- Münkeri yasaklarken fitne ve fesada sebep olmamak

Adsense kodları


Münkeri yasaklarken fitne ve fesada sebep olmamak

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
sidretül münteha
Fri 20 May 2011, 03:32 pm GMT +0200
Münkeri Yasaklarken Fitne Ve Fesada Sebep Olmamak


Ma'rufu emredip münkeri nehyetmede, ancak ma'rufu yerleştirip münkeri ortadan kaldırma ümidi olup herhangi bir fitne veya fesada dönüşmekten korkulmadığında kuvvete başvurmak doğru olur. Düşman tarafından yapılan baskın hallerinde münkeri ortadan kaldırmak, için kuvvet kullanmak, önemli boyutlara ulaşacak bir tehlike oluşturmaz. Fakat bu maksat için silah çekmek çok kere fitneyi ayaklandırır. Bu nedenle İmam Gazâlî, ihtiyaç hasıl olunca münkeri işleyeni dövmeyi herkesin tabiî hakkı olarak görür. Fakat fitneden emin olunmadıkça da münkeri işleyene karşı silah kullanmak caiz değildir.
Gazâlî hisbenin sekiz derecesini sayarken yedinci derecede şöyle der: "Yedinci derece de silah kullanmadan el ve ayakla dövmektir. Bu da yalnız münkeri ortadan kaldıracak derecede olmak üzere zaruret şartları içerisinde caizdir. Münker önlenince el ve ayakla dövmekten vazgeçirmek gerekir. Şayet silah kullanmağa ihtiyaç duyulur ve bu yolla kötülüğü önlemeğe kadir olacaksa fitneyi uyandırmayacak derecede silah vb şeylerle yaralamak caiz olur. 401



401 İhyâ-u Ulûm-id-Dîn: 2/291 (....Meselâ, Kötü bir insan bir kadınla gayr-i meşru halde çalgısını çalmaya devam ediyor. Arada ırmak veya duvar gibi bir engel varsa, okunu eline alır ve adama: "Bu işten vazgeç, yoksa seni öldürürüm" der. Şayet vazgeçmezse öldürmemek şartıyla ayaklarına nişan almak suretiyle atar ve bu hususda da tedrice riayet eder. Bütün bunlar kötülüğü önlemek içindir. İmkân nisbetinde kötülüğü önlemek vaciptir. Burada Allah hakkı ile kul hakkı arasında fark yoktur...) (İhya- Tere: 2/816) (Çeviren).