- Müslümanların asıl eksikliği güzel ahlak

Adsense kodları


Müslümanların asıl eksikliği güzel ahlak

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
ehlidunya
Thu 20 February 2014, 09:49 pm GMT +0200
Müslümanların asıl eksikliği güzel ahlak



Emir Buhari Kültür Merkezi'nde alanında uzman isimlerin konuşmacı olarak katılacağı Tasavvuf Okulu Programı başladı.
Emir Buhari Kültür Merkezi'nde alanında uzman isimlerin konuşmacı olarak katılacağı Tasavvuf Okulu Programı başladı. Bursa Büyükşehir Belediyesi, BURFAŞ ve Türkiye Yazarlar Birliği Bursa Şubesi'nin katkılarıyla düzenlenen programın ilk konuğu Prof. Dr. Süleyman Uludağ oldu. Prof. Dr. Uludağ, tasavvufun temel yapısı hakkında katılımcılara önemli bilgiler aktardı.

Türk kültüründe sohbet geleneğinin canlı bir geçmişi olduğunu vurgulayan Uludağ, "Her insanda bilgi eksikliği vardır. Zira her bilenin üzerinde Bir Bilen vardır. Eskiden bu bilgi eksikliği yazışmalar ve sohbetle giderilirdi. Mesela Sufiler arasında da benzer sohbetler düzenlenirdi bunun gayesi de başka amaçların yanı sıra bilgi eksikliğini gidermekti" dedi. Son dönemde Müslümanların yaşadıkları sıkıntılara işaret eden Prof. Dr. Uludağ, "Müslümanların bugünkü hallerine baktığımızda bilgi eksikliğini gidermenin ne kadar önemli olduğu daha net bir şekilde görülüyor. Maalesef Müslümanlar buna yeterince ilgi göstermemekteler. Bu ilgisizliğin en yeni sonucu Suriye'de yaşanan ihtilaflardır. Orada Müslümanlar arasındaki ihtilafların kökeninde bu yatmaktadır" ifadelerini kullandı.

Bazı araştırmacı ve düşünürlerin İslam'da tasavvuf diye bir şeyin olmadığını iddia ettiklerine değinen Prof. Dr. Uludağ, "Tasavvufu ikiye ayırmadan bu konu üzerinde konuşmak zordur. Kuran ve sünnete uygun tasavvuf vardır ve bu makbul tasavvuftur. Diğeri ise merdud tasavvuf yani Kuran ve Sünnete uymayan tasavvuftur. Bu tasavvufta farzlar yerine getirilmez ve Kuran'ın reddettiği bazı şeyler yapılır. Aziz Nesefi tasavvufu on ikiye ayırıyor ve birçoğu batıldır diyor. Bir de sonradan merdud olan tarikatlar vardır. Mesela Mevlevilerin bazı türleri ve Rufailer bu gruptandır" diye konuştu.

Ehli Sünnet tarafından kabul edilen tasavvufun beş esasa dayandığını dile getiren Uludağ, bunlardan ilk üçünün sahih iman, ihlaslı ibadet ve doğru ahlak olduğunu ifade etti. Müslümanların en büyük eksikliklerinden birinin ahlak olduğunun altını çizen Uludağ, "Kendimizi ahlak konusunda batılarla kıyasladığımızda onların çok altında olduğumuz anlaşılıyor. Mehmet Akif'e Batı'ya yaptığı bir seyahat dönüşü neler gördüğünü sormuş çevresindekiler. O da "Batılıların işleri dinimiz gibi düzgün; dinleri ise bizim işimiz gibi bozuk" diyerek Müslümanların ahlaken zaaf içinde olduklarını belirtiyor" şeklinde konuştu.

Sufilerin, insanın kötü bir huyunu iyi bir huya dönüştürmesini en büyük keramet olarak değerlendirdiklerinin altını çizen Uludağ, "Tasavvufta fena kişinin kötü huylarını yok etmesidir beka ise bunun yerine güzel ahlakı koymasıdır" dedi. Tasavvufun yapısını oluşturan temel dayanaklardan son ikisinin ise keramet ve keşf olduğunu dile getiren Uludağ, bunların önem itibariyle ilk üç esastan sonra geldiğini vurguladı. İlk mutasavvıfların 'Allah'tan istikamet isteyin keramet istemeyin' uyarısında bulunduğunu kaydeden Uludağ, istikametin güzel ahlak olduğunu, kerameti nefsin istediğini istikameti ise Allah'ın istediğini belirtti.

Tasavvuf ve sanat ilişkisine de kısaca değinen Prof. Dr. Uludağ konuşmasının ardından katılımcıların sorularını yanıtladı.

Haberler

cerendemir
Thu 20 February 2014, 10:19 pm GMT +0200
Peygamber efendimiz güzel ahlakı tamamlamak için uğraştı.O güzel ahlakın temsiliydi.Rabbim bize Peygamber efendimizin güzel ahlakını ve onun gibi yaşamayı nasip etsin.

