- Namaz kılanın önünden geçmenin hükmü nedir?

Adsense kodları


Namaz kılanın önünden geçmenin hükmü nedir?

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
halim
Sun 27 November 2016, 04:26 pm GMT +0200
Namaz kılanın önünden geçmenin hükmü nedir?

Namaz kılanın secde yerinden bir kimsenin geçmesi ile namaz bozulmaz. Ancak geçen kimse günahkâr olur.A+A-Namaz kılanın önünden geçmenin günah olduğu yer, büyük câmilerde ve açık arazilerde namaz kılanın, ayaklarından itibaren secde ettiği yere kadar olan kısımdır. Küçük camilerde namaz kılanla onun önünden geçen arasında, direk, insan gibi bir engel bulunmazsa, namaz kılanın önünden nereden geçilirse mekruh olur.Esasen namaz kılan kimsenin, önünden geçilme ihtimali varsa, bir sütre edinmesi sünnettir.Küçük çocuk mükellefiyet yaşının altındaysa, zaten bundan veya başka bir günahtan dolayı sorumluluğu yoktur.Sütre, önü açık bir yerde namaz kılan kimsenin gelip geçene siper olmak üzere ön tarafına koyduğu şeydir. Sütre, en az bir arşın (70 cm. kadar) bir yükseklikte olmalıdır. Namaza durmuşsa, sütre kullanması sünnettir.Sütre edinilen şey bir sütun, bir ağaç veya yere dikilmiş bir değnek, sandalye v.s. gibi yüksekliği olan herhangi bir şey olabilir. Hadîs-i şerîfte "bir ok ile de olsa sütre yapılması" emredilmiştir.Yer sert olup değneği dikmek mümkün değilse, uzunluğuna bırakılır. Sütre olarak kullanacak hiçbir şey bulunamadığı takdirde ise, namaz kılan kimse, önüne, uzunlamasına bir çizgi çizer. Hilâl gibi kavisli de çizilebilir. Maksad onun arkasında olan şeylere bakıp da kalbini meşgul etmemektir.Yere serilen seccade, yere çizilmiş olan çizgiden daha fazla önünden geçmeğe mâni olduğu için, sütre yerine de geçer.İbn-i Âbidîn, önüne elbise veya kitabını koymayı da kâfi görür. Sütreyi dikmek, yatık koymaktan; yatık koymak da çizgiden evlâdır.Erkek kısmı, önünden geçeni ikaz için okurken sesini yükseltebilir. Sadece "Sübhânallah" da diyebilir.Namaz kılanın önünden geçilmesi, onun namazına zarar vermez. Ancak geçen kimse günahkâr olmuş olur. Cemaatle kılınan namazlarda, yalnız imamın önünde sütrenin bulunması kâfidir.

Sorularla İslamiyet

HALACAHAN
Wed 30 November 2016, 01:55 pm GMT +0200
Namaz kilan birine saygı duymak zorundayiz ..Rabbimizin huzurunda olan biri..Insaallah bu hassasiyeti gosterenlerden oluruz .n

rabiayldz
Thu 1 December 2016, 02:03 pm GMT +0200
Selamun aleyküm.Namaz kılan bir kişinin önünden geçmesi namaz kılan kişinin namazına zarar vermez ama önünden geçen kişi günahkâr olur.Namaz kılan kişinin dikkatini dağıtacak şekilde sesler vb. şeyler yapılmamalıdır.Rabbim bizleri günahlardan uzak eylesin inşAllah...

Allah c.c razı olsun inşallah...

yunusemreD7
Thu 1 December 2016, 02:54 pm GMT +0200
HERKESE SELAMUN ALEYKUM namaz kılınan bir kimsenin önünden geçen olursa namaz bozulmaz küçük çocuklar namaz kılan bir kisenin önünde geçince o çocuk günahkar olmaz.

ertuğruld7
Thu 1 December 2016, 03:12 pm GMT +0200
Ve Aleyküm Selam...
Namaz kılınan secde önünden geçilmesiyle namaz bozulmaz fakat günahkar olur. Allah cc. bizleri günahkarlıktan korusun inşallah.
Allah cc. razı olsun.

HALACAHAN
Thu 15 December 2016, 10:53 am GMT +0200
Namaz kilana zarar vermezken onunden gecene gunah olur .. bu sebeple namaz kilanlara saygi olmliyiz..

Mustafa/Samed
Sun 15 January 2017, 04:41 pm GMT +0200
Ve Aleykümüsselam. Bunu bilmiyordum. Paylaşım için Rabbim razı olsun.

Bilal2009
Sun 15 January 2017, 04:47 pm GMT +0200
Ve aleykümüsselam Rabbim bizleri saygı duyan kimselerden eylesin Rabbim paylaşım için razı olsun