- Mürted Olarak Öldürülür

Adsense kodları


Mürted Olarak Öldürülür

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
sumeyye
Wed 12 September 2012, 02:24 pm GMT +0200
Mürted Olarak Öldürülür:

 

Meşhur kavlinde Ahmed b. Hanbel ve hadiscilerden bir gruba (İshak b. Râheveyh, Abdullah b. Mübarek, Ebu Eyyub es-Sahtiyânî, Tayâlisî, Ebu Bekr b. Ebî Şeybe Züheyr b. Harb, Munzirî ve Şevkânî’ye) göre, namazı terkeden kâfir olur ve mürted olarak öldürülür.

İbn Hazm’ın belirttiğine göre, sahabeden ve onlardan sonra­kilerden bir grup, bütün vakti çıkıncaya kadar kasıtlı olarak na­mazı terkedenin kâfir olduğu görüşündedir. Bu görüşü benimseyen sahabe; Hz. Ömer, Abdurrahman b. Avf, Abdullah b. Mes’ud, İbn Abbas, Muaz b. Cebel, Câbir b. Abdullah, Ebu’d-Derdâ ve Ebu Hureyre’dir. Daha sonrakilerden de Ahmed b. Hanbel, İshak, İbnu’1-Mubârek, Nehaî, el-Hakem b. Uteybe, Ebu Eyyub es-Sahtiyanî, Ebu Davud et-Tayâlisî, Ebu Bekr b. Ebî Şeybe, Zuheyr b. Harb ve başkalarıdır.

Bu gruptaki hukukçular; Kur’ân’ın namazı terketmeyi kâfir­lerin özelliği saymasına [173] ve tevbe edip namaz kılan müşriklerin öldürülmeyeceklerine [174] dair âyete ve Hz. Peygamber’in namazı terketmenin küfür olacağına dair hadislerine dayanırlar.

Namazı terkedenler, öldürülmeden önce İslâm’a dönmeye da­vet edilir, namaz kılması istenir, kabul etmezlerse öldürülürler.




[173] Murselât: 77/48; Kalem: 68/42-43; Müddessir: 74/34-47.

[174] Nisa: 4/116