- Mülk Onun Deriz Ama

Adsense kodları


Mülk Onun Deriz Ama

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
reyyan
Fri 15 July 2011, 07:38 pm GMT +0200
‘Mülk O’nun’ Deriz Ama…


Haziran 2010 138.SAYI


Sabahattin AYDIN kaleme aldı, SUNUŞ bölümünde yayınlandı.

Nisan 2010 sayımızda bu köşede “Yardım ve Dayanışma Ahlâkımız” başlıklı dosyamızdan söz ederken “mülk” kavramına atıfta bulunmuş ve sonraki sayılarımızın birinde bu konuyu işleyeceğimizi söylemiştik. Arayı fazla uzatmamış olduk, bu ay “Mülk Kimin?” soru başlığı altında İslâm’da mülk kavramını ele aldık.

Nisan sayımızda söylediğimiz gibi mülk kavramının inanç sistemimizle doğrudan ilgisi var. Pek çok ayet-i kerimede “lehü’l mülk” ifadesiyle mülkün mutlak manada Allah’a ait olduğu beyan edilmiştir. Biz inananlar, akıl ve irfanımızın da teyit ettiği bu hakikate teslim olur, dünya varı ile tavrımızı buna göre şekillendiririz. Biliriz ki dünya hayatı ebediyet yolculuğunda sadece bir konaklamadır. Sahip olduğumuzu düşündüğümüz her ne varsa aslında bize ait değildir, geçici bir emanettir. Bu emaneti bizim liyakatimiz değil, Rabbimizin lütuf ve ihsanı avuçlarımıza tevdi etmiştir. Bunları büyüklenme ve tahakküm aracı yapmak, kendini müstağni görmek ise kesinlikle reddedilmiştir.

Diğer taraftan, gerek ayet-i kerimelerden gerekse Hz. Peygamber efendimiz ve güzide sahabilerinin söz ve uygulamalarından yola çıkarak mülk edinme konusunda aşırı yorumlar da yapılagelmiştir. Kimileri İslâm’ın ihtiyaç fazlası mal mülk edinmeyi yasakladığını öne sürerken, kimileri de infak ve paylaşmaya dair emir ve tavsiyeleri göz ardı ederek ümmetin ortak değerleri sayılabilecek zenginlikleri kendi tekelinde tutmayı, canı nasıl isterse öyle kullanmayı meşru saymıştır.

Bu tartışmaları da dikkate alarak Ehl-i Sünnet temelli mülk anlayışımıza, mal mülk edinmenin ölçü ve sınırlarına dikkatinizi çekmek istedik. Dosyayı, bir süredir yoğunluğu sebebiyle aramızda olamayan Ebubekir Sifil hazırladı. Umarız akla takılan soruları cevaplar, faydalı olur.

Bu sayımızda dikkatinizi çekmek istediğimiz diğer bir yazı da Halil Akgün’ün “Medeniyet Derken” başlıklı yazısı. Hayli tartışmalı bir kavram olan medeniyet nedir, Batılı anlayış konuya nasıl bakıyor, biz nasıl anlıyoruz, bütün bu sorulara dair kısa ama son derece zihin açıcı bir yazı. Yeri gelmişken yazarımızın, uzun süredir hazırladığı “Dünya Hali” köşemizi içimizden genç bir kaleme, Sadık Şanlı’ya devrettiğini belirtelim. Kendisi bu ay olduğu gibi fikir yazılarıyla devam edecek inşallah.

Diğer yazarlarımız da her ay olduğu gibi yine gönül ve zihin dünyamızı zenginleştirecek yazılarıyla huzurlarınızdalar. Mübarek üç aylarınızı ve Regaip kandilinizi kutlayarak sizi Semerkand’la baş başa bırakalım.  Temmuz sayımızda buluşmak üzere inşallah…