- Namaz vakitlerinin tayini

Adsense kodları


Namaz vakitlerinin tayini

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
hafiza aise
Wed 4 May 2011, 03:01 pm GMT +0200
Namaz Vakitlerinin Tayini

Miraç yaşanmış ve namaz farz kılınarak, mü'minlere, ara­lık bırakılan kapıdan her gün miraç yapma imkan ve fırsatı sunulmuştu. Çok geçmeden Cibril-i Emin, yine Efendimiz'in yanındaydı. Çünkü "Namaz kılın!" denilmişti; ama namazın nasıl kılınacağı, hangi vakitlerde ve kaç rekat olarak eda edile­ceği hususunda pek fazla bir malümat yoktu. Gerçi Hira' daki vuslatın ardından kılınmaya başlanan iki ayrı vakitte ve iki­şer rekat olarak kılınan bir namaz vardı ve ardından da gece kılınan teheccüd namazı farz kılınmıştı. Ama şimdiki durum

451 Hakim, Müstedrek, 3/65 (4407); Heysemi, Mecrneu'z-Zevaid, 9/41; İbn Hi­şam, Sire, 2/244; EbU Ca'fer et- Taberi, er-Riyadu'n-Nadıra, 1/403 (322)
belli ki daha farklıydı. İşte Cibril de, namazla ilgili meçhul gibi duran bu hususlan açıklamak için gelmişti.

Tam zeval vaktiydi ve güneş meyleder etmez Cebrail na­maza durdu. Efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellem) de, onun arka­sında saf tutmuştu. Öğle namazı bitmiş ve ikindi vakti gelmiş­ti. Eşyanın gölgesi tam kendi boyu kadar olduğu bu ilk vakitte tuttu, ikindi namazına başladı. Yine Efendiler Efendisi, Cib­ril'in cemaatiydi. Güneş batınca akşam namazına, şafağın ay­dınlığı kaybolunca da yatsı namazına durdular ve yine cema­at halinde namazlannı kılmışlardı. Gecenin karanlığı, yerini aydınlığa bırakmaya başladığı ilk vakitlerde; yani fecir doğar doğmaz da sabah namazını kılacaklardı. Böylelikle bir günün namazı tamamlanmış oluyordu.

Ancak mesele burada noktalanmayacaktı. Öğle vakti Cib­ri! yine geldi. Bu sefer güneş, bir hayli ilerlemiş ve eşyanın göl­gesi kendi boyu kadar uzamıştı. Yine en hayırlı cemaat teşek­kül etti ve namazlannı kıldılar. İkindi vakti, gölgelerin iki kat uzadığı zaman kılınıyordu. Akşam, güneş battığı zaman kendi vaktinde; yatsı ise, gecenin üçte ikisi geride kaldıktan sonra kılınacaktı. Sabaha gelince o, güneş doğmadan biraz öneeye denk gelmişti.

Bu iki günlük namaz taliminin ardından Cibril-i Emın, Muhammedii'l-Emin'e dönerek şunlan söyledi:

- Ya Muhammed! İşte namazlar, dünkü vakitlerle bugün­kü vakitlerin arasındaki zamanlarda kılınacaktır.ss-

İsra ve miraç hadisesi, imanla küfür arasındaki çizgi­yi daha da belirginleştirmişti. İnkar edenler kendi karanlık dünyalanna dönüp daha kalıcı tuzaklar peşine giderken iman edenler ise, her şeye rağmen en muannitlere bile hakkı anlat­ma azmini yenileyecek, imana müheyya yeni simalar bulma yanşının erleri olmaya devam edeceklerdi.

452 Nesai, Sünen, 1/256 (513); Taberani, Mu'cemu1-Evsat, 2/192 (1689)

ceren
Wed 24 April 2019, 03:23 pm GMT +0200
Esselamu aleykum.Rabbim bizleri hakkiyla ve vaktinde namazını kılan rahmetine feyzine erişen kullardan eylesin inşallah. Rabbim razı olsun paylasimdan kardeşim. ..

Sevgi.
Wed 24 April 2019, 05:54 pm GMT +0200
Aleyküm selâm Efendimiz e Miraç ta namaz farz kılınmıştı ancak hangi vakitler kaç rekat olduğu belirtilmemişti sonradan Cebrail gelerek hangi namazın kaç rekat ve ne zaman kalınacağını bildirmiştir

Bilal2009
Thu 25 April 2019, 08:07 am GMT +0200
Ve Aleykümüsselam Rabbim paylaşım için razı olsun

gulsahkilicaslan
Thu 25 April 2019, 09:25 am GMT +0200
Allah razı olsun hocam çok güzel bir bilgi olmuş selametle...