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Sevgi.
Tue 8 November 2016, 05:28 am GMT +0200
Esselâmü Aleyküm Ve Rahmetüllah. Bu güzel paylaşımlar için Allah ( c.c ) Razı olsun.  Mevlam ilmimizi artırsın ve hakkıyla öğrenip uygulayanlardan eylesin bizleri inşaAllah. Amin

ceren
Tue 8 November 2016, 09:12 am GMT +0200
Esselamu aleykum.Hanefi mezhebinde cemaatin sasirmamasi icin tilavet secdesi terk edilebilir.Ama diger mezhebler icin o anda secdeye gidip sunneti uygulamak lazim.Rabbim bizleri bu sunnetlere uyan kullardan eylesin inşallah...

muratb8
Tue 8 November 2016, 12:49 pm GMT +0200
Aleyküm selam namaz kılarken bazı yapılması gereken vardır.Bazen cuma namazlarımız da yetişemeyebiliriz bu yüzden yapılması gereken bunlardır.