- Müslümanların uymaları gereken kurallar

Adsense kodları


Müslümanların uymaları gereken kurallar

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
sumeyye
Thu 17 March 2011, 01:41 pm GMT +0200
MÜSLÜMANLARIN UYMALARI GEREKEN KURALLAR


 

Tırnak, Koltukaltı, Kasık, Sakal, Bıyık Temizliği Ve Traşı:


Tırnakları kesmek, koltuk altlarını yolmak, kasık ve bıyığı traş etmek sünnettir. [96] Bıyığı kısaltmak, traş etmekten daha güzel olur: Bunlar Hz. İbrahim (as) in sünnetlerindendir. Peygamber Efendimiz (sas) de bunları yapmış ve yapılmasını emretmiştir. Bir görüşe göre denildi ki; ilk olarak bıyığını kısaltan, sünnet olan, tırnaklarını kesen, saçında, sakalında beyaz teller gören İbrahim (as) dir.

Şerhü'l- Âsâr'da Tahavî dedi ki; 'bıyığı kısaltmak güzeldir. Bu, üst dudağın ucu görünecek kadar bıyığı kırpmaktır.' Yine Tahavî dedi ki; 'bıyığı traş etmek sünnettir. Traş etmek; kısaltmakdan daha güzeldir.' Bu ashabımızın da kavlidir. Bir hadîs-i şerîfde Peygamber Efendimiz (sas) şöyle buyurmuştur:

“Bıyıklarınızı kazıyın, sakallarınızı salıverin.” [97]

Kazımak; kökten traş etmektir. Salıvermeye gelince; İmam Muhammed, Ebû Hanîfe'den naklen dedi ki; sıklaşıp çoğalıncaya kadar sakalı bırakmaktır. Onu kısaltmak sünnettir. Bir tutamdan fazlası kesilmelidir. Çünkü sakal, zinet için bırakılır. Çokluğu ile zinet tamamlanmış olur. Aşırı derecede uzatılması sünnete aykırıdır. Koltuk altındaki tüylerin yolunması sünnet gereğidir. Traş edilmesinde bir sakınca yoktur. Kasığa gelince; sünnet olan göbek altından başlayarak traş edilmesidir. [98]



[96] Cünüb olan bir kimsenin yıkanmadan evvel traş olup tırnak kesmesi haram değilse bile hoş görülen bir şey değildir. Bunlar gusletmeden kesilmemelidirler. Hatta gusülsüz olarak vücuttan hiç bir parça, kıl ve kan vb. şeylerin kesilip ayrılması uygun değildir. (Mütercim).

[97] Bu hadîsi Müslim, Tirmizî, Neseî, İbn. Adiyy rivayet etmiştir.

[98] Abdullah b. Mahmûd b. Mevdûd el- Mavsılî, El-İhtiyar Li-Ta'lîlî'l-Muhtar, Ümit Yayınları: 4/155.



Bilal2009
Tue 19 May 2020, 04:10 pm GMT +0200
Esselamü aleyküm Rabbim paylaşım için razı olsun

Sevgi.
Wed 20 May 2020, 03:17 am GMT +0200
Aleyküm selâm. Rabbim bizleri Peygamber Efendimizin sünnetlerine uyanlardan eylesin inşaAllah