- Muhammed Abdullah Draz

Adsense kodları


Muhammed Abdullah Draz

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
sumeyye
Thu 24 February 2011, 12:44 pm GMT +0200
Muhammed Abdullah Draz 


(1894-Ocak 1958)

Mısır'ın Kefru'ş-Şeyh ilinde doğdu. 1912'de Ezher'in lise kısmını bitirdi. 1916'da Ezher'den âlimiyet diploması aldı. Kendi çalışmalarıyla Fransızca öğrendi.

İngiliz işgaline karşı Sa'd Zağlul'un 1919'da başlattığı İstiklal Hareketi sırasında faaliyet gösterdi. Yabancı elçilikler arasında mekik dokuyarak müslümanların davasını anlattı. Fransızca olarak yayınlanan et-Tan gazetesinde, İslâm'a hücum edenlere cevaplar yayınladı.

1928'de Ezher'in yüksek kısmı, 1929'da ihtisas kısmı, 1930'da ise Usûlu'd-din Fakültesi öğretim üyeliğine atandı.

1937'de Ezher Üniversitesinin görevlendirmesiyle Fran­sa'ya gitti. Paris'teki Sorbonne Üniversitesi'nde İnitiation au Koran (Kur'an'a Giriş) ve La Morale du Koran (Kur'an Ahlâkı) tezleriyle, 1947'de devlet doktorası diploması aldı.

Mısır'a dönünce, Kahire Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nde Dinler Tarihi öğretim üyeliğine atandı. 1949'da Kibaru'l-Ulema Cemiyeti'ne üye oldu. Daha sonra Dâru'l-Ulûm Fakül­tesi Tefsir Profesörlüğü'ne atandı. Aynı zamanda Ezher'de Arapça, Arap Dili Fakültesi'nde ise ahlâk felsefesi okuttu. 1953'te TalİnvTerbiye ve Radyo Yönetim Kurulu üyeliğine atandı.

Birçok milletlerarası ilmî ve idarî kongrede Mısır'ı ve Ezher'i temsil etti. Bu arada Ezher Üniversitesi İstişare Meclisi'nde yeraldı. Son gezisini Ocak 1958'de Pakistan'ın Lahor şehrinde yapılan İslâm Kongresi'ne katılmak üzere yapmıştı. Bu sırada 64 yaşında vefat etti.

Eserleri.

1) İntiation au Koran (et-Ta'rif bi'l-Kur'an): Türkçe'ye Kur'an'm Anlaşılmasına Doğru adıyla çevrildi.

2) La Morale du Koran  (Düstüru'l-Ahlâk fi'l-Kur'an): Kur'an Ahlâkı adıyla çevrildi, İz Yayıncılık neşriyatı arasında çıktı.

3) ed-Din: Din adıyla dilimize aktarıldı.

4) en-Nebeu'l-Azim: Dilimize En Mühim Mesaj, Kur'an adıyla çevrildi.

5) Konferanslar: Türkçe'ye çevrildi.

M. Abdullah Draz'ın risale çapında pekçok eseri daha bulunmaktadır. İncelediği konuları, derinliğine ve özgün biçim­de ele almıştır.