- Namazda Gözleri Havaya Dikmek

Adsense kodları


Namazda Gözleri Havaya Dikmek

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
saniyenur
Wed 21 December 2011, 09:00 pm GMT +0200
26- Namazda Gözleri Havaya Dikmenin Yasak Olması

327- Câbir b. Semure (r.a)'tan rivayet edildiğine göre, Resulullah (s.a.v.) şöyle buyurmaktadır:

“Namazda gözlerini semaya diken bazı kimseler, ya bundan vazgeçerler ya da gözleri kendilerine geri dönmez.” [518]

Açıklama:

Bu rivayette mutlak surette namaz esnasında semaya bakmak yasaklanmaktadır. Bu­nunla birlikte bu rivayetten ne kast edildiği alimler arasında ihtilaflıdır.

Bazılarına göre, tehdit kast edilmiştir. Bu takdirde gözleri semaya dikmek haramdır.

Bazılarına göre ise namaz kılanların üzerine inen meleklerin indirdikleri nurdan dolayı gözlerinin kör olacağından endişelendiklerinden ötürü semaya bakmaktan kaçmdırılmıştır.

Bazılarına göre ise ibret için gözleri semaya kaldırmakta bir sakınca yoktur. Fakat İbn Battâl'ın ifadesine göre, namazda semaya bakmanın mekruh olduğu hususunda alimlerin İttifakı vardır. Namaz dışındaki dualarda ise alimlerin çoğununa göre semaya bakmak caizdir, Çünkü duanın kıblesi sema olduğunu bildiren hadisler vardır.

27- Namazda Sükunetin Sağlanması, Selam Verirken Elleri Kaldırmanın Yasak Olması Safları Sımsıkı Yap­manın Emrolunması
 
328- Câbir b. Semure (r.a)'tan rivayet edilmiştir:

“Resusullah (s.a.v.) mescidde namazda bulunduğumuz bir sırada yanımıza gelip:

Niçin sîzleri yerinde duramayan hırçın atların kuyrukları gibi, ellerinizi kaldırmış görüyorum! Namazda sakin olun!” buyurdu. Sonra başka bir defa yine yanımıza çıkıp bizi halkalar halinde görüp:

“Niçin sizleri dağınık cemaatlar halinde görüyorum!” buyurdu. Sonra yi­ne bir defa yanımıza gelip:

“Siz meleklerin Rableri katında saf saf durdukları gibi saf bağlayıp du­run!” buyurdu. Biz:

“Ey Allah'ın resulü! Melekler Rableri katında nasıl saf olurlar?” dedik.

Resulullah (s.a.v.):

“ilk safları tamamlarlar ve safta sıkışık olurlar!” buyurdu. [519]

Açıklama:

Sahabiler, namazda selam verirken elleriyle iki tarafa işaret ederlerdi. Resuiullah (s.a.v.) onların bu davranışlannı onaylamayrp bu hareketlerini yerinde duramayan hırçın atın kuyru­ğuna benzeterek bunu onlara yasaklamakta ve namazda sakin sakin durmalarını tavsiye etmektedir.

Bazıları, Resulullah (s.a.v.)'in, sahabilerini mescitte ayrı ayrı halkalar halinde görmesini; kuvvetli bîr olasılıkla namaz dışında olduğunu belirtmişlerdir. Onları bu halde görünce, dinin emrettiği İslam birliğinin zedeleneceğinden endişe edip onlara dağınık bulunmayı yasaklamış­tır.

Bazıları, bunun, namazda olduğuna ihtimal vermişlerdir. Çünkü namazda dağınık halde bulunmak, safların parçalanmasına sebep olur.

Kısacası; namazda saflar tamamlanmalı, saflarda sımsıkı durmalı ve saflar dümdüz tutul­malıdır

329. Câbir b. Semure (r.a)'tan rivayet edilmiştir:

“Biz, Resulullah (s.a.v.)'le birlikte namaz kıldığımız zaman “es-Selâmu aleykum ve rahmetullâh”, “es-Selâmu aleykum ve rahmetullâh” derdik. Câbir, eliyle iki tarafa da işaret etmişti. Resulullah (s.a.v.):

“Siz neden yerinde duramayan hırçın atların kuyrukları gibi ellerinizle işaret ediyorsunuz? Sizden birisi, elini uyluğunun üzerine koyması yeterlidir, sonra sağ ve sol tarafında bulunan kardeşlerine selam verir” buyurdu. [520]

Açıklama:

Bu hadis de, namazda selam verirken elle işaret etmenin yasak olduğuna ve ayrıca sünnet şekliyle selam vermenin keyfiyetine delildir. Selamun hüküm ve keyfiyeti alimler ara­sında tartışmalıdır.

Şafiiler ile Hanbelilere göre selam vererek namazdan çıkmak farzdır. Yalnız Şafülece bir defa selam vermek farz, ikinci selam farzdır.

Hanefîlerde ise namazdan “Selam” lafzıyla çıkmak farz değil, vaciptir. Sünnet şekliyle se­lam önce sağ tarafa, sonra da sola bakarak “es-Selâmu aleykum ve rahmetullâh” diye­rek verilir.

Selam verirken sağ ve sol taraftaki erkek ve kadınları, hafaza meleklerini, cemaatla kılınıyorsa İmamı niyet etmek “Sağ ve sol tarafında bulunan kardeşleri” içerisindeki ifade­ye girmektedir. Çünkü hadiste söz konusu edilen “Kardeş”ten maksat; namaz kılanın sağ ve sol taraflarında bulunan kimselerdir. Buna göre imam iki taraf selam verirken sağında ve solunda bulunan cemaata niyet eder. Tek başına namaz kılan kimse ise yanında insan bu­lunmadığı için sadece hafaza meleklerini niyet ederek selam verir.


[518] Ebu Dâvud, Salat 162-163, 912; İbn Mâce, İkametu's-Salat 68, 1045.

sumeyye
Fri 7 December 2012, 02:04 pm GMT +0200
s.a.. ; namaza konsantre olabilmek önemli bu hususta çok hareket edersek huşu da kalmaz , Sevgili Peygamberimiz açik ve net bildirmiş zaten namazda sakin olun diyerek..Önemli konular , Rabbim c.c razi olsun.

duyguB7
Fri 4 November 2016, 11:09 pm GMT +0200
Esselamu aleyküm
Bu bilgiyi bana/bize ulaştırana şükürler olsun. Rabbim hepimizden razı olsun inşaAllah

HALACAHAN
Fri 4 November 2016, 11:36 pm GMT +0200
Namazda gözlerimiz secde ettiğimiz hizada olmalı ..Sağa sola bakilmamali ...huşu içinde kılmak adına dikkat etmemiz gereken konu ..Allah razi olsun ..

Bilal2009
Mon 24 July 2017, 09:54 pm GMT +0200
Ve Aleykümüsselam. Rabbim bizleri namazda husu icerisinde olanlardan eylesin Rabbim paylaşım icin razı olsun.

Sevgi.
Tue 25 July 2017, 12:16 am GMT +0200
Mevlam bizleri Namazını hakkıyla kılanlardan eylesin inşaAllah