- Muhkem Âyetler

Adsense kodları


Muhkem Âyetler

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
Eslemnur
Thu 3 March 2011, 01:02 pm GMT +0200
Muhkem Âyetler Ve Bakaranın  Sonunda İnzal Edilenler       
   

Âl-i İmrân süresinde Yüce Allah şöyle buyurmaktadır: O ki sana kitabı {yani, Kur'ân'ı} indirmiştir. Onun bir kısım âyetleri muhkemdir. (Âl-i İmrân/7) Bunlar da En'âm sûresinin sonunda yer alan şu âyet­lerdir:

De ki: "Gelin Rabbinizin size neleri haram kıldığını okuyayım: O'na hiçbir şeyi ortak koşmayın.

Anaya-babaya iyilik edin, yoksulluk endişesiyle çocuklarınızı öldürmeyin -çünkü sizin de, onların da rızkını Biz veriyoruz- fevâhişin açığına da, gizlisine de yaklaşmayın, hak ile olmadıkça Allah'ın haram kıldığı canı Öldürmeyin -işte akledesiniz diye size bunları tavsiye etti-, rüşdüne erinceye kadar -en güzel surette olması müstesna- yetimin malına yaklaşmayın, ölçü ve tartıyı tam ve doğru yapın -Biz, kimseye gücünün yettiğinden başkasını yüklemeyiz-, söz söylediğiniz vakit akrabanız dahi ol­sa adaletli olun, Allah'ın ahdini yerine getirin, işte tezekkür edesiniz diye size bunları tavsiye etti.  {   (En'âm/151-152)

işte muhkem âyetler bunlardır. Bunlar, kitabların hiç birinde neshedilmemiştir. Bunlar Adem oğullarının tü­müne haram kılınmıştır. Bu sebeble onlar kitabın anası-dır/esasıdır. Bunlara "ummu'l-kitab" [kitabın anası/esası] denilmesi, levh-i mahfuzda ve bütün kitablarda yazılı ol­maları sebebiyledir.

Mâide sûresinde de şöyle buyurmaktadır:

Bugün sizin için dîninizi tamamladım. (Mâide/3) Çünkü Yüce Allah Mekke'de iken Müslümanlara, Al­lah'tan başka ilah olmadığına, Muhammed'in Allah'ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmeyi, Ölümden sonra dirilişe, cennete ve cehenneme îmân etmeyi, sabah ve akşam iki­şer rekat namaz kılmayı emretmişti. Sonra hicretten ön­ce beş vakit namaz, -belli bir miktar tayin edilmeksizin— zekât ve savaştan uzak durmak farz kılındı. Geriye kalan farzların tümü, Nebî'nin Medine'ye hicretinden sonra in­dirildi. Bu nedenle, Mekke'nin fethinden evvel Müslü­manlar Arab müşrikleriyle beraber haccederlerdi. Mek­ke'nin fethinden sonraki hacc mevsiminde de Müslüman­lar ve müşrikler Ebû Bekr es-Sıddîk'm başkanlığında bir­likte haccettiler. Bu hacc mevsiminde Ali b. Ebî Tâlib,

Tevbe sûresinin başından 9. âyetin sonuna kadarki bölü­müyle birlikte, Müşrikler ancak bir necistir. Onun için bu yıllarından sonra artık Mescid-i Haram'a yaklaşmasınlar (Tevbe/28) buyruğunu da okudu. Ertesi sene Nebî (s.a) Veda haccını yaparken, beraberinde hiçbir müşrik yoktu. Cumaya rastlayan arefe gününde, Bugün sizin için dîni­nizi tamamladım {yani, size verdiğim emir ve nehiyleri tamamladım} (Mâide/3) buyruğu nazil oldu. Bundan son­ra helâl ve harama dâir bir buyruk inmediği gibi, hadler ve farzlarla ilgili bir buyruk da inmedi. Bunun tek istis­nası, Senden fetva istiyorlar. De ki- "Kelâle hakkında Al­lah size fetva veriyor..." (Nisâ/176; ifadesinden, sûrenin sonuna kadarki âyettir.

Şanı yüce Allah buyuruyor ki:

Üzerinizdeki nimetimi {yani, beraberinizde hiçbir müşrik bulunmaksızın haccetmeyi emretmekle İs­lâm'ı} tamamladım ve size dîn olarak islâm'a rıza verdim (yani, İslâm'ı seçtim: Allah nezdinde İs­lâm'dan başka razı olunacak bir dîn yoktur}. (Mâ­ide/3).

Bundan sonra da Bakara süresindeki şu âyet nazil oldu.

Allah'a döndürüleceğiniz bir günden ittika edin. Sonra her nefse Syani, berr ve fâcir [iyi ya da kötü] 'her kişiye} kazandığı [yani, hayır ya da serden yaptığının karşılığı} verilecek ve onlara zulmedilmeyeçektir îyani, amellerinde zulmedilmeyecek: onların iyiliklerinden birşey eksiltilin ey eceği gibi, kötülük­lerine de bir ilave yapılmayacaktır). (Bakara/281)

Bu âyetin nüzulünden son  Nebî (s.a) dokuz gün da­ha yaşayıp Rebiu'l-Evvel ayının ikinci günü vefat' etti. Allah'ın salât ve selâmı o'na ve o'nun tertemiz ve hayırlı ehl-i beytine olsun. [293]


[293] Mukatil B. Süleyman, Ahkam Ayetleri Tefsiri, İşaret yayınları: 313-316.