Hanife 8.D
Thu 20 February 2014, 10:40 pm GMT +0200
Peygamberimizin güvenilirliğini, hakkı gözetmesini, insana değer vermesini, üstün kişiliğini, hoşgörülü ve sabırlı olmasını anlatan değerlerdir. Peygamberimizin en güzel özelliği, başkaları için önerdiği öğütleri ve kuralları ilk önce kendi yaşamında uygulamasıdır. Kendini başkalarından üstün görmemesi, Kuran'ın öğüt ve yasaklarını yaşamından uygulaması onun ne kadar üstün bir insan oluşuna en güzel örnektir. Peygamberimiz bütün güzel ahlakları ve güzellikleri toplamış, örnek bir kişidir. Onun ahlakını kelimelere sığdırmak çok zordur. Onun ahlakı Kuran ahlakıdır. Yüce Rabbimiz Peygamberimizin ahlakını överken, "Ya Muhammed! Şüphesin sen yüce bir ahlak üzeresin." buyurmuşlardır. Peygamberimiz ALLAH'a niyaz ettiğinde, " ALLAH'ım! Beni ahlakın en güzeline yönelt, kötü ahlaktan uzak tut." demiştir.
Rabbim bizleride güzel ahlaklı olmayı nasip eylesin inşallah...

nurcancortge
Thu 20 February 2014, 11:49 pm GMT +0200
Bencede insanin en buyuk eksigi ahlah bir insan ne kadar namaz kilsin veya oruc tutsun ahlak olmadiktan sonra hic. bi onemi kalmiyo ..

Sevde 38
Fri 21 February 2014, 09:48 am GMT +0200
Kitaplarda güzel ahlak sahibi olun deniliyor, lakin nasıl olunacağı yazmıyor.
Özellikle kız çocuklarına nasıl oturması, kalkması, konuşması,karşı cinsle mecburiyet halinde hangi ciddiyette konuşulabilineceği,tavır ve davranışlarımızın detayları anlatılmalıdır.
Lütfen, Allah rızası için, önce kendi çocuklarımıza, sonra çevremizdeki bütün gençleri ve çocukları bu konularda bilgilendirelim.
FARKINDALIK çok ama çok önemli! Normal davranışlar sergilediğimizi düşünüyoruz:çoğu gayri ahlaki hal ve hareketlerimizi herkes yaptığı için normal zannediyoruz. Bilinçlenmek ve günahlarımızın farkına varabilmek için gayretlerinizi bekliyoruz inş.

damla6d
Fri 21 February 2014, 10:09 am GMT +0200
Doğru söylemişler .Asıl eksikliğimiz güzel ahlak.Tabi şimdi güzel ahlaklı olan bir sürü kişi var ama ileride onlar da olmayacak .Çünkü bazı insanlar var ki güzel ahlaklı olan insanların aklını çelip onları da kötüye yönlendiriyorlar.Her ne kadar onlara uymayan insanlar olsa da çoğumuz o kötü ahlakın yanında olmayı tercih ediyoruz.Çünkü kötü olmak iyi olmaktan daha güzel diye düşünüyorlar.

Rüveyha
Fri 21 February 2014, 02:51 pm GMT +0200
Hocalarımız gerçekten de büyük bir eksiklik olan konuya değinmişler..Malesef ahlakımızı güzelleştirememiz en büyük sorunlarımızdan biri..Mevlam yardımcımız olsun..Ahlakı güzel kullarından eylesin bizleri..

esratüz zehra 2
Fri 21 February 2014, 04:05 pm GMT +0200
Amin hocam gerçekten de önemli bir konuya değinmişler . Yine dünyamızdaki Müslümanların en
büyük sorunlarından biri güzel ahlak iyi bir müslüman olmak için güzel ahlaka sahip olmak, kötü ahlaktan uzak durmak gerekir. Ancak bununla dünya ve ahiret saadeti elde edilir.
"Her binanın bir temeli vardır. İslam’ın temeli de güzel ahlaktır."
Rabbim bize efendimizin ahlakı ile ahlaklanmayı nasib eylesin inşaAllah .          
     

DİLAN 8-D
Fri 21 February 2014, 08:37 pm GMT +0200
Rabbim bize Peygamber efendimizin güzel ahlakını ve onun gibi yaşamayı nasip etsin.amin

Rukiye Çekici
Mon 24 February 2014, 04:32 pm GMT +0200
Evet bence de çok doğru söylemişler. Her şeyden önce ahlak gelir, doğruluk ve dürüstlük gelir. :)

damla6d
Mon 24 February 2014, 06:52 pm GMT +0200
Evet bence de çok doğru söylemişler. Her şeyden önce ahlak gelir, doğruluk ve dürüstlük gelir. :)
evet insanın en büyük değerleri, sırları doğruluk ve dürüstlükte saklıdır.

yagmur_7-c
Wed 12 March 2014, 05:44 pm GMT +0200
Amin hocalarım ve kardeşlerim İnsan kendi açısından ve çeveresi açısından ahlakına ve düzenine , davranışlarına ve saygısına dikkat etmelidir ve önemlidr.
Allah herkse güzel ahlak versin..

