- Mus´ab Bin Umeyr

Adsense kodları


Mus´ab Bin Umeyr

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
sumeyye
Wed 16 December 2009, 10:01 pm GMT +0200
Mus´ab Bin Umeyr


ilk Akabe biatine katılanlar, Allah´ın bereketi ve iman nime ti ile birlikte Medine´ye döndüler. Peygamber efendimiz onlarla birlikte Mus´ab bin Umeyr´i de Medine´ye gönderdi. Mus´ab ile Peygamber efendimizin nesebi, Kusayy´da birleşiyordu. Soy kü­tüğü şöyledir: Mus´ab bin Umeyr bin Haşim bin Abd-i Menaf bin Abd-id-Dar bin Kusayy.

Peygamber efendimiz, iman etmemiş olanları Allah´a inan maya davet etmesi, onlara İslam´ı öğretmesi, dini konularda onları aydınlatması ve kendilerine Kur´an-ı Kerim okuması için Mus´ab´ı Medine´ye gönderdi.

Beyhaki´nin Amr bin Katade´den naklettiğine göre, Rasulul-lah (sav), kendilerine bir adam göndermesi için Medinejilerin yazmış oldukları mektup üzerine , Mus´ab´ı Medine´ye gönder di. Musa bin Ukbe de bunu böyle anlatır.[1]

Bizim tercih ettiğimiz görüşe göre, Medinelilere İslam´ı öğ retmesi ve Kur´an-ı Kerim´i okuması için Mus´ab´ı seçip gönde ren, Pegamber efendimizin kendisidir. Allah ve Rasulunun çağ rısına icabet edenlere, risalet sahibinin bir öğretici göndermek-sizin onları kendi hallerine terketmesi doğru olmazdı. Bu hu susta Peygamber efendimize onlar da mektup yazmış olabilir ler. Böylece onların arzularıyla Peygamber efendimizin kararı aynı noktada birleşmiş oluyordu. Mus´ab bin Umeyr Medine´ye giderek Medineliler´e tslami esasları Öğretmeye başladı. İbadet ler hakkında bilgi verdi. Onlara Kur´an-ı Kerim okudu, okuttu. Bu sebeple Medine´de "okutucu" unvanını aldı.

Medine´ye vardığında Esad bin Zürare´nin misafiri oldu. Es´ad, Medineli müslümanlara namaz kıldırıp imamlık ediyor du. Çünkü îslamiyeti ve Kur´an´ı onlardan daha iyi biliyordu. Ancak Mus´abı onlara öğretmenlik yapmak için Medine´ye gel mişti. O öğretmen, onlar da öğrenci durumundaydılar. O, risa-letin sahibi Rasulullah´m elçisiydi. Onun naibiydi. Naib, kendi sine niyabet verenden yetki ve kuvvet alır. Mus´ab´ın imamlık için öne geçirilmesi hususunda raviler bir başka sebep daha anlatırlar. Bu da ilk asabiyetten kaynaklanıyordu. Şöyle ki: Evsliler, bir Hazreçli´nin kendilerine imamlık etmesini, Hazreç-liler de bir Evsli´nin kendilerine imamlık etmesini istemiyorlar dı. Sonuçta Mus´ab´ın kendilerine imamlık etmesi hususunda-her iki kabile anlaştılar. Bize göre ilk iki sebep, Mus´ab´ın imamlık etmesi için yeterliydi. Rasulullah (sav)´e layık olan da buydu. İmamlığı Mus´ab ile Esad îbn Zürare´nin nöbetleşe yap tıkları da rivayet edilir.