- Mu’tekefun Fih’le İlgili Şart

Adsense kodları


Mu’tekefun Fih’le İlgili Şart

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
sumeyye
Thu 30 August 2012, 03:09 pm GMT +0200
Mu’tekefun Fih’le İlgili Şart: Mescid: [760]

a) Hanefî Mezhebine göre, erkekler camide, kadınlar ise evde namaz kılmaya -alıştığı ve âdet haline getirdiği yerde i’tikafa gi­rerler; kadınların mescidlerde i’tikaf yapması tenzihen mekruhtur. İçinde cemaatle namaz kılman her mescidde i’tikaf yapılabilir; i’­tikafın büyük camilerde yapılması efdaldir. Mescidler efdal olma­larına göre, Mescid-i Haram, Mescid-i Nebevi, Mescid-i Aksa ve büyük mescidler şeklinde sıralanır.

b) Şafiî Mezhebine göre, i’tikaf mescidlerde yapılır. Gerek er­kekler, gerekse kadınlar mescid olduğu kabul edilen her yerde i’ti­kafa girebilir.

c) Malikî Mezhebine göre, mescid dışındaki yerlerle Ka’be’de ve velilerin  makamlarında i’tikaf yapmak sahih değildir. İ’tikaf yapılan mescidin, herkese açık ve cuma kılınabilen bir yer olması gerekir.

d) Hanbelî Mezhebine göre, kadın ve erkek için her mescidde i’tikaf sahihtir.  Fakat cemaatle  kılınması farz bir namazın bu­lunduğu zamanda yapmak istenince, i’tikafın -mu’tekiflerle bile olsa- cemaatin bulunduğu mescidde yapılması gerekir.

İ’tikafın hangi vasıftaki mescidlerde yapılabileceği az önce de görüldüğü gibi münakaşalıdır: [761]

a) Cumhur’a göre, her mescidde gerekli özelliği taşıyınca i’­tikaf yapılabilir.

b) İbn Abbas, İbn Mes’ud, Kerhî ile -bir naklinde- Malik’e göre, i’tikaf, cemaatin toplandığı, yani cuma   kılınan camide yapılır.

c) Huzeyfe ve Said b. el-Museyyeb’e göre, Mescid-i Haram, Mescid-i Nebi ve Mescid-i Aksa dışındaki   mescidlerde i’tikaf yapılmaz.

Belli bir mescidde i’tikaf yapmayı şart koşan mükellef, bu ibadetini, Cumhur’a göre bir başka mescidde yapabilir; İbn Lubabe’ye göre yapamaz. [762]




[760] Ahmed, Mesâil, s. 195, no: 729, 196, no: 7.32, 7.33; İbn Kudâme, age, c. III, s. 187-190; Kâsânî, BS, c. II, s. 113; Ceziri, Fame, c. 1, s. 583; Mergınani, Hidaye, c.I,  s. 132; Serahsî, age, c. III, s. 115, 119; Şeybânî, Asi, Tahâvî, Muhtasar, s. 58.

[761] Cessas, Ahkâmu'l-Kur'an, c. I, s. 285; İbn Rüşd, BM, c. I, s. 220; Kâsânî, -BS, c-II,  s. 113; Serahsî, age, c. III, s. 115.

[762] İbn Rüşd.BM, c. I, s. 220