Fahri Alem
Wed 12 March 2014, 08:09 pm GMT +0200
Müslümanlık nerde bizden geçmiş insanlık bile
Alem aldatmaksa maksat aldanan yok nafile
Kaç hakiki müslüman gördümse hep makberdedir
Müslümanlık bilmem ama galiba göklerdedir

Varsa şayet söyleyin bir parçık insafınız
Böyle kansızmıydı haşa kahraman eslafınız
Böyle düşmüşmüydü herkes ayrılık sevdasına
Benzeyip şirasesiz bir mushafın eczasına
Hiç görülmüşmüydü olsun kayd ı vahdet tarumar
Böyle olmuşmuydu millet can evinden rahnedar
Böyle açlıktan bogazlarmıydı kardeş kardeşi
Böyle adetmiydi bi perva yemek insan leşi

Irzımızdır çiğnenen evladımızdır doğranan
Hey sıkılmaz ağlamassan bari gülmekten utan

Kurt uzaklardan bakar dalgın görürmüş merkebi
Saldırırmış ansızın yaydan boşanmış ok gibi
Lakin aşk olsunki aldırmazda otllarmış eşşek
Sanki tavşanmış gelen yahud kılıksız köstebek
Kar sayarmış bir tutam fazla olsun yutmayı
Hasmı derken çullanırmış yutmadsan son lokmayı

Bir hakikattır bu bildiğin usluba sok
Halimiz merkeple kurdun aynı asla farkı yok
Burnumuzdan tuttu düşman biz boğaz kaynındayız
Bir bakın halamı hala ihriras ardındayız
Saygısızlık elverir bir parça olsun arlanın
Vakti çoktan geldi hem geçmektedir arlanmanın
Davranın haykırmadan nakus-u izmihlaliniz
Öyle bir buhrana sapmıştırki zira haliniz
Zevke dalmak şöyle dursun vaktiniz yok mateme
Davranın zira gülünç olduk aleme
Bekleşirken gökte yüzbinlerce ervah intikam
Yerde kalmış naşa benzer kavm için durmak haram
Kahraman ecdadınızdan sizde bir kan yokmudur
Yoksa istikbalinizden korkulur pek korkulur

mevlüdekalınsaz
Wed 12 March 2014, 08:53 pm GMT +0200
Esselamü aleyyküm; "Batılıların işleri dinimiz gibi düzgün; dinleri ise bizim işimiz gibi bozuk"
Ne kadar büyük bir kayıp ve ne büyük acı ...ama ne yazık ki gerçek...
Ahlaksızlığın en iğrenç dönemlerini yaşadığı, yapılanların normalmiş gibi karşılandığı günümüz toplumunda ahlaktan,güzel ahlaktan  bahsetmek hakikaten çok zor.Nesil gitgide artan bir hızla bozulmaya,gaflet içinde boğulmaya devam ediyor....
Rabbim inşALLAH doğru yola iletsin...En kısa zamanda hakikatle buluştursun...
Rabbim ahlakımızı güzel eylesin ,Kuranın ahlakıyla ahlaklanabilmeyi,Efendimiz(s.a.v)in sünnet-i seniyyesine  tabi olabilmeyi nasip etsin.....

Hanife 8.D
Wed 12 March 2014, 09:51 pm GMT +0200
Ve aleyküm selam;yi bir müslüman olmak için güzel ahlaka sahip olmak, kötü ahlaktan uzak durmak gerekir. Ancak bununla dünya ve ahiret saadeti elde edilir.

Güzel ahlak, ilim ve edep öğrenmekle, iyi insanlarla arkadaşlık etmekle elde edilir. Kötü ahlak da bunun tersidir. Yani cahil kalmak, edepsiz olmak, kötü insanlarla arkadaşlık etmekten hasıl olur. Cenab-ı Hak, Peygamber efendimizi överken (Gerçekte sen büyük bir ahlak üzeresin) buyuruyor. (Kalem 4)

İyi insan, iyi ahlaklı insan demektir. Dinimiz iyi huylar edinmemizi, kötü huylardan kaçınmamızı emretmektedir.

Güzel ahlaka sahip kimselere gıpta etmek, onlar gibi olmaya gayret etmek gerekir.

gulbaharaktay
Fri 14 March 2014, 08:51 pm GMT +0200
Peygamber efendimiz güzel ahlakı tamamlamak için uğraştı.O güzel ahlakın temsiliydi.Rabbim bize Peygamber efendimizin güzel ahlakını ve onun gibi yaşamayı nasip etsin.