hafiza aise
Sat 27 November 2010, 06:55 pm GMT +0200
II. NAMAZ
Salât/Namazın Anlam Ve Önemi:
Salâtın sözlük anlamı 'dua'dır. Bu şer'î ibadet, duayı kapsadığından dolayı, dua olarak isimlendirilmiştir. [314]
Namaz, islam'ın esaslarından ikincisidir. Namazları İlk vaktinde kılmak, amellerin en faziletlisidir. Namazları edâ etmek imandandır. Namazlarda gevşeklik göstermek, Rahmân'ın gazabına neden olur. Namazlara özen göstermek ve beş vakit olarak vaktinde edâ etmek cenneti kazanmaya vesile olur.
Namaz Kılmayanın Hükmü:
Bilinmeli ki, farz olduğunu inkâr ederek, namaz kılmayan kâfir olur. Müslümanlık vasfını kaybeder. Bu konuda âlimler icmâ etmiştir.
Farz olduğunu inkâr etmeyip, gevşeklik ve tembellik göstererek namaz kılmayan hakkında;
1. Ahmed bin Hanbel ve bazı âlimler; "Kâfir olur. Müslümanlık vasfını kaybeder" demişlerdir. Bu konuda Peygamber (salial-iâhu aleyhi ve sellemj'in; 'Kişi ile şirk ve küfür arasında namazın terki vardır'; 'Bizimle onlar arasındaki ahid, namazdır. Namazı terk küfürdür' hadislerinin zahirini esas almışlardır.
II. Ebû Hanîfe, Mâlik, Şâfîî ve bazı âlimler: "Gevşeklik ve tembellik göstererek namaz kılmayan kimse, -farz olduğunu inkâr etmediği sürece- Müslümanlık vasfını kaybetmez" demişlerdir. Hadisi şerifte geçen 'küfr' lafzı, küfrü esgar/küçük küfür'dür.[315] Bu nedenle Yüce Allah'ın dilemesine bağlıdır; dilerse azap eder, dilerse affeder.
Ancak her iki görüşteki âlimler şu konuda ittifak etmişlerdir; 'Namaz kılmamak, Yüce Allah'a şirk koşmaktan sonra gelen en büyük günah ve haramdır. Hiçbir Müslüman, Müslümanlığının âlimler arasında ihtilaf konusu olmasına razı olabilir mi?
Farzların Sayısı: Yüce Allah, her gün beş vakit namazı farz kılmıştır. Bunlar; sabah, öğle, ikindi, akşam ve yatsıdır. Talha bin Ubeydulîah (radiyallâhu anh) anlatıyor; 'bir gün saçı başı dağınık bir bedevi, Rasulullah (saüallâhu aleyhi ve sellem)'e geldi ve; 'Ey Allah'ın Rasülül Bana Allah'ın farz kıldığı namazları bildir' dedi Rasulullah (sallallâhu aleyhi ve sellem); '...günde beş vakit namaz. Ancak nafile kılman hariç' buyurdu. [316]
Namaz Vakitleri: Namaz vakitlerinin belirli zamanlan vardır. Namazlar bu süre içerisinde edâ edilmelidir. Çünkü Yüce Allah; '...Hiç şüphesiz namaz, iman edenlere belirli vakitlere göre farz kılınmıştır [317] buyurmaktadır. Yani Kurân'la sabit olmuş ve teyit edilmiş bir farzdır. Sünnette, bu vakitler belirtilmiş ve açıklanmıştır. Abdullah bin Ömer {radiyallâhu anh) anlatıyor; Rasulullah (sallallâhu aleyhi ve sellem) şöyle buyurmuştur; 'Öğle vakti, güneşin meyletmesinle [318] başlar. Kişinin gölgesi kendi boyunca olup, ikindi vakti girinceye kadar devam eder. İkindi namazının vakti, güneş İyice sararmadığı sürece devam eder. Akşam namazının vakti, şafak kayboluncaya kadardır. Yatsı namazının vakti, gecenin orta yansına kadardır. Sabah namazının vakti ise, fecrin doğusuyla başlar ve güneş doğuncaya kadar devam eder.[319]
Bu hadis-i şerif ve konuyla ilgili diğer rivayetler şu hususlara delildir;
[314] Subulu's-Selâm, 1/174.
[315] Küçük küfür; kâfir olmak anlamını ifade etmeyen, sadece büyük günahı karşılayan bir kavramdır. (Çev.)
[316] Buhârî, 46; Müslim, 11; vdğ.
[317] Nisa, 103.
[318] Güneşin tam tepeden, batıya doğru kaymasıyla.
[319] Müslim, 612.