- Müdrik, mesbuk, lahik ne demektir? Bunlar namazlarını nasıl kılarlar?

Adsense kodları


Müdrik, mesbuk, lahik ne demektir? Bunlar namazlarını nasıl kılarlar?

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
mevlüdekalınsaz
Tue 17 February 2015, 08:01 pm GMT +0200
Müdrik, mesbuk, lahik ne demektir? Bunlar namazlarını nasıl kılarlar?

Müdrik sözlükte “idrak etmiş, yetişmiş, kavuşmuş” gibi anlamlara gelir. Dini terim olarak, imama en geç birinci rekatın rükuunda yetişip namazını imamla birlikte kılan kişiye denilir.

Lahik, namaza imamla başlayıp, namaz esnasında abdestinin bozulması gibi başına gelen bir durum sebebiyle namaza ara vermek zorunda kalan ve bu sebeple namazın bir kısmını imam ile birlikte kılamayan kimse demektir. Bu durumda olan kişi usulünü bilirse abdest alıp geldikten sonra namazına devam eder. Usulünü bilmezse namazı baştan tekrar kılar.

Mesbuk, cemaatle kılınan namaza baştan yetişemeyip ilk rekatın rükuundan sonra imama uyan kimse demektir. İmam ile birlikte “sübhanAllah” diyecek kadar rükuda bulunmayan kimse o rekatı kaçırmış sayılır. Mesbuk, imam selam verince, sehiv secdesi yapmazsa, beklemeden ayağa kalkar ve cemaatle kılamadığı rekatları tek başına tamamlar. Mesbuk, imamla birlikte kılamadığı rekatları kılarken, tek başına namaz kılan kimse gibidir. Tek başına namaz kılarken Fatihadan sonra sure veya ayet okuduğu rekatlarda okur, okumadıklarında okumaz (Fetavay-ı Hindiyye, I, 120; İbn Abidin, Reddü’l-muhtar, I, 594-599).

Allah(c.c) bize vesile olan hocamıza rahmet eylesin

Kaynak: Dini Soruları Cevaplandırma Platformu

saniye
Tue 17 February 2015, 08:12 pm GMT +0200
Bu kavramları da biliyorduk, ancak uygulamayınca unutuluyor bildiklerimiz. Rabbim razı olsun paylaşım için.

RAMAZAN 7/D
Tue 4 August 2015, 07:22 pm GMT +0200
Es Selamün Aleyküm .  Bende bilmiyordum bu kelimeleri ve anlamlarını . ALLAH (c.c.) razı olsun , ayrıntılı bir biçimde öğrendik .

ceren
Tue 4 August 2015, 07:34 pm GMT +0200
Aleykümselam.Bu dini terimleri ilk defa duydum ve öğrenmiş oldum.Rabbim razı olsun bilgilerden dolayı kardeşim...