- Mükreh baskı altında olmayan kadının birleşmesi

Adsense kodları


Mükreh baskı altında olmayan kadının birleşmesi

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
sidretül münteha
Mon 24 January 2011, 04:40 pm GMT +0200
c- Mükreh Baskı Altında Olmayan Kadının Birleşmesi:


İmam Ebû Hanife ile İmam Mâlik ve tabileri «Kadın cima'da kocasına karşı diretmezse, kocasına keffaret lâzım geldiği gibi ona da lâzım gelir» de­mişlerdir.

İmam Şafii ile İmam Dâvûd ise, 'Kadına keffaret lâzım gelmez' demiş­lerdir.

Bu ihtilâfın sebebi, yukarıda geçen Arabî hadisinin zahiri ile kıya­sın çelişmesidir. Zira Peygamber (s.a.s) Efendimiz bu hadiste kadına keffa­ret ödemeyi emretmemi ştir. Kıyas ise, onun da erkek gibi olmasını iktiza etmektedir. Zira ikisi de mükelleftirler. [83]

 

d- Keffârette Sıra:
 

Bu keffaret, zihar keffareti gibi vacib-i müretteb (sıralı vacib) midir, yoksa vacib-i muhayyer (seçenekli vacib) midir? Yani kişi, hadisteki sıraya göre önce köle azatlamak, buna gücü yetmezse altmış gün oruç tutmak, ona da gücü yetmezse altmış yoksulu doyurmak zorunda mıdır, yoksa bunlara gücü yetse de bunlardan birini seçebilirmi?

İmam Şafii, îmam Ebû Hanife, Süfyan Sevrî ve diğer Küfe uleması,

«Bu keffaret müretteb olup önce köle azatlamak, köle bulamazsa oruç tut­mak, oruç da tutamazsa yoksulları doyurmaktır» demişlerdir, imam Mâlik ise muhayyer olduğunu söylemiştir. îmam Mâlik'ten, diğer iki kişiden ziya­de, yoksulları doyurmanın müstehab olduğunu söylediği de rivayet olun­muştur.

Bu ihtilâfın sebebi, gerek bu husustaki hadislerin ve gerekse kıyas­ların çelişmesidir. Zira yukarıda geçen Arabî hadisinin zahiri mürettep oldu­ğunu göstermektedir. Çünkü Peygamber (s.a.s) Efendimiz kendisine, bunla­rın her birine gücü yetip yetmediğini sıra ile sormuştur. îmam Mâlik'in «Adamın biri Ramdzan'da orucunu bozmuştu. Pey­gamber (s,a.s) Efendimiz ona, ya bir köle azatlamasını, ya iki ay zincirleme oruç tutmasını, ya da altmış yoksulu doyurmasını emir buyurdu» [84] diye rivayet ettiği hadisin zahiri ise, muhayyer olduğunu göstermektedir. Çünkü «Ya» diye tercüme ettiğimiz hadisteki EV kelimesi her ne kadar hadisi riva­yet eden sahabinin ifadesi isede, Arap dilindeki muhayyerlik anlamını ver­mektedir. Zira ashab olayları bizzat görüp dinledikleri için durum ve ifâde­lerden daha iyi anlarlardı. Bu hususta birbirleriyle çelişen kıyaslar ise, bu keffaretin bir yandan zi­har, bir yandan da yemin keffaretine benzemesidir. Fakat bu keffaret yemin­den çok, zihar keffaretine daha yakındır. îmam Mâlik'in yoksulları doyurmayı müstehab görmesi ise hadislerin zahirine muhaliftir.

imam Mâlik şeriatın birçok yerlerinde yoksulları doyurmanın oruç ye­rine geçtiğini gördüğü için bunu kıyas yolunda söylemiştir. Nitekim âyet-i kerimesinin "Oru­ca dayanamayanların, bir düşkünü doyuracak kadar fidye vermeleri gerekir" mânâsını veren kıraat şekli bunu emretmektedir. Bunun içindir ki imam Mâlik ile bir kitle, oruç borcu olduğu halde ölen kimse için keffaret olarak yoksulları doyurmayı müstehab görmüşlerdir ki bu, usule uyan kıya­sı, usûle uymayan hadise tercih etmek gibi bir şeydir. [85]



[83] İbn Rüşd Kadı Ebu'l-Velid Muhammed b. Ahmed b. Muhammed b. Rüşd El-Hafîd, Bidayetü’l-Müctehid ve Nihayetü’l-Muktesid, Beyan Yayınları: 2/54.

[84] Mâlik, Sıyâm, 18/9, no: 28.

[85] İbn Rüşd Kadı Ebu'l-Velid Muhammed b. Ahmed b. Muhammed b. Rüşd El-Hafîd, Bidayetü’l-Müctehid ve Nihayetü’l-Muktesid, Beyan Yayınları: 2/54-55.