- Nafile namazlarda sehiv secdesi

Adsense kodları


Nafile namazlarda sehiv secdesi

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
hafiza aise
Wed 24 November 2010, 11:10 am GMT +0200
Nafile Namazlarda Da 'Sehiv Secdesi' Yapılabilir.
 

Yukarıda zikredilen hadis-i şeriflerde yer alan 'namaz' lafzı, bütün namazları kapsayacak mahiyette genel olarak zikredilmiş­tir. Ayrıca bu konuda, farz ve nafile namazları bir birinden ayırt eden bir delil bulunmamaktadır.

İbn Abbâs radiyallahu anh, 'nafile namazlarda yanıldığın zaman, iki secde yap [751] demiştir. Alimlerin çoğunluğu bu kana­attedir.

 

İmama Uyarak Namaz Kılan İçin, İmamın Arkasında Yanıldığı Zaman Hiçbir Şey Gerekmez.

 

Kuşkusuz, Peygamberimizin imamlığında namaz kılarken sa­habelerin, sehiv secdesini gerektiren yanılgıları olmaktaydı. Buna rağmen sahabelerin, Peygamber {sallallâhu aleyhi ve sellem)'in arkasında namaz kılarken yanıldıkları zaman, sehiv secdesi yap­tıklarına dair hiçbir rivayet nakle dilmem iştir. Dolayısıyla imama uyarak namaz kılanların, münferit hatalarında sehiv secdesi yap­maları meşru olmaz. [752]

 

Sehiv Secdesinin Yapılışı:
 

Sehiv secdesi, iki secdeden ibarettir. Bu, bir rekât içerisinde yapılan iki secde gibidir. Her iki secde de, secdeye giderken ve kalkarken tekbir getirilir; sonra da selam verilir. Namazdaki se­lamdan ister önce, ister sonra yapılsın, sehiv secdesinden sonra selam verilmesi gerekir. Bu konu, Ebû Hureyre ve İbn Buhayne radiyallahu anhumâ- hadislerinde geçti. Sehiv secdesinden son­ra teşehhüt yapılmaz. Bunu ifade eden rivayetler, sahih değildir.

Hanefî mezhebine göre sehiv secdesi, iki secde, te-şehhüd, salavât ve sallı, bârik ve Rabenâ Âtinâ duaların­dan ibarettir.[753]



[751] Buhârî, 'muallak' hadis olarak zikretmiştir. 3/125; îbn Ebî Şeybe, 'sahih' senetle 'mevsul' olarak naklctmiştir.

[752] Bkz. İruâu'l-Galîl, 2/132.

[753] Bkz. el-MÛsilî, el-İhtiyâr, 1/72. (Çev.)