- Namaz Sırasında Şeytana Lanet Etmek

Adsense kodları


Namaz Sırasında Şeytana Lanet Etmek

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
saniyenur
Mon 19 December 2011, 09:16 pm GMT +0200
8- Namaz Sırasında Şeytana Lanet Etmenin, Ondan Allah'a Sığınmanın Ve Namaz İçerisinde (Namaz Dışıyla İlgili) Az Bir Amelle Uğraşmanın Caiz Olması


438- Ebu Hureyre (r.a)'tan rivayet edildiğine göre, Resulullah (s.a.v.) şöyle buyurmaktadır:

“Cinlerden bir ifrît namazımı bozmak için dün akşam anîden bana bir oyun oynamaya kalkıştı. Ama Allah beni ona kaptırmadı. Ben de onu boğdum. Doğrusu ıu şu mescidin direklerinden birinin yanı başına bağlamayı çok isterdim. Bu suret-sabahladığınızda sizlerde toptan ya da hepiniz onu görürdünüz; fakat sonradan kadeşim Süleyman'ın şu sözünü hatırladım:

“Rabbi'ğfir Iî ve heb lî mulken lâ yenbeğî li-ehadin min ba'dî” Rabbim! mi affet ve bana öyle bir mülk/saltanat verki benden sonra hiçbir kimseye lâyık masın!” [666] demişti. Allah,, onu, köpek kovar gibi kovdu” buyurdu. [667]

439- Ebu'd-Derdâ' (r.a)'tan rivayet edilmiştir: “Resulullah (s.a.v.) ayağa kalktı. Biz, onu:

“Eûzu billahi minke Senden Allah'a sığınırım dediğini kulağımızla ettik.” Sonra üç defa:

“El'anuke bi-la'netillâhi Seni, Allah'ın lânetiyle lanetlerim dedi. Sanki bir şey alacakmış gibi elini uzattı. Namazdan çıktıktan sonra, biz:

“Ey Allah'ın resulü! Gerçekten namazda öyle bir şeyler söylediğini işittik ki, ından önce bunları söylediğini hiç duymamıştık. Hem senin elini uzattığını gördük”dik. Resulullah (s.a.v.):

“Doğrusu Allah'ın düşmanı İblis, yüzüme çarpmak için bir ateş parça­sıyla karşıma geldi. Bunun üzerine üç defa: “Senden Allah'a sığınırım” de­dim Sonra yine üç defa:

“Seni, Allah'ın lânetiyle lanetlerim” dedim. Fakat o vine geri çekilmedi. Sonra onu yakalamak istedim. Vallahi, eğer kardeşimiz Süleyman (a.s)'ın duası olmasaydı, İblis muhakkak bağlı olarak sabahlaya­cak Medine halkının çocukları onunla oynayacaklardı” buyurdu.[668]

“Cin” kelimesi, sözlükte; örtmek, gizlemek anlamına gelen “Cenne” kökünden türemiş­tir. ilk asırlardan beri cinlerin varlığı kabul edilegelmiştir. Yahudiler, Hıristiyanlar ve diğer topluluklar, cinlerin varlığından haberdar idiler. Filozoflar ile bazı Mutezililer dışında Ehl-i Sünnet, cinlerin varlığını kabul etmişlerdir.

Yalnız cinlerin tarifinde görüş birliğine varılamamıştır. müslümanların ortak kanaatine göre; cinler, bdenleri ateş, hava, rayiha gibi maddelerden oluşmuş, âkil ve irade sahibi, latif, görünmez varlıklardır. Bu özelliklerinden dolayı da duyu organlarımızdan gizli bulunmakta­dırlar. Bu nedenle onlara, “Cin” denilmiştir.

“İfrit” kelimesi bazı alimlere göre; özel isim olmayıp bir varlık türünün belirtilen nitelik­lere sahip olanlarını ifade ettiği için Kur'an'da “Cinden”, “İnsandan” vb. açıklamalarla kulla­nılmaktadır. Bununla birlikte cin kavramındaki belirsizlik sebebiyle ifritin mahiyetini tespit etmek zordur. Bir taraftan gül ve sil'at gibi ifritin de cinlerin bir türü olduğu belirtilirken, diğer taraftan Kur'an'daki ifritin cinlerden bir taifenin özel adı olmayıp Nemi suresinin 39. ayetinin baştarafinda da belirtildiği üzere “Asi, mağrur” anlamına geldiği ileri sürülmüştür.

Bazı Islamî kaynaklarda anlatıldığına göre cinlerden olan ifrit, diğer cinlerdeki özellikleri taşıyan, onlar gibi irade sahibi, erkeği-dişisi bulunan, çeşitli şekillere girebilen bir varlıktır. [669]

“Kardeşimiz Süleyman (a.s)'ın duası olmasaydı” ifadesinden maksat; Kadı Bey zâvî'ye göre, cinler üzerinde tasarrufun Süleyman (a.s)'a mahsus olmasıdır. Tuttuğu ifriti, ser­best bırakması bundan dolayıdır. Yada tevazu ve edepten dolayı da bırakmış da olabilir.


[666] Sâd: 38/35.

[667] Buharı, Salat 75, Amel fi's-Salai 10, Bed'ıı'l-Halk 11, TeJsiru Sure-i Sâd 2; Ahmed b. ınbel, Müsned, 2/298.

[668] Nesâî, Sehv 19; İbn Hibbân, Sahih, 1979; Beyhakî, Sünenü'l-Kübrâ, 2/263-264.

[669] B.k.z: Ali Erbaş, “İfrit”, İslam Ansiklopedisi, T.D.V., İstanbul 2000, 21/516-517.

sumeyye
Fri 11 January 2013, 03:42 pm GMT +0200
s.a.. ; önemli konulardan bir tanesi daha..Namazdayken bizlerinde bir çok eksiklikleri ve unutkanliklarimiz , vesveselerimiz oluyor..Bunun bir açiklamasi da bizlerle namazda uğraşiyor olmalari olabilir o sebeple bizlerde sürekli Allah'a siğinanlardan olalim..