sumeyye
Tue 15 February 2011, 02:00 pm GMT +0200
Namaz, Allah’ı Anmak İçin Emredilmiştir;
Namaz Allah’ı zikretmek, O’na niyazda bulunmak için meşru kılınmıştır: Nitekim Allah Teâlâ şöyle buyurmaktadır:
“Beni anmak için namaz kıl!” [68]
Keza namazın, âhiret gününde Allah Teâlâ’nın görülmesine hazırlık olması amaçlanmıştır. Bu konuda Rasûlullah (s.a.) şöyle buyurmuştur:
“Görmek için birbirinizle itişip kakışmadan şu dolunayı gördüğünüz gibi Rabbinizi göreceksiniz. Bu itibarla eğer güneşin doğmasından önce bir namazdan ve batmasından önce bir namazdan geri kalmamaya gücünüz yetiyorsa, bunu yapın.” [69]
Zekât, Belirli Bir Amacı Gerçekleştirmek İçin Meşru Kılınmıştır;
Zekât, cimrilik duygusunun uzaklaştırılması ve fakirlerin ihtiyaçlarının karşılanmasına yardımcı olunması için farz kılınmıştır. Yüce Allah, zekâtı vermeyenler hakkında şöyle buyurmaktadır:
“Allah’ın kereminden kendilerine verdiklerini infakta cimrilik edenler, sanmasınlar ki o, kendileri için hayırlıdır; tersine bu onlar için pek kötüdür. Cimrilik ettikleri şey de kıyamet gününde boyunlarına dolanacaktır.” [70]
Rasûlullah (s.a.) da, (Yemen’e vali olarak gönderdiği Muâz’a):
“Onlara, Allah Teâlâ’nın zenginlerinden alınıp, fakirlerine verilecek bir sadaka farzetmiş olduğunu da bildir.” [71] talimatını vermiştir.
Oruç, Nefsi Hâkimiyet Altına Alabilmek İçin Farz Kılınmıştır;
Oruç, nefsi kontrol altına almak ve ona egemen olabilmek için meşru kılınmıştır. Orucun farziyetini belirten âyetin sonunda gelen “Umulur ki korunursunuz,” [72] ifadesi ve Rasûlullah’ın (s.a.) (evliliğe gücü yetmeyenin oruç tutması tavsiyesi arkasından): “Çünkü oruç, onun için bir kalkandır.” [73] Buyurması bunu açıkça ortaya koyar.
Hac, Allah’ın Âyetlerini Yüceltmek İçindir;
Hac, Allah Teâlâ’nın yeryüzüne koyduğu alâmetlerini (şeâir) tazim için konulmuştur. Nitekim Allah Teâlâ şöyle buyurmaktadır:
“Yeryüzünde insanlık için konulmuş ilk ev, hiç şüphesiz ki Mekke’deki (Ka’be)dir. [74]
“Safa ve Merve şüphesiz Allah’ın nişanelerindendir.” [75]
[68] Tâhâ: 20/14.
[69] Yani sabah ve ikindi namazlarını elinizden geldiğince kaçırmamaya bakın. Hadis için Bkz. Buhârî, Mevâkît, 16, Tevhîd, 24; Ebû Dâvûd, Sünnet, 16.
[70] Âl-i İmrân: 3/180.
[71] Müslim, îmân, 31; Nesâî, Zekât, 1.
[72] Bakara: 2/183.
[73] Buhârî, Savm, 10; Müslim, Nikâh, 1.
[74] Âl-i İmrân: 3/96.
[75] Bakara: 2/158.