- Mukabeleler birlik ruhu verdi

Adsense kodları


Mukabeleler birlik ruhu verdi

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
reyyan
Tue 7 September 2010, 12:58 am GMT +0200



Ramazan sizi komşularınızla, cami cemaatiyle dost etti. Şimdi mukabele kardeşliğini 11 aya yaymanın zamanı

Hiç tanımadığınız bir insanla yan yana Kur'an okudunuz. Bir ay boyunca her gün evlerde buluştunuz. Kur'an ortak diliniz, Ramazan hayatınız oldu. Efendimiz'e salavatlar, aşklarınızı birleştirdi. Bu Ramazan'ın mukabeleleri de yapılan hatim dualarıyla bitti. Ramazan sizi komşularınızla, cami cemaatiyle dost etti. Şimdi mukabele kardeşliğini 11 aya yaymanın zamanı.

Ramazan daha henüz gelmeden başlayan Kur'an meclislerinde artık hatimler tamamlanıyor. Özellikle hanımların mukabeleleri bayrama birkaç gün kala bitiriliyor ki; bayram telaşına zaman kalsın. Adeta her sokakta, bazen her apartmanda toplanan komşuların her gün bir araya gelip Kur'an okumanın mutluluğu tatlı bir burukluğa bırakıyor. İstanbul'un Anadolu yakasında bir Kur'an-ı Kerim meclisine konuk oluyoruz. Önceleri üç kişiyle mukabele okunan evde bugün genç yaşlı 20 kişi Kur'an-ı Kerim'i huşu içerisinde okuyor ve takip ediyordu. Yabancılık çekmeden aralarına karışıp hatim duasına eşlik ediyor ve 'amin'lerine ortak oluyoruz. Kime hislerini sorsak Ramazan ayına veda edeceği için buruk olduğunu anlatıyor. Komşular Ramazan denilince ilk akla gelen mukabeleyi Ramazan sonrasında da devam ettirme kararı almışlar. Mukabeleye katılanların hiçbiri önceden birbirini tanımıyormuş. Manevi bir atmosferde toplanmanın sırrını ise, 'kalpten kalbe yol var' cümlesiyle özetliyorlar.

Mukabeleye katılanlardan emekli öğretmen Aysel Er, çocukların Kur'an-ı Kerim'i tanımaları için mukabelenin çok önemli olduğunu söylüyor. Mukabeleye katılan gençlerin yüce kitabımızı okumayı öğrenmek istediklerini, meal hatimleriyle manasını anlamaya çalıştıklarını belirtiyor. Müminlerin birbirlerinin sıkıntılarını gidermeleri için çırpındığı mübarek ayda yoksullar da unutulmamış. Yoksullar için iftar sofraları kurulmuş, öğrenciler evlere misafir olmuş. 10 yaşında hafız olan Nuran Dinç, seneyi seneyle yarıştırarak hatimleri artırdıklarını söylüyor. Mukabeleyi Ramazan ayının olmazsa olmaz ibadeti olarak gördüklerini de belirten Dinç, "Mukabelede birlik beraberlik ruhu var. Biz burada toplanarak hem ibadetlerimizi yerine getirdik; hem de kardeş gibi olduk." diyor.

Mukabeleye ev sahipliği yapan Beyhan Gültekin, çocukluk günlerinin özlemiyle evini misafirlerine açmış. Babasının her Ramazan evde mukabele okuduğunu duygulanarak aktaran Gültekin, "Bu Ramazan mukabele bana duanın dillerden düşmediği o günleri yeniden yaşattı." diye söylüyor. Hayatının en güzel Ramazan'ını yaşadığını ve her Ramazan mukabele okumaya devam edeceğini dile getiriyor. Mukabeleye katılan genç hanımlardan Esra Doyuk, ibadetin sürekliliğinin insana maddi manevi ferahlık verdiğini belirtiyor. Okunan hatimlerin herkese şifa olduğunu hatırlatan Doyuk, bir araya gelerek ibadet etmenin çok önemli olduğu düşüncesinde. Esra Hanım ise hatim duasının bereketini, "Aynı anda ve aynı zamanda yapılan dualar, kişinin tek başına yaptığından farklı oluyor." ifadeleriyle açıklıyor.

Uzun yıllardır mukabele okuyan Ayşe Keser, "Mukabele bana Ramazan'ı hatırlatıyor. Diğer aylardan farklı ve ibadetlerle geçirilmesi gereken bir ay içinde olduğumu hatırlatıyor. Biz okuduğumuz hatimleri başta Efendimiz olmak üzere bütün ölmüşlerimizin ruhuna bağışlayarak, vazifemizi yerine getirmiş oluyoruz." diyerek duygularını ifade ediyor. Rahmetin sağanak sağanak yağdığı mübarek günlerde müminler şimdiden, bir dahaki Ramazan'a erişebilmenin duasını ediyor.