- Mürekkeb bidatin tarifi ve özellikleri

Adsense kodları


Mürekkeb bidatin tarifi ve özellikleri

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
sidretül münteha
Thu 2 June 2011, 05:07 pm GMT +0200
Mürekkeb Bid'atin Tarifi Ve Özellikleri



Bütün bunlar ibadetin aslının meşru olması durumundadır. Şayet (ibadet diye yapılanın) aslı meşru değil ise işte o gerçek ve mürekkeb (bileşik) bid'attir. Hurufilik (harflerin etkisi) esasına dayanan zikir ve dualar gibi ki (birtakım) bilginler bu inanışla yapılan duaların ve zikirlerin etkisine inanmaktadırlar.                   
Bu hususa önem verenlerden biri de el-Büni[152] ve onun yolundan gidenlerdir. Bunların ortaya koyduğu ilim ilk hocaları olan Aristo'nun ortaya koyduğu felsefeden daha fazla kurnazca şeylerden bahseden bir ilimdir. Bunlar bu ilmi harf konumuna indirgemiş, harflerin dünyaya hâkim olduğu esasını benimsemişlerdir. Çoğu kerre belirledikleri zikrin gereğini yapacakları zaman kendilerince (istenen) etkiyi yapabilmesi için yıldızların özelliklerine uygun vakit ve durumların aranması gerektiğini ileri sürmüşlerdir.
Bu kimseler -gördüğün gibi- tam olarak bu sisteme (büyü ve tılsımlara) yönelmişler, aklı ve tabiatları yaratandan yüz çevirmiş­lerdir. Bunlar her ne kadar yaptıkları işin kastettikleri gibi olduğuna, dolayısıyle ortaya koydukları şeyin doğruluğuna delil olarak böyle inandıklarını sanıyorlarsa da gerçekte Allahtan yüz çevirmişlerdir.
Onlar bir amaç için (yapılması veya okunması) varsayılan zikir ve duaya yöneldiler miydi, istedikleri şey meydana gelir. Yapmak istedikleri şey faydalı olsun, zararlı olsun; iyi olsun, kötü olsun fark etmez.
Bu yaptıkları ile duanın kabul edilmesinde en sona (zirveye) ulaştıklarına veya evliyaullahın kerametinden bir keramet meydana geldiğine inanırlar.
Asla (bu) yol (uygun) değildir. Gök ile yer nasıl birbirine kavuş­maz ve su ile ateş arasında bir uyum bulunmaz ise, bunların dilekleri (ve yaptıkları) ile evliyanın kerameti ve duaları ile duanın kabulü arasında uyum yoktur.[153]



[152] Bu zat. "Şems'ul Maarif isimli eserin sahibi Şemseddin el-Bûru'dir. Bu ve diğer eserleri büyü ve tılsım kitaplarıdır.
[153] İmam Şatıbi, el-İ’tisam Kitap Dünyası Yayınları: 2/27.