- Mutezile nin Tezi

Adsense kodları


Mutezile nin Tezi

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
seymanur K
Sat 18 June 2011, 10:20 am GMT +0200
Mutezilenin Tezi

 

Ehl-i bid'at ve Mutezile'den bazıları bize karşı; bizim ilahî ha­ber ve sıfatlarda neshin varlığını ileri sürdüğümüzü iddia ederek: "ALLAH; kafiri, zinakârı, içkiciyi ve haksız yere yetim malı yiyenle­ri azaba duçar edeceğini bildirmiş ve hiç birini istisna etmemiştir. Halbuki siz büyük günah işleyenlerden bazılarını affedeceğini id­dia ediyorsunuz" dediler.

Bu sorun, son aşamada ALLAH'ın sıfatları noktasına gelir ve orada düğümlenir. Mutezile, "Siz; ALLAH'ın, gözlerin kendisini idrak edemiyeceğini söyleyerek kendi zatını övdüğünü, sonra bunun ahirette değişeceğini ve gözlerin O'nu göreceğini iddia ettiniz. Bu iddia, öv­güde nesihtir; çünkü ALLAH (c), Gözler O'nu idrak edemez ifadesi ile kendi zatım övmüş, istisnaya yer vermemiştir. Siz ise gözlerin ahi­rette, O'nu görerek idrak edeceğini savundunuz" dediler.

Şayet, ALLAH'ın büyük günah işleyenleri affetmesi caiz ise kafir­leri affetmesi de caizdir. Çünkü aynı şekilde, Biz onları cezalandı­racağız [625] buyurmuştur.

İmam Muhasibi, onların kıyasta ölçüyü aştıklarını, ALLAH'ın ayetlerini ve ayetlerin yorumlarını anlamadıklarını, Kur'ân ilimle­rinden gafil olduklarını; ALLAH'ın haber ve övgülerinde nesh sözkonusu olmamasına karşılık ilahî haberler arasında bazılarının amm, bazılarının ise hass anlam içerdiğini söyleyerek onlara cevap ver­miştir. [626]


[625] Âl-i İmran: 3/56.

[626] Haris El- Muhasibi, El- Akl Ve Fehmü’l Kur’an, İşaret Yayınları, İstanbul, 2003: 